• 12 Μαΐου, 2021

ΠΟΕΔΗΝ : 60 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στην Αττική

 ΠΟΕΔΗΝ : 60 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στην Αττική

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και, ευρύτερα, της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού συνεχίζει να πιέζει ασφυκτικά το ΕΣΥ.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, η 15η Απριλίου ήταν μία δύσκολη ημέρα για τα εφημερεύοντα νοσοκομεία στην Αττική.

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», τα ασθενοφόρα έκαναν σειρά μέχρι τη Μιχαλακοπούλου. «’Επαθε ανακοπή ασθενής που περίμενε στο δρόμο και βγήκαν έξω οι συνάδελφοι να τον σώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Και ενώ δεν διεκπεραιώθηκαν ακόμη τα περιστατικά, ξεκινάει νέα δύσκολη εφημερία.

Στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, 15 περιστατικά κοροναϊού είναι σε ράντζα κλινικών. Και παρότι άνοιξαν 10 νέες αυτοσχέδιες κλίνες ΜΕΘ, γέμισαν και οι 19 που συνολικά διαθέτει και υπάρχουν και 5 διασωληνωμένοι ασθενείς σε θαλάμους.

Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία έχουν γεμίσει ράντζα με γενικά περιστατικά, καταγγέλει η ΠΟΕΔΗΝ και τονίζει πως «η κατάσταση χειροτερεύει στα νοσοκομεία, επειδή γέμισαν τα αμιγώς νοσοκομεία κοροναιού».

Στην Αττική, αν και άνοιξαν αυτοσχέδιες ΜΕΘ, που κανονικά, σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, δεν θα έπρεπε να αθροίζονται ως ΜΕΘ από το Υπουργείο Υγείας, έχουμε 60 διασωληνωμένα περιστατικά και την Παρασκευή 16 Απριλίου, που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, σε θαλάμους.

Οι 30 εξ αυτών, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, βρίσκονται εκτός ΜΕΘ από 2 έως 10 ημέρες.

Η κατάσταση με τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ στην Αττική διαμορφώνεται ως εξής:

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 1
ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: 5
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 6 κοροναϊού και 3 γενικά περιστατικά
ΕΛΠΙΣ: 2
ΛΑΪΚΟ: 5
ΠΑΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ: 1
ΕΡΥΘΡΟΣ: 6
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 3
ΘΡΙΑΣΙΟ: 4
ΤΖΑΝΕΙΟ: 3
ΝΙΚΑΙΑ: 12
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ: 9 σε λίστα αναμονής

ΜΕΘ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας και στην Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στην περιφέρεια γέμισαν οι ΜΕΘ κοροναϊού και τα νοσοκομεία ξαναπροσαρμόζουν τη λειτουργία τους μόνο για περιστατικά κοροναϊού. Ενδεικτικό είναι πως τα γενικά περιστατικά που προσέρχονται στις εφημερίες «διακομίζονται στον ιδιωτικό τομέα».

Παράλληλα, ξεκίνησαν και στη Κεντρική Μακεδονία να έχουν ασθενείς κοροναϊού διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, σε απλούς θαλάμους.

Η πληρότητα των ΜΕΘ στην Κεντρική Μακεδονία:

ΑΧΕΠΑ: 30 στα 31
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: 40 στα 40
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 27 στα 30
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 14 στα 14
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: 8 στα 8
ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: 8 στα 8
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 24 στα 24
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ: 9 στα 10
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ: 6 στα 6
ΚΑΤΕΡΙΝΗ: 7 στα 7
ΒΕΡΟΙΑ: 4 στα 6
ΣΕΡΡΕΣ: 14 στα 17
ΕΔΕΣΣΑ: 3 σε διαμορφωμένο θάλαμο
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: 8 στα 8 – Έλλειψη εντατικολόγων, καθώς υπηρετούν μόνον 3.