Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε με 70% – 30% η πρόταση για ψηφοφορία σε μία κάλπη

 Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε με 70% – 30% η πρόταση για ψηφοφορία σε μία κάλπη

Tην απόφαση για τον τρόπο εκλογής του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με μία κάλπη, έλαβε το συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί αύριο από τις 12:00 μέχρι τις 19:00. Σύμφωνα με τον συντάκτη του avgi.gr και της «Αυγής» Αντώνη Ραυτόπουλο, η πρόταση «πέρασε» με περίπου 70% έναντι 30%, με ανάταση χειρός.

Νωρίτερα, υπήρξε πρόταση από τον Δημήτρη Βίτσα για δύο κάλπες. Μία για τον τρόπο εκλογής του προέδρου και μία για την εκλογή της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Το επίδικο ήταν κατά πόσο η ηγεσία του κόμματος (πρόεδρος και ΚΕ) θα εκλέγεται από όλα τα μέλη ή από το συνέδριο.

Μετά την παρέμβαση του Δημήτρη Βίτσα, παρενέβη ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος έκανε λόγο για «αυτονόητο δικαίωμα του συνόλου των μελών να ψηφίζουν για να εκλέγουν την ηγεσία του κόμματος» προσθέτοντας ότι η πρόταση του Αλ. Τσίπρα για εκλογή της ηγεσίας από το σύνολο των μελών είναι «ενιαία, με αρχή μέση και τέλος».

Η πρόταση που τελικά καταψηφίστηκε, είχε κατατεθεί από τα εξής στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Βούτσης, Θοδωρής Δρίτσας, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Ανδρέας Ξανθός, Δημήτρης Παπαδημούλης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Ράνια Σβήγκου, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Οι συγκεκριμένοι πρότειναν διαφορετικό τρόπο εκλογής προέδρου, αλλά και Κεντρικής Επιτροπής, εκφράζοντας ανοιχτά τη διαφωνία τους με τις προτάσεις Τσίπρα και προεδρικής πτέρυγας.

Λίγη ώρα νωρίτερα είχε διαφωνήσει έντονα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που με δική του παρέμβαση ζητούσε να στηθούν δύο κάλπες, μια για την εκλογή προέδρου και μια για την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής, με το σκεπτικό ότι κάποιος θα μπορούσε να είναι υπέρ του ενός και κατά του άλλου.

Η κριτική Τσακαλώτου και οι αντιδράσεις

Όπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, δεν είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει στη Βουλή την κυβέρνηση ότι στο άρθρο ενός νομοσχεδίου φέρνει κάτι θετικό και κάτι αρνητικό, αναγκάζοντας τους βουλευτές να ψηφίσουν και τα δύο μαζί σε ένα, «και τώρα εμείς να κάνουμε το ίδιο».

Μάλιστα σημείωσε ότι ουσιαστικά πρόκειται για «εκβιασμό», χαρακτηρισμός που δεν άρεσε σε πολλούς συνέδρους οι οποίοι του φώναζαν να κατέβει κάτω, καθώς το εξέλαβαν ως αμφισβήτηση στο πρόσωπο του προέδρου Αλέξη Τσίπρα.

«Κατέβα εσύ να δούμε πόσο θα πάρεις», του φώναξαν χαρακτηριστικά κάποιοι από τους σύνεδρους.

Στη διαφωνία του πρώην υπουργού Οικονομικών επί της διαδικασίας, απάντησε ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστηρίζοντας ότι η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχει μια ενιαία λογική, αυτή της ανάδειξης των κορυφαίων οργάνων του κόμματος απευθείας από τη βάση, γι’ αυτό και δεν μπορεί να «σπάσει» σε δύο κάλπες και άρα πρέπει να ψηφιστεί «πακέτο».

Παναγιώτης Δρίβας