• 21 Απριλίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να στείλει σαφή μηνύματα προς την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

 ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να στείλει σαφή μηνύματα προς την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Την άποψη ότι “στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να διατυπωθούν σαφή μηνύματα προς την Τουρκία” εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ανακοίνωσή του. Συγκεκριμένα αναφέρει, πως τα μηνύματα που πρέπει να σταλούν, είναι ότι “η ΕΕ θα συμμετάσχει στις συνομιλίες για το Κυπριακό, στηρίζοντας ενεργά μόνο λύση επανένωσης της νήσου στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου”.

Επίσης “ότι θα αναπτύσσεται μια ουσιαστική και διευρυμένη θετική ατζέντα με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τελικής επίλυσης των διαφορών με τα δύο κράτη-μέλη”.

Επίσης, “ότι καθιερώνεται μηχανισμός επιβολής συγκεκριμένων και κλιμακούμενων κυρώσεων, που θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία επανέλθει στις επιθετικές ενέργειες κατά κρατών-μελών”, “ότι στο ανωτέρω πλαίσιο, θα αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία που διαθέτει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, για να τερματιστούν οι εκεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εξασφαλιστεί ο σεβασμός του κράτους δικαίου” και “ότι πρέπει να επανενεργοποιηθεί άμεσα η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ως προς της τουρκικές δεσμεύσεις, με παράλληλη, ουσιαστική ευρωπαϊκή στήριξη της Τουρκίας σε οικονομικό επίπεδο και ουσιαστική επανεκκίνηση της διαδικασίας επανεγκατάστασης προσφύγων προς την Ευρώπη”.

“Σε αυτή τη βάση πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία αναθεώρησης της Δήλωσης και να προωθηθεί άμεσα ένα Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο που να επιμερίζει με δίκαιο τρόπο την ευθύνη εξέτασης αιτούντων ασύλου και φιλοξενίας προσφύγων”, τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καταλήγει:

“Παράλληλα – με την ευκαιρία της συμμετοχής του Προέδρου Μπάιντεν – πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα καθιέρωσης ενός νέου, πραγματικά ισότιμου στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ, τόσο σε σχέση με την Τουρκία, όσο και με την Ρωσία, την Κίνα, τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τις παγκόσμιες προκλήσεις”. ​