Σκηνικό έντασης στο λιμάνι του Πειραιά – ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση κινητοποιεί τα ΜΑΤ και το Λιμενικό για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους της COSCO

 Σκηνικό έντασης στο λιμάνι του Πειραιά – ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση κινητοποιεί τα ΜΑΤ και το Λιμενικό για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους της COSCO

«Από τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά και τις προβλήτες της COSCO εξελίσσεται μια πρωτοφανής επιχείρηση καταστολής, εκβιασμού και τρομοκράτησης των εργαζομένων που διεξάγουν έναν δίκαιο αγώνα για τη ζωή και την ασφάλεια τους, για συλλογικές συμβάσεις κι αξιοπρεπείς μισθούς» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Παραμονές της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η κυβέρνηση της ΝΔ κινητοποιεί τον κρατικό μηχανισμό, τα ΜΑΤ και τις ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού, για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να στηρίξουν το μηχανισμό, που έστησε η εργοδοσία με μεταφερόμενους απεργοσπάστες, έτσι ώστε να χτυπήσει μια επιτυχημένη απεργία με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων σ’ αυτήν.

Είναι ο ίδιος κρατικός μηχανισμός που είναι απολύτως «γυμνός» από μέσα και προσωπικό, όταν πρόκειται να προστατεύσει το δικαίωμα των εργαζομένων στην ασφαλή εργασία, αποδεικνύοντας για ποιών τελικά τα συμφέροντα δουλεύει το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του».

«Ο αγώνας των απεργών της COSCO να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων με την αλληλεγγύη και την πολύμορφη στήριξή του. Όχι μόνο γιατί είναι ένας αγώνας δίκαιος, αλλά και γιατί δείχνει ότι η εργατική τάξη, με την οργανωμένη πάλη της, μπορεί να «κουρελιάσει» στην πράξη τους αντεργατικούς νόμους, την τρομοκρατία, τις αυταρχικές πρακτικές κράτους και εργοδοσίας» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στήνει απεργοσπαστικό μηχανισμό στο Λιμάνι του Πειραιά παραμονή της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Παραμονή της Εργατικής Πρωτομαγιάς, χωρίς καμία ντροπή, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε να στραφεί ευθέως εναντίον του εργατικού κινήματος. Την ώρα που οι εργαζόμενοι στο ΣΕΜΠΟ κατεβαίνουν σε απεργία, στη σκιά του πολύ σοβαρού εργατικού ατυχήματος που έλαβε χώρα στο Σταθμό πριν λίγες μέρες και στο θάνατο ενός συναδέλφου τους, εν ώρα εργασίας, πριν κάποιους μήνες, η εργοδοσία, με τις ευλογίες της ΝΔ, έστησαν απεργοσπαστικό μηχανισμό, προσπαθώντας να διαλύσουν την απεργία και να φιμώσουν την φωνή των εργατών στο Λιμάνι του Πειραιά, ενώ με κρατική εντολή βρίσκονται ήδη εκεί δυνάμεις των ΜΑΤ για να τρομοκρατήσουν τους λιμενεργάτες.

Οι μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης ξεπέρασαν πια κάθε όριο. Αντί να είναι αυτή που θα διασφαλίζει την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, να εγγυάται την ένταξη των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα διασφαλίσουν εκατοντάδεςεργολαβικούς εργαζόμενους οι οποίοι δουλεύουν μέσα σε δύσκολες και επισφαλείς συνθήκες, η Κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί απερίσπαστη το δόγμα της καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων και επίθεσης σε όσους εργαζόμενους διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Μόνο ντροπή και οργή για την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη και αντεργατική Κυβέρνηση, η οποία επαναφέρει τις πρακτικές καταστολής και απεργοσπασίας που το εργατικό κίνημα με αγώνες δεκαετιών είχε νικήσει. Ζητάμε να φύγουν τώρα τα ΜΑΤ από το ΣΕΜΠΟ και να αναληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες για την επαναφορά συνθηκών προστασίας των εργαζομένων, ελέγχου των μέτρων ασφαλείας, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, ένταξη των εργαζομένων στο Λιμάνι στα βαρέα και ανθυγιεινά.

apostolos.staikos