Ιταλία: Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Μάριο Ντράγκι προτείνει ο Ματαρέλα

 Ιταλία: Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Μάριο Ντράγκι προτείνει ο Ματαρέλα

Προς κυβέρνηση με επικεφαλής τεχνοκράτη προσανατολίζεται ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Με επικρατέστερο, μάλιστα, πρωθυπουργό τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον επονομαζόμενο και “Σούπερ Μάριο”.

Μετά την αποτυχία να συγκροτηθεί κυβέρνηση υπό τον Τζουζέπε Κόντε ο Ματαρέλα απηύθυνε στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου έκκληση να στηρίξουν μια «κυβέρνηση υψηλών προδιαγραφών, η οποία να μην ταυτίζεται με καμία πολιτική δύναμη».

«Θα αναθέσω εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία να μπορέσει να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες της χώρας», τόνισε ο Ματαρέλα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το βράδυ της Τρίτης.

Ως προς το ποιο πρόσωπο έχει σκεφτεί πρόκειται για τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τον οποίο συναντά σήμερα.

Το προεδρικό μέγαρο έκανε γνωστό ότι ο Ματαρέλα προσκάλεσε τον Ντράγκι σε συνάντηση στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης. Η πρόσκληση πιθανότατα έγινε με σκοπό να βολιδοσκοπήσει κατά πόσο ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ε.Ε. είναι πρόθυμος να αξιοποιηθεί για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση στην Ιταλία.

Ο Ματαρέλα τόνισε ότι με την πανδημία κορωναϊού, είναι επικίνδυνο να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, λόγω και του συνωστισμού που μπορεί να προκληθεί στις προεκλογικές ομιλίες και συναντήσεις και τόνισε ότι χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση η οποία να είναι σε θέση να διαχειριστεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προέκυψε από την πανδημία και να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες το συνολικό σχέδιο για τη διαχείριση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως είπε, οι πολίτες απαιτούν «συμπαγείς και γρήγορες απαντήσεις» στην υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Πηγή: hellasjournal.com, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα