• 14 Ιουνίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: “Χρυσοφόρος όρνιθα” το προσφυγικό – Θα μοιράσουν ακόμη 456 εκατ. ευρώ

 ΣΥΡΙΖΑ: “Χρυσοφόρος όρνιθα” το προσφυγικό – Θα μοιράσουν ακόμη 456 εκατ. ευρώ

Τα πυρά της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προκαλέσει ο διεθνής διαγωνισμός για το Facility Management των εγκαταστάσεων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που ανακοινώθηκε σήμερα.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου ανακοίνωσε ότι προχωράει στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών διαχείρισης εγκαταστάσεων (Facilities Management) για όλες τις εγκαταστάσεις του Υπουργείου, με σκοπό «την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και την καλύτερη διαχείριση των εγκαταστάσεων».

Όπως αναφέρει: «Ο εν λόγω διαγωνισμός υλοποιείται με τη μεθοδολογία της σύμβασης – πλαίσιο (framework agreement, αρ. 39 ν. 4412/2016), καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της Επικράτειας, δίνει τη δυνατότητα ανταπόκρισης σε έκτακτες συνθήκες και την ξαφνική μεταβολή των ροών, ενώ είναι ανοιχτός σε κάθε ενδιαφερόμενο οικονομικό φορέα (εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης) για υποβολή αίτησης συμμετοχής.

Ο διαγωνισμός έχει τετραετή διάρκεια, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία, ο ετήσιος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 114 εκ. €, ενώ ο μέγιστος προϋπολογισμός του έργου δύναται να ανέλθει σε 456 εκ. € πλέον ΦΠΑ και δυνατότητα προαίρεσης έως 100%. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για την Μετανάστευση».

Τέλος, το υπουργείο σημειώνει ότι «από το 2015 η συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω υπηρεσιών παρέχονται από διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτηριστικά, για την περίοδο 01/2020-06/2021, το έργο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης μόνο για τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας είχε προϋπολογισμό 180 εκ. €».

Μπουρνούς: Ανακάλυψαν τη «χρυσοφόρο κότα» και θα «μοιράσουν» ακόμη 456 εκατ. ευρώ

Όπως σημειώνει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς με ανάρτησή του στα social media, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακάλυψε την χρυσοφόρο όρνιθα στο προσφυγικό, αλλά αυτή τη φορά ο Κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε τον εαυτό του, καθώς μετά τα 6,2 εκατ. ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία για «συμβουλευτικές υπηρεσίες» και τα 120 εκατ. ευρώ για την κατασκευή των δύο νέων ΚΥΤ σε Λέσβο και Χίο, σπάει τώρα το δικό του ρεκόρ, προκηρύσσοντας χθες (26/5) διαγωνισμό ύψους 456 (!) εκατομμυρίων ευρώ για 4 χρόνια (άρα 114 εκατομμύρια ετησίως).

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λέσβου
Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λέσβου που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «με αφορμή το προσφυγικό-μεταναστευτικό προκηρύσσουν διαγωνισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ».

  • «Την ίδια στιγμή που αγωνιζόμαστε για την αποσυμφόρηση της Λέσβου και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων, η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη και ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής κύριος Μηταράκης βρίσκουν ευκαιρία για να στήσουν «δουλειές». Βusiness as usual. Με αφορμή το προσφυγικό-μεταναστευτικό προκηρύσσουν διαγωνισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Κάποιοι θέλουν να θησαυρίσουν πάνω στις πλάτες των νησιωτών και των νησιών μας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Αφού με το έτσι θέλω και σε αντίθεση με τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Λεσβιακού λαού, ονειρεύονται να φτιάξουν στη περιοχή Βάστρια, ένα μόνιμο ΚΥΤ μεγαθήριο, κάνοντας τη Λέσβο και επίσημα φυλακή προσφύγων-μεταναστών, σχεδιάζουν και το μοίρασμα της λείας.
Οι πολίτες της Λέσβου δεν πρόκειται να ανεχτούν αυτό το μέλλον για τον τόπο τους. Να γίνει μόνιμη φυλακή, που θα την περιτριγυρίζουν ύαινες, έτοιμες να κερδοσκοπήσουν πάνω στις ζωές των ανθρώπων», προστίθεται.