• 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Στη Ρώμη η Σακελλαροπούλου, συνάντηση με Ματαρέλα: Η ΕΕ να διατηρήσει τον παγκόσμιο ηγετικό της ρόλο

 Στη Ρώμη η Σακελλαροπούλου, συνάντηση με Ματαρέλα: Η ΕΕ να διατηρήσει τον παγκόσμιο ηγετικό της ρόλο

Το μήνυμα πως η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει τον ηγετικό της ρόλο παγκοσμίως και να διατηρήσει την ισχύ της σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, έστειλε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την Ιταλία.

«Η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει τον ηγετικό της ρόλο παγκοσμίως υποστηρίζοντας αυτά τα οποία συμβολίζει για όλους μας: έναν χώρο ελευθερίας, δημοκρατίας, αλληλεγγύης, ασφάλειας και ευημερίας», σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου των προέδρων που συμμετείχαν στην 16η άτυπη Σύνοδο των αρχηγών κρατών της Ομάδας Arraiolos στη Ρώμη. «Μόνο τότε το μέλλον της είναι εγγυημένο», υπογράμμισε.

Στη συνάντηση αυτή, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε, για άλλη μια φορά, ότι η Ευρώπη χρειάζεται να διατηρήσει την ισχύ της και να βελτιώσει την επιρροή της σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο και επισήμανε πως η επιδίωξη της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ στον κόσμο μετά την πανδημία σε τομείς όπως η τεχνολογία, η ενέργεια, το εμπόριο και η αμυντική πολιτική μπορεί σίγουρα να αποτελέσει το όχημα για την επίτευξη αυτών των στόχων.
Ωστόσο, προέταξε ότι το σημαντικότερο είναι η ΕΕ να επιβεβαιώσει τον ρόλο της ως εγγυήτρια των αξιών που εκπροσωπεί παγκοσμίως και οι οποίες έχουν εμπνεύσει το όραμα των ιδρυτών της. Ο σεβασμός για το Κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, η ελευθερία του τύπου και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι πυλώνες της δημοκρατίας μας και ουσιαστικά στοιχεία του τρόπου ζωής μας, επεξήγησε.

Ως προς το αφγανικό ζήτημα, η Κ. Σακκελαροπούλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη πρέπει να εμπλακεί ενεργά και να κάνει το παν για να προστατεύσει τον πληθυσμό και ιδίως τις γενναίες Αφγανές γυναίκες, που μάχονται για τα δικαιώματά τους, τα οποία βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο. Είναι επίσης σημαντικό, προσέθεσε, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μια ανθρωπιστική και ενδεχομένως προσφυγική κρίση.