• 20 Απριλίου, 2021

Πώς φθάσαμε από τις… διαρροές για χαλάρωση των μέτρων στην αναβολή της συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων – Τι περιμένουμε σήμερα

 Πώς φθάσαμε από τις… διαρροές για χαλάρωση των μέτρων στην αναβολή της συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων – Τι περιμένουμε σήμερα

Η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων είχε προγραμματιστεί για σήμερα, Τετάρτη, ωστόσο, αναβλήθηκε για την Παρασκευή, οπότε και θα εξεταστούν όλα τα σενάρια και θα ανακοινωθούν οι όποιες αποφάσεις.

Ο λόγος της αναβολής δεν είναι καλός. Και αυτό διότι, σύμφωνα με νέες πληροφορίες σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται ιδιαίτερα υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων και οι επιστήμονες θα εξετάσουν εάν πρόκειται για νέα έξαρση της πανδημίας ή η αύξηση οφείλεται στη δραστηριότητα του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

  • Πληροφορίες αναφέρουν ότι προκειμένου να ληφθούν ευρύτερες αποφάσεις στην κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιορισμών και του ανοίγματος δραστηριοτήτων θα πρέπει να εξεταστούν τα υγειονομικά δεδομένα των επόμενων δύο ημερών.

Από την είδηση του… ανοίγματος όλα τώρα είναι στον αέρα.

Πλάνο άρσης περιορισμών

Η διεύρυνση του προγράμματος των εμβολιασμών, η εκτίμηση ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η βελτίωση των δεικτών της πανδημίας και οι αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας -που φαίνεται να βρίσκονται στα όριά τους- δείχνουν το δρόμο για σταδιακό άνοιγμα του lockdown. Στην κορυφή του οδικού χάρτη της χαλάρωσης είναι το άνοιγμα των κομμωτηρίων και θα ακολουθήσουν άλλοι κλάδοι και δραστηριότητες.

  • Το σχέδιο για το σταδιακό άνοιγμα επεξεργάζονται κυβέρνηση και ειδικοί λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κρίσιμους παράγοντες, τις αντοχές της οικονομίας, των πολιτών, των νοσοκομείων και την πορεία των εμβολιασμών.

Το σταδιακό άνοιγμα σύμφωνα με τα σενάρια θα γίνουν σε δύο φάσεις. Στην πρώτη που χρονικά τοποθετείται τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα ανοίξουν με αυστηρούς κανόνες κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Η δεύτερη φάση αφορά στο λιανεμπόριο. Στόχος είναι να ανοίξουν με click away στις 29 Μαρτίου.

Οι μετακινήσεις στα καταστήματα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία θα γίνονται με αποστολή στο 13032 οπού οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν ένα μήνυμα ημερησίως και θα υπάρχει χρονικός περιορισμός 3 ωρών.

Ζήτημα επιβίωσης τίθεται για αρκετά καταστήματα σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών που παραμένουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα τους τεράστιους μήνες

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους εως 2 εβδομάδες. Από την επιδημιολογική εικόνα των επόμενων εβδομάδων θα εξαρτηθεί το άνοιγμα της εστίασης στα μέσα Απριλίου ενώ 14 Μαίου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί ανοίγει ο ελληνικός τουρισμός.

Σχέδιο για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γκάτσιος στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, υπάρχουν δυο δεδομένα. Το πρώτο, η κόπωση των πολιτών από τη συνεχή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, καθώς με τη μία ή την άλλη προσέγγιση, αυτά διαρκούν από τον προηγούμενο Νοέμβριο. Δεύτερο δεδομένο, η ανάγκη τόνωσης της πραγματικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στο όριο της αντοχής της.

Στην κυβέρνηση αναζητούν βαλβίδες αποσυμπίεσης της κοινωνίας, με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, που θα συνεδριάσει αύριο, να εισηγείται ένα γενικό χρονικό ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων με την προσοχή να στρέφεται στους υγειονομικούς παράγοντες. Δηλαδή, το αποτύπωμα κάθε δραστηριότητας στη μετάδοση του κορονοϊού.

Εκτός από τα σενάρια για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και του λιανεμπορίου εξετάζονται ακόμα τα εξής:

-Χαλάρωση της απαγόρευσης των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα

Μέχρι τώρα για το Σάββατο και την Κυριακή ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Αυτό που εξετάζεται είναι το ωράριο για τα Σαββατοκύριακα να ξεκινάει από τις εννέα το βράδυ. Όπως, δηλαδή, ισχύει τις καθημερινές.

-Χαλάρωση της χρήσης του κωδικού «6»

Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, η χρήση του συγκεκριμένου κωδικού προβλέπει τη μετακίνηση για σωματική άθληση, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο. Σύμφωνα με πληροφορίες θα εξεταστεί και η άρση αυτού του περιορισμού.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ