• 17 Μαΐου, 2021

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν – Συμφώνησαν να συναντηθούν τον Ιούνιο

 Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν – Συμφώνησαν να συναντηθούν τον Ιούνιο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο αμερικανός πρόεδρος μετέφερε στον Ερντογάν «το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτήν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, η επικοινωνία ήρθε λίγες ώρες μετά την οριστικοποίηση της απόφασης των ΗΠΑ, να εξοστρακίσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 αλλά και τη στιγμή που – σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης – ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» το ερχόμενο Σάββατο 24 Απριλίου, στη δήλωσή του για τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν κάθε χρόνο τέτοια ημέρα οι αρμενικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Το πρακτορείο Associated Press κρατούσε ωστόσο μια επιφύλαξη, για την περίπτωση αλλαγών της τελευταίας στιγμής στο κείμενο της προεδρικής ομιλίας.

Το 2019 η αμερικανική Γερουσία πέρασε μη δεσμευτική απόφαση για την αναγνώριση της γενοκτονίας, κάτι που μέχρι σήμερα ουδείς αμερικανός πρόεδρος έχει πράξει.

Πέρυσι τέτοιον καιρό, όταν ήταν ακόμη προεδρικός υποψήφιος, ο Τζο Μπάιντεν είχε δεσμευθεί στο μήνυμά του προς την αρμενική διασπορά, ότι θα αναγνώριζε επισήμως τη γενοκτονία, εφόσον κέρδιζε τις εκλογές.

Οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον θορύβησαν την Άγκυρα, όπου ο Ερντογάν είχε σύσκεψη με τους κορυφαίους συμβούλους του γύρω από το επίμαχο θέμα.

Μετά τη διαβούλευση, η τουρκική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται ότι ο αρχηγός του κράτους «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την αλήθεια απέναντι στο ψεύδος περί γενοκτονίας των Αρμενίων και σε όσους υποστηρίζουν αυτή τη συκοφαντία για να υπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες».