Πώς ο Πούτιν κερδίζει από το επισιτιστικό χάος που προκάλεσε- Περιζήτητα σε τιμές ρεκόρ τα ρωσικά σιτηρά- Όπλο πολέμου η απειλή της πείνας για 49 εκατ. ανθρώπους σε 43 χώρες

 Πώς ο Πούτιν κερδίζει από το επισιτιστικό χάος που προκάλεσε- Περιζήτητα σε τιμές ρεκόρ τα ρωσικά σιτηρά- Όπλο πολέμου η απειλή της πείνας για 49 εκατ. ανθρώπους σε 43 χώρες

Πηγή; Bloomberg

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ενώ βαθαίνει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, έχει κάνει τον εισβολέα μεταξύ των μεγαλύτερων νικητών του χάους που βοήθησε να δημιουργηθεί, σύμφωνα με μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του Bloomberg.

Ο πόλεμος έχει μπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας δια θαλάσσης, διακόπτοντας τις ζωτικές προμήθειες για χώρες από τη Σομαλία έως την Αίγυπτο. Η αναταραχή, που κορυφώθηκε από τον ζεστό καιρό και τις ξηρασίες που βλάπτουν τις καλλιέργειες σιταριού σε άλλα μέρη του κόσμου, οδήγησε τις τιμές των σιτηρών σε σχεδόν υψηλά επίπεδα ρεκόρ και απειλεί την πείνα σε μέρη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Η Ρωσία συνέχισε να αποστέλλει το σιτάρι της στην πλέον υψηλότερη τιμή, βρίσκοντας πρόθυμους αγοραστές και αυξάνοντας τα έσοδα ανά τόνο. Αναμένει επίσης μια καλή σοδειά σίτου την επόμενη σεζόν, υποδηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να επωφελείται από την κατάσταση. Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού έχουν αυξηθεί περισσότερο από 50% φέτος και το Κρεμλίνο έχει εισπράξει έσοδα 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους φόρους εξαγωγής σιταριού μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της γεωργικής συμβούλου SovEcon.

«Αυτό είναι η χρήση τροφής ως όπλο πολέμου μέσω της παγκόσμιας μόχλευσης αντί να επιτίθεται άμεσα σε έναν πληθυσμό», δήλωσε ο Tim Benton, Διευθυντής Έρευνας για τους Αναδυόμενους Κινδύνους στο Chatham House, αναφερόμενος στα ρωσικά σχόλια ότι θα ξεμπλοκάρει το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού μόνο εάν κυρωθούν. είναι χαλαροί. «Από πολιτική σκοπιά βρισκόμαστε σε ένα είδος νέας θέσης λόγω της σημασίας των αγορών σιτηρών».

Μπλοκάροντας τα λιμάνια της Ουκρανίας, η Ρωσία ανάγκασε τη χώρα αυτή να προσπαθήσει να μεταφέρει σιτηρά μέσω ξηράς, με αποτέλεσμα να εξάγονται μόνο περίπου το ένα τέταρτο του συνήθους δυνητικού όγκου της.

«Η αποτυχία να ανοίξουν τα λιμάνια είναι μια κήρυξη πολέμου στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπίσλι, επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τη Δευτέρα. Ο Beasley είπε ότι η έλλειψη πρόσβασης σε τρόφιμα μπορεί να ωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύσουν.

Κάθε 1% αύξηση της πείνας οδηγεί σε αύξηση 2% στη μετανάστευση, είπε, σημειώνοντας ότι 49 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού σε 43 χώρες. «Αυτές είναι οι 43 χώρες για τις οποίες πρέπει να ανησυχούμε εξαιρετικά και θα οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση και μαζική μετανάστευση εάν δεν το προλάβουμε», είπε.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι κύριοι προμηθευτές σιταριού και ηλιέλαιου στον κόσμο. Η Ουκρανία κατατάσσεται επίσης μεταξύ των έξι κορυφαίων εξαγωγέων καλαμποκιού, κοτόπουλου και μελιού. Παραδοσιακά αποστέλλει εκατομμύρια τόνους σιτηρών ετησίως μέσω της Μαύρης Θάλασσας, κερδίζοντας περίπου το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της από τον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων. Και οι δύο είναι από τις λίγες χώρες στον κόσμο που εξάγουν μεγάλους όγκους των τροφίμων που καλλιεργούν σε πολλές χώρες.

Πηγή: Bloomberg

Σχετικά Άρθρα