• 19 Ιανουαρίου, 2021

Πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Φιλίπ- Νέος πρωθυπουργός ο Ζαν Καστέξ

 Πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Φιλίπ- Νέος πρωθυπουργός ο Ζαν Καστέξ

Όπως μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο Πρόεδρος Μακρόν έκανε δεκτή την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης του Εντουάρντ Φιλίπ.

«Ο Εντουάρ Φιλίπ υπέβαλε σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος την αποδέχθηκε. Εξασφαλίζει, ωστόσο, με μέλη της κυβέρνησης, τον χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων μέχρι τον διορισμό της νέας κυβέρνησης», ανέφερε το δελτίου τύπου από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η διατήρησή του στη θέση του πρωθυπουργού ήταν ένα μεγάλο ερωτηματικό για τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναφέρουν τα γαλλικά Μέσα. Ωστόσο, μετά από περισσότερα από τρία χρόνια στον πρωθυπουργικό θώκο ο Εντουάρ Φιλίπ υπέβαλε πριν από λίγο την παραίτησή του.

Το όνομα του αντικαταστάτη του δεν είναι ακόμη γνωστό. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την κρίση του κορωνοϊού στη χώρα, κατά την οποία η κυβέρνηση επικρίθηκε σφόδρα. Ωστόσο, οι Γάλλοι είχαν δηλώσει επανειλημμένα τη στήριξή τους στον Εντουάρ Φίλιπ, σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις.

Νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ο Ζαν Καστέξ - Ειδήσεις - νέα - Το ...
Ο νέος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ

Σε μία τελευταία δε, δημοσκόπηση της Elabe για το BFMTV, το 57% των Γάλλων που ερωτήθηκαν ήθελαν να παραμείνει ο Φιλίπ στη θέση του πρωθυπουργού. Εκλεγμένος εκ νέου στη Χάβρη κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών στα τέλη Ιουνίου, ο Φιλίπ είχε εξετάσει το ζήτημα της πολιτικής του πορείας στο μέλλον,

«Σκοπεύω να θέσω υποψηφιότητα για δήμαρχος όταν δεν θα είμαι πλέον πρωθυπουργός», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του. «Σας λέω: εάν με εμπιστεύονται οι ψηφοφόροι, θα επιστρέψω στη Χάβρη. Μέχρι το Μάιο του 2022 το αργότερο, αλλά ίσως και πολύ νωρίτερα».

Ποιον όρισε ο Μακρόν

Ο Ζαν Καστέξ είναι όπως ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο νέος Πρωθυπουργό της Γαλλίας μετά την παραίτηση του Έντουαρντ Φίλιπ.
Ο 55χρονος Ζαν Καστέξ, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών, προέρχεται από την γαλλική δεξιά και έχει υπηρετήσει σε ανώτατες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις. Στις δημοτικές εκλογές του 2020 επανεξελέγη δήμαρχος της πόλης Πραντ (Ανατολικά Πυρηναία) με το 76% των ψήφων.

Στις 2 Απριλίου 2020 επιφορτίσθηκε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ με την εκπόνηση και εφαρμογή του σχεδίου σταδιακής άρσης των μέτρων του lockdown για την αντιμετώπιση της επιδημίας κορωνοιού στην Γαλλία.

Είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών.