• 26 Ιανουαρίου, 2021

SZ: Καλύτερα μάσκες παρά μια ύφεση δραματικών διαστάσεων- “Απαγορευτικό” για την Ισπανία από το Βερολίνο

 SZ: Καλύτερα μάσκες παρά μια ύφεση δραματικών διαστάσεων- “Απαγορευτικό” για την Ισπανία από το Βερολίνο

Δεν υπάρχει εφημερίδα στο ξεκίνημα άλλης μιας αυγουστιάτικης εβδομάδας που να μην αφιερώνει αναλυτικά άρθρα, ρεπορτάζ και σχόλια για τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό. Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα που σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται και σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους σε άλλες χώρες, ωθεί την Süddeutsche Zeitung να υπενθυμίσει σήμερα σε σχετικό της σχόλιο το μήνυμα της καγκελαρίου στο πρώτο της διάγγελμα στις 17 Μαρτίου προς τον γερμανικό λαό ότι “η κατάσταση είναι σοβαρή, πάρτε την στα σοβαρά”.

Καλύτερα μάσκα από ύφεση δραματικότερων διαστάσεων

Ο αρθρογράφος επισημαίνει: “Πέντε μήνες αργότερα πολλοί πολίτες δεν παίρνουν την πανδημία στα σοβαρά. Θεωρούν ενοχλητικά τα μέτρα απόστασης, αχρείαστο το τακτικό πλύσιμο των χεριών …. άλλοι θέλουν να νιώσουν με ένταση την ελευθερία και να την γιορτάσουν με πάρτι στις διακοπές τους. Πολλοί απώθησαν τις συγκλονιστικές εικόνες από το Μπέργκαμο με τους χιλιάδες νεκρούς του Covid-19, τους απελπισμένους γιατρούς στην Ισπανία και τους ασθενείς να κείτονται μπρούμυτα προσδεδεμένοι στους μηχανικούς αναπνευστήρες των ΜΕΘ”. Η εφημερίδα κάνει έκκληση στους πολίτες να πάρουν στα σοβαρά το μήνυμα της Μέρκελ, γιατί “ η πανδημία δεν έχει περάσει και μέχρι να βρεθεί εμβόλιο, η μάσκα μπορεί να είναι ενοχλητική αλλά σε σύγκριση με ένα δεύτερο lockdown και μια δραματικότερης διαστάσεων ύφεση είναι μια σχετικά ήπια παρέμβαση”.

Χωρίς αποστάσεις τα μπάνια στις λίμνες

Χωρίς αποστάσεις τα μπάνια στις λίμνες

Η εφημερίδα die Welt συνοψίζει τα διδάγματα από το πρώτο κύμα κορωνοϊού και προετοιμάζει τους αναγνώστες της να μην έχουν έχουν υπερβολικές προσδοκίες για ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής από του χρόνου. “Πολλά δείχνουν ότι ότι είναι αναπόφευκτο ένα δεύτερο κύμα πανδημίας και ιδιαίτερα οδυνηρό από οικονομικής πλευράς”, υπογραμμίζει το Γερμανός αρθρογράφος. “Το ζήτημα είναι να προετοιμαστούμε εγκαίρως και σωστά, ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις στην υγεία, την οικονομία και την κοινωνία”. Σημαντική ψηφίδα των εξελίξεων γύρω από τον κορωνοϊό είναι η απόφαση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για ταξίδια σε ολόκληρη σχεδόν την Ισπανία. Ένα πλήγμα για τον τουριστικό κλάδο της χώρας, η οποία μόνο στη Μαγιόρκα φιλοξενεί αυτήν τη στιγμή 30.000 Γερμανούς τουρίστες. “

Η απόφαση είναι σωστή και συνεπής” αποφαίνεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Είτε πρόκειται για αγαπημένο γερμανικό νησί, είτε όχι, τα μέτρα πρέπει να τηρούνται σε κάθε γωνιά της γης. Βέβαια για την Ισπανία που χώρα και λαός υπέφεραν πολύ από την πανδημία είναι ένα ακόμη πιο βαρύ πλήγμα”.

Τέλος στη διαδικτυακή της έκδοση η Bild κάνει αναφορά σε μια γερμανική οικογένεια που της απαγορεύθηκε η επιβίβαση σε αεροσκάφος της Eurowings από το Μόναχο με προορισμό την Κρήτη επειδή δεν είχε συμπληρώσει διαδικτυακά την υποχρεωτική φόρμα εντοπισμού επιβατών. Το επιχείρημα που προέβαλε μέλος της οικογένειας ήταν ότι δεν είχε ενημερωθεί σχετικά από το ταξιδιωτικό γραφείο.

Πηγή: DW