• 18 Οκτωβρίου, 2021

Πρόσωπο με πρόσωπο έλληνες και τούρκοι στρατιώτες στον Έβρο – Τι συνέβη

 Πρόσωπο με πρόσωπο έλληνες και τούρκοι στρατιώτες στον Έβρο – Τι συνέβη

Στην επίμαχη περιοχή του Μελισσοκομείου Φερών και σε ένα σημείο που ανήκει ξεκάθαρα στην Ελλάδα, ο στρατός άρχισε να κάνει παρεμβάσεις και έργα καθαρισμού στρεμμάτων, προκειμένου στη συνέχεια να τοποθετήσει συρματοπλέγματα και άλλα εμπόδια αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών.

Πρόκειται για έκταση περίπου 30 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στην παλαιά κοίτη του ποταμού Έβρου και είναι ξεκάθαρα ελληνική.

Τα τελευταία χρόνια έμενε ακαλλιέργητη, χωρίς αγροτική ή κτηνοτροφική δραστηριότητα από τους κατοίκους, με αποτέλεσμα να έχει «πνιγεί» στα αγριόχορτα. Επιπλέον, λόγω των πλημμυρών, υπήρχε χερσαία επικοινωνία με την Τουρκία και έμπαιναν ζώα από τη γειτονική χώρα για βοσκή, αλλά όλοι στην περιοχή αναγνώριζαν πως πρόκειται για ελληνικό έδαφος.

Προχθές το βράδυ, οι Τούρκοι διαπίστωσαν στη συγκεκριμένη περιοχή παρουσία Ελλήνων στρατιωτών, με τοπογράφους και στελέχη έτοιμα να αρχίσουν την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων. Αμέσως κινητοποιήθηκαν δυνάμεις τους από τουρκικά φυλάκια που βρίσκονται στην περιοχή και στελέχη τους έφτασαν πάνω στη συνορογραμμή. Ηρθαν… πρόσωπο με πρόσωπο με τους Ελληνες στρατιώτες, παρέμειναν εκεί ως χθες το πρωί και όπως είναι φυσικό σήμανε… «κόκκινος συναγερμός».

Σύμφωνα με το evros-news.gr, ενδεχομένως οι Τούρκοι να πίστεψαν ότι τα έργα από το Μηχανικό της 12ης Μεραρχίας και του Δ’ Σώματος Στρατού που θα κατασκευαστούν επί της ελληνικής όχθης μπορεί να αποτελέσουν «επιχωματώσεις» που θα αλλάξουν τη γεωγραφία της όχθης του ποταμού. Τελικά χθες το πρωί έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις και η κατάσταση εκτονώθηκε.

Η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία ο συγκεκριμένος χώρος είναι έδαφός της και φυσικά μπορεί να προβεί στις εργασίες που θεωρεί απαραίτητες για την αποτροπή εισόδου μεταναστών. Αμέσως μετά δόθηκε εντολή στους Τούρκους στρατιώτες να αποχωρήσουν από τη συνορογραμμή.