Politico: Η Ελλάδα ταυτίζεται με τις ΗΠΑ και παρακάμπτει τη Ρωσία- Αλλά η φιλία μπορεί να ξεθωριάσει

 Politico: Η Ελλάδα ταυτίζεται με τις ΗΠΑ και παρακάμπτει τη Ρωσία- Αλλά η φιλία μπορεί να ξεθωριάσει

Πριν από σχεδόν 40 χρόνια, ο ελληνικός λαός διαδήλωνε στους δρόμους εναντίον των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή. Τα πανό έγραφαν: «Έξω με τις βάσεις του θανάτου!» Οι έρευνες έδειχναν ότι οι περισσότεροι Έλληνες ένιωθαν πιο κοντά στη Ρωσία, ένα ομοεθνές χριστιανικό ορθόδοξο έθνος που είχε βοηθήσει τους Έλληνες να καταπολεμήσουν την Οθωμανική κυριαρχία το 1821, παρά με τις ΗΠΑ, γράφει η Νεκταρία Σταμούλη στο Politico.eu.

Ακόμη και τη δεκαετία του 2000, οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ παρέμεναν παγερές. Η Αθήνα φλέρταρε με την ενίσχυση των δεσμών της με τη Μόσχα.

Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας έχουν γίνει πολύ πιο σφιχτές — πιο σφιχτές από ποτέ, διακηρύσσουν αξιωματούχοι και των δύο πλευρών. Και μεγάλο μέρος αυτής της συνεργασίας έχει επηρεάσει άμεσα τη Ρωσία.

Η Ελλάδα έχει παραχωρήσει στις ΗΠΑ απεριόριστη πρόσβαση σε τέσσερις βασικές στρατιωτικές βάσεις, απογοητεύοντας τη Ρωσία. Έχει αρχίσει να λαμβάνει αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο σε λιμάνι κοντά στην Αθήνα, παρέχοντας μια εναλλακτική λύση έναντι της τροφοδοσίας από τη Ρωσία. Και οι αμερικανικοί εταιρικοί γίγαντες έχουν καθιερώσει την Ελλάδα ως περιφερειακό κόμβο – η JPMorgan Chase, η Microsoft, η Pfizer, η Amazon, η Cisco, η Tesla και η Deloitte έχουν κάνει σημαντικές κινήσεις στη χώρα πρόσφατα.

Αυτή η βάση των ΗΠΑ γίνεται ολοένα και πιο σημαντική καθώς η Μόσχα απειλεί την Ουκρανία με συσσωρευμένα στρατεύματα στα σύνορα, ωθώντας την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της να καταρτίσουν σχέδια στρατιωτικής απάντησης. Αυτά τα σχέδια αναπόφευκτα διέρχονται από την Ελλάδα.

«Αυτή ήταν μια πολύ ικανοποιητική περίοδος», είπε ο Τζέφρι Πάιατ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα πριν από σχεδόν έξι χρόνια μετά από μια θέση στην Ουκρανία. «Η Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος της μεγαλύτερης και συστηματικής προσπάθειας των ΗΠΑ να διασφαλίσουν την ευθυγράμμιση με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους, καθώς ανταποκρινόμαστε σε αυτό που η Ρωσία απειλεί να κάνει στην Ουκρανία».

Για όσους έχουν παρακολουθήσει την περιοχή για δεκαετίες, η ανεστραμμένη δυναμική είναι εκπληκτική.

«Είναι απίστευτο να βλέπεις την αλλαγή στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας με τα χρόνια», είπε ο Άλαν Μακόφσκι, ο οποίος κάλυψε τη Νότια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη δεκαετία του 1980, όταν η ελληνική αντιπάθεια για τις ΗΠΑ βρισκόταν στο απόγειο. «Η αίσθηση που νιώθει κανείς τώρα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν χορταίνει την παρουσία των ΗΠΑ».

«Για παλιούς όπως εγώ», πρόσθεσε ο Μακόφσκι, υπενθυμίζοντας τα συνθήματα κατά των ΗΠΑ της δεκαετίας του 1980, «είναι σχεδόν απίστευτο».

Η Ελλάδα ήταν από καιρό καχύποπτη για την αμερικανική επιρροή.

Πολλοί ενήλικες Έλληνες εξακολουθούν να θυμούνται την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στη στρατιωτική χούντα που κυβέρνησε την Ελλάδα από το 1967 έως το 1974 — μια κρίση που έκαναν οι ΗΠΑ με βάση την αντικομμουνιστική στάση της χούντας.

Πολλοί Έλληνες αγανακτούν επίσης την Αμερική επειδή παραμένει ουδέτερη στις διαρκώς παρούσες διαμάχες μεταξύ της Ελλάδας και της γειτονικής Τουρκίας.

Το 1999, βίαιες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα κατά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Την επόμενη μέρα, η Κλίντον ζήτησε συγγνώμη για την υποστήριξη των ΗΠΑ στη χούντα, αναγνωρίζοντας ότι απέτυχε στην «υποχρέωσή της να υποστηρίξει τη δημοκρατία».

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα διατήρησε κάποια καλή θέληση προς τη Ρωσία σχετικά με τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των χωρών.

Στον ελληνικό βορρά, οι πολιτιστικοί και οικονομικοί δεσμοί με τη Ρωσία ήταν ισχυροί. Η πόλη της Αλεξανδρούπολης, για παράδειγμα, έχει μια μικρή ρωσική κοινότητα και σχέσεις αδελφής πόλης με πολλές ρωσικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Sosnovy Bor και Αγίας Πετρούπολης. Έκανε ακόμη και μια συμφωνία αδελφής πόλης με τη Συμφερούπολη στην Κριμαία — μετά τη ρωσική προσάρτηση το 2014.

Ο Pyatt θυμάται έντονα την αντίδραση που είχε πριν ταξιδέψει για πρώτη φορά στην Αλεξανδρούπολη.

«Είπα σε έναν γνωστό Έλληνα δημοσιογράφο, “Σήμερα, θα πάω στην Αλεξανδρούπολη, τι πρέπει να ξέρω;” Είπε, «Αγόρι μου, πηγαίνεις πραγματικά στο άντρο της Αρκούδας».

Αλλά ορισμένες από αυτές τις ρωσικές συνδέσεις έχουν πήξει τα τελευταία χρόνια.

Το 2018, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες – και απαγόρευσε άλλους δύο Ρώσους από τη χώρα – αφού τους κατηγόρησε ότι υποδαύλισαν τον εθνικιστικό θέρμη σε αντίθεση με μια συμφωνία που θα εξομαλύνει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια περίπου περίοδο, η φθαρμένη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ σιγά-σιγά επουλωνόταν.

Η διαδικασία ξεκίνησε στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2008, η οποία κατέστρεψε την ελληνική οικονομία. Καθώς η Γερμανία ώθησε τις ευρωπαϊκές χώρες – και τους ευρωπαίους πιστωτές – να επιβάλουν αυστηρά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αμφισβήτησε ανοιχτά τη σοφία αυτής της στρατηγικής.

Παραδόξως, οι αντιλήψεις για τις ΗΠΑ μεταβλήθηκαν επίσης υπό την ελληνική αριστερή κυβέρνηση Σύριζα, που ήταν επικεφαλής από το 2015 έως το 2019. Για δεκαετίες, η ελληνική αριστερά είχε επενδύσει πολλά στην αντιαμερικανική ρητορική, αλλά το κόμμα του Σύριζα άλλαξε κατεύθυνση, επιδιώκοντας ανοιχτά στενότερες σχέσεις με την Ουάσιγκτον επί κυβερνήσεων Ομπάμα και Τραμπ. Αυτή η τακτική επιταχύνθηκε υπό τον κεντροδεξιό διάδοχο του Σύριζα.

«Αυτό που είναι σημαντικό για αυτό είναι ότι δεν ήταν θέμα Ρεπουμπλικανών ή Δημοκρατικών, ήταν δικομματικό στις Ηνωμένες Πολιτείες και άντεξε επίσης μέσω δύο κυβερνήσεων στην Ελλάδα», είπε ο Πάιατ.

Μια έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο από την Kapa Research δείχνει ότι οι ΗΠΑ είναι ο πιο επιθυμητός σύμμαχος για τους Έλληνες, κερδίζοντας το 62 τοις εκατό υποστήριξη. Η Ρωσία ήρθε στην τρίτη θέση με 31 τοις εκατό.

Η θέρμανση των δεσμών έρχεται επίσης εν μέσω απογοήτευσης των ΗΠΑ με την Τουρκία για την αγορά συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας ρωσικής κατασκευής. Στο πλαίσιο αυτών των εντάσεων, οι ΗΠΑ μείωσαν το στρατιωτικό τους αποτύπωμα στην Τουρκία, αφήνοντάς την σε αναζήτηση άλλων περιφερειακών εταίρων.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύ στρατηγική τοποθεσία και οι ΗΠΑ πάντα επιθυμούσαν περισσότερες στρατηγικές σχέσεις μαζί της», είπε ο Μακόφσκι, τώρα συνεργάτης εθνικής ασφάλειας και διεθνούς πολιτικής στο αριστερό κέντρο σκέψης του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο. «Για δεκαετίες, ήταν η Ελλάδα που ήταν απρόθυμη να επεκτείνει τη σχέση, αλλά αυτό έχει αλλάξει τώρα».

Και οι ΗΠΑ ήταν στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούν.

«Θα ήταν διπλωματική αμέλεια», πρόσθεσε ο Μακόφσκι, «να μην προετοιμαστούν οι ΗΠΑ για την πιθανότητα η Τουρκία να συνεχίσει να απομακρύνεται από τη δυτική συμμαχία».

Στρατιωτικές βάσεις

Δεν είναι ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα πριν από τα τελευταία χρόνια.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ μοιράζεται τη χρήση μιας ναυτικής βάσης στον κόλπο της Σούδας στο νησί της Κρήτης από τη δεκαετία του 1950. Και από το 1990, μια αμοιβαία αμυντική συμφωνία επέτρεψε στις αμερικανικές δυνάμεις να εκπαιδεύονται και να επιχειρούν σε ελληνικό έδαφος.

Αλλά το 2019, οι δύο πλευρές ενημέρωσαν αυτήν την αμοιβαία αμυντική συμφωνία για να παραχωρήσουν στις ΗΠΑ πρόσβαση σε τρία επιπλέον στρατιωτικά σημεία. Και το 2021, η συμφωνία παρατάθηκε επ’ αόριστον, αναδιαρθρώνοντας πλήρως την παρουσία της Αμερικής στην περιοχή.

Οι νέες περιοχές είναι όλες κρίσιμοι στρατιωτικοί κόμβοι. Υπάρχει η Αλεξανδρούπολη, η βόρεια πόλη, η οποία διαθέτει αεροδρόμιο σε στρατηγική θέση, λιμάνι και στρατώνες. Στη συνέχεια, υπάρχει η αεροπορική βάση της Λάρισας, η οποία χρησιμεύει ως σταθερή στάση για τις μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Και τέλος, υπάρχει η Στρατιωτική Βάση Στεφανοβίκειο, όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας διεξάγουν τακτικά κοινές ασκήσεις.

Η Αλεξανδρούπολη, ειδικότερα, έγινε γρήγορα ακρογωνιαίος λίθος της αρχιτεκτονικής ασφαλείας των ΗΠΑ στην περιοχή, προς μεγάλη οργή των Ρώσων.

«Το πρόβλημα είναι πολύ απλό, όλο και περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ συγκεντρώνονται στην επικράτειά σας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξή του στο Greece TV ANT1 τον Δεκέμβριο. «Εκατοντάδες, χιλιάδες μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού μεταφέρονται μέσω της Αλεξανδρούπολης και ούτω καθεξής».

Και πρόσθεσε: «Αυτό μας ανησυχεί, πρέπει να μας καταλάβετε».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έθεσε μάλιστα το θέμα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ιανουαρίου με τον Έλληνα ομόλογό του.

«Εμπιστευόμαστε στους Έλληνες φίλους μας ότι θα χρησιμοποιήσουν τη σοφία τους για να κάνουν επιλογές που ανταποκρίνονται στις πεποιθήσεις τους», είπε αργότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πράγματι, η αυξημένη στρατιωτική πρόσβαση των ΗΠΑ στην Ελλάδα έδωσε στην Ουάσιγκτον έναν κρίσιμο έλεγχο για τις ναυτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην περιοχή, καθώς και τη δυνατότητα ταχείας στάθμευσης και μεταφοράς αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία – δύο βασικές τοποθεσίες για τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ.

Αυτά τα γεγονότα έχουν κάνει την αυξημένη παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα έμμεσο μέρος της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών συμμάχων για την Ουκρανία. Η Μόσχα έχει αρνηθεί να απομακρύνει πάνω από 100.000 στρατιώτες από τα ουκρανικά σύνορα εκτός εάν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ ικανοποιήσουν ορισμένες από τις απαιτήσεις του. Μεταξύ των αιτημάτων: Οι δυτικοί σύμμαχοι πρέπει να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Αυτό το αίτημα – και πολλά άλλα – θεωρούνται μη εναρκτήρια, γεγονός που έχει αυξήσει την προοπτική να ξεσπάσει μια σύγκρουση στην περιοχή. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ελλάδας θα διαδραμάτιζαν κρίσιμο ρόλο.

«Η Αλεξανδρούπολη έχει αναδειχθεί ως βασικός κόμβος επιμελητείας, ειδικά για τον στρατό στην Ευρώπη, για τη μετακίνηση δυνάμεων και πόρων προς και από τη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Pyatt, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ.

Ο Μάικλ Κάρπεντερ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, επεσήμανε τις βάσεις όπως ο κόλπος της Σούδας και την ικανότητα μεταφοράς ενεργειακών πηγών μέσω της Ελλάδας ως κρίσιμα στοιχεία σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το μέλλον είναι το εμπόριο

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι οι στρατιωτικές κινήσεις είναι μόνο μέρος του συνολικού οράματος για μέρη όπως η Αλεξανδρούπολη και το βόρειο τμήμα της Ελλάδας.

Ο Pyatt είπε ότι οι ΗΠΑ βοηθούν επίσης στην εξομάλυνση των γραφειοκρατικών εμποδίων για τις επιχειρήσεις που αναζητούν ιδιωτικές συμβάσεις που σχετίζονται με το λιμάνι της πόλης, μια αναβάθμιση των σιδηροδρόμων και μια πιθανή νέα περιφερειακή οδό.

«Οι άνθρωποι στην Αλεξανδρούπολη ένιωσαν εντελώς ξεχασμένοι», είπε. «Έχουμε δώσει μια εντελώς νέα αφήγηση, η οποία έχει γίνει πολύ σημαντική για την ψυχολογία. Υπάρχει ένα εντελώς νέο οικονομικό οικοσύστημα που έχει αναπτυχθεί εκεί».

Ακόμη και τότε, η αντιμετώπιση της Ρωσίας είναι αναπόφευκτα μέρος της εξίσωσης. Οι Ρώσοι επιχειρηματικοί ηγέτες επιθυμούσαν στο παρελθόν να κερδίσουν τα ίδια ιδιωτικά συμβόλαια που οι ΗΠΑ προσπαθούν τώρα να βοηθήσουν να κατευθύνουν. Στη βόρεια πόλη της Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας ιδιωτικοποιήθηκε το 2018 από μια κοινοπραξία που περιλάμβανε τον Ρωσο-Έλληνα επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Οι τοπικοί πολιτικοί ηγέτες χαιρετίζουν τη μετατόπιση, υποστηρίζοντας ότι προμηνύει μια περίοδο μεγαλύτερης οικονομικής ζωτικότητας για την περιοχή.

«Η Αλεξανδρούπολη —λόγω της προνομιακής γεωγραφικής της θέσης, που βρίσκεται στην άκρη της Ευρώπης— μπορεί να γίνει κόμβος μεταφορών, εμπορίου και ενέργειας», δήλωσε ο Χρήστος Μέτιος, περιφερειάρχης της ελληνικής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. «Δεν είναι μόνο η βάση, είναι οι αγωγοί ενέργειας, το λιμάνι, ο σιδηρόδρομος. Γίνεται σοβαρή προσπάθεια αναβάθμισης των υποδομών».

Η γρήγορη αναβάθμιση, ωστόσο, μπορεί να δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες, ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν τελικά να ανταποκριθούν. Μόλις τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ απέσυραν την υποστήριξη για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, ένα έργο 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα στην Ελλάδα, αφού ενεπλάκη σε μια διαμάχη για το αν ο αγωγός θα διέλθει μέσω της Τουρκίας.

Το μάθημα: Αν και είναι λογικό για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ να είναι φίλοι τώρα, η φιλία μπορεί πάντα να ξεθωριάζει.

Πηγή: Politico.eu

Σεραφείμ Κοτρώτσος