• 19 Ιουνίου, 2021

Σ.Α: Νέο μπλόκο ΗΠΑ σε ψήφισμα για τη Μ. Ανατολή

 Σ.Α: Νέο μπλόκο ΗΠΑ σε ψήφισμα για τη Μ. Ανατολή

Παρατείνεται το αδιέξοδο στον ΟΗΕ για το παλαιστινιακό, καθώς για τρίτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλόκαραν την έκδοση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, η οποία αναφέρει ότι έχει δει το προσχέδιο, στο έγγραφο δεν αναφέρεται το μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες κατά Ισραηλινών από την Χαμάς και τις οργανώσεις της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Στο ψήφισμα ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση στις εμπλεκόμενες πλευρές για κατάπαυση του πυρός, ενώ εξέφραζε ανησυχίες για το ενδεχόμενο εξώσεων των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η είδηση έρχεται στον απόηχο της αποκάλυψης από τη Washington Post, ότι ο Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την πώληση κατευθυνόμενων οπλικών συστημάτων ακριβείας στο Ισραήλ, έναντι 735 εκατομμυρίων δολαρίων, κίνηση που έφερε αντιδράσεις εντός του κόμματός του.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε χθες Κυριακή, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Η Κίνα δήλωσε χθες Κυριακή ότι θα πιέσει εκ νέου το ΣΑ, για να υπάρξει συμφωνία για ένα κοινό ανακοινωθέν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνεδριάζει την Πέμπτη, έπειτα από αίτημα του Νίγηρα και της Αλγερίας, που προεδρεύουν του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Το αίτημα στήριξε η ομάδα των αραβικών κρατών που συμμετέχουν στα Ηνωμένα Έθνη.