Νησιά/Ρεπορτάζ libre: Ακόμη ένα καλοκαίρι χωρίς γιατρούς- Αποκαρδιωτική εικόνα σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία

 Νησιά/Ρεπορτάζ libre: Ακόμη ένα καλοκαίρι χωρίς γιατρούς- Αποκαρδιωτική εικόνα σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία

Άλλο ένα ελληνικό καλοκαίρι που διαφημίζει η κυβέρνηση σε Έλληνες και τουρίστες, ξεχνώντας να τους ενημερώσει ότι στα νησιά θα βρουν σίγουρα μπόλικο ήλιο αλλά όχι γιατρούς. Η ΠΟΕΔΗΝ ήδη από τον Μάρτιο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό στα νησιά. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Τήνος όπου το κέντρο υγείας του νησιού εξυπηρετεί 10.000 μόνιμους κατοίκους τον χειμώνα, το καλοκαίρι ”βουλιάζει” από τουρίστες και υπάρχουν μόνο τρεις γιατροί. Στο libre μιλούν γιατροί από τη νησιωτική Ελλάδα αλλά και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Στη νησιωτική Ελλάδα η υποστελέχωση των δομών δημόσιας υγείας είναι εκκωφαντική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός:

  • Στην Τήνο, το κέντρο υγείας εξυπηρετεί 10.000 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι το νησί «βουλιάζει» από κόσμο. Έχουν μείνει μόνο τρεις γιατροί στο κέντρο υγείας. Μόνο η μία εκ των τριών είναι κλινικός και μάλιστα παιδίατρος. Οι άλλοι δύο ένας οδοντίατρος και μία μικροβιολόγος.  Υπάρχει ένα ασθενοφόρο για τη βάρδια, ενώ οι δύο ένστολοι που βρίσκονται για να βοηθάνε στις διακομιδές δεν συμμετέχουν, καθώς δεν γνωρίζουν από διακομιδές.
  • Στο νοσοκομείο της Νάξου υπάρχει ένας αναισθησιολόγος και ένας χειρουργός. Ουσιαστικά δεν λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας. Υπηρετεί μόνο ένας ακτινολόγος που τέλους Μαρτίου φεύγει, αφού παραιτήθηκε.
  • Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει κανένας παθολόγος, κανένας Γενικός γιατρός, κανένας μικροβιολόγος.
  • Στο νοσοκομείο της Σύρου, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες, χρειάζεται άμεσα η πρόσληψη 2 νεφρολόγων, 2 καρδιολόγων, νοσηλευτικού προσωπικού και γιατρών στα επείγοντα. Στις 4 οργανικές θέσεις υπηρετεί ένας. Υπηρετούν δύο αναισθησιολόγοι και παρ’ ότι υπηρετούν 4 χειρουργοί υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της χειρουργικής κλινικής.
  • Στο νοσοκομείο της Λήμνου υπηρετούν δύο αναισθησιολόγοι και ένας χειρουργός. Περιμένουν έναν ακόμη χειρουργό με μπλοκάκι. Ωστόσο, η κατάσταση είναι βελτιωμένη στις άλλες ειδικότητες γιατρών στη Λήμνο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, αυτές τις μέρες βρίσκεται στο νησί της Κρήτης και κάνει αυτοψία στα νοσοκομεία, καταγράφοντας τις ελλείψεις. Σήμερα θα βρεθεί στον Άγιο Νικόλαο, ενώ χθες από το Ρέθυμνο έδωσε στο libre την εικόνα που συνάντησε. «Στο Ρέθυμνο δεν έχει το νοσοκομείο κανέναν ογκολόγο και οι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν στο Ηράκλειο για χημειοθεραπείες, μία απόσταση πάνω από δύο ώρες. Υπάρχουν μόνο τρεις ορθοπεδικοί και ελλείψεις στον παθολογικό τομέα, με αποτέλεσμα στο Τμήμα Επειγόντων να κάνει χρέη παθολόγου μία παιδίατρος. Στα ΤΕΠ είναι μόνο δύο γιατροί». Και συμπληρώνει: «Στην Τήνο έχουμε έναν παιδίατρο για όλες τις ειδικότητες. Στη Σαντορίνη πρόπερσι νοσηλεύονταν ένας Βρετανός κι ένας Αμερικανός με covid και γίναμε ρεζίλι στον διεθνή Τύπο γιατί δεν είχαμε γιατρούς».

Δυστυχώς, ένας νέος δεν έχει κίνητρα να υπηρετήσει σε νησί, εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών που δεν είναι η στήριξη της υγείας στις προτεραιότητες, όπως λέει, επισημαίνοντας πως «γιατροί, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό λείπουν από τα νησιά γιατί το κόστος ζωής είναι δυσβάσταχτο και οι μισθοί χαμηλοί».

Την εικόνα από τις Κυκλάδες μεταφέρει στο libre η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, Παναγιώτα Βούλγαρη.

  • «Τα νησιά είναι υποστελεχωμένα και τον χειμώνα. Το καλοκαίρι υπερπολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός. Αυτός μας φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση. Η Σύρος, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, είναι υποστελεχωμένη. Είναι δυνατόν;» θα πει αρχικά και μιλά, στη συνέχεια, για τα υπόλοιπα νησιά. «Τα κέντρα υγείας σε Μήλο, Τήνο Πάρο, Μύκονο, Ίο είναι υποστελεχωμένα και μιλάμε για νησιά με τεράστια τουριστική επισκεψιμότητα. Το νοσοκομείο της Σαντορίνης δεν έχει γιατρούς και επειδή είναι ιδιόμορφο το καθεστώς του δε βγάζουμε άκρη. Ουσιαστικά, είναι Ανώνυμη Εταιρεία, δημόσιο και ιδιωτικό, δηλαδή είναι το ΕΣΥ όπως το γνωρίζουμε με τη δημόσια μορφή μαζί με μία εταιρεία ιδιωτική (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας) που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό είναι μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα!».

«Δυστυχώς το ΕΣΥ καταρρέει. Μιλάνε για απογευματινά χειρουργεία κι εδώ δεν υπάρχουν ούτε πρωινά. Είναι πραγματικά δύσκολη η κατάσταση. Έχουμε και παραιτήσεις, γιατροί πάνε κι έρχονται» τονίζει, εξηγώντας πως δε δίνονται κίνητρα σε έναν γιατρό για να πάει αλλά και να μείνει στο σύστημα υγείας στη νησιωτική Ελλάδα.

«Το σπουδαιότερο κίνητρο είναι η στέγη. Πλέον δεν υπάρχει αυτό, είναι σα να ψάχνεις βελόνα στην άμμο. Είναι δύσκολη η εύρεση σπιτιού γιατί δεν υπάρχουν αλλά κι όσα υπάρχουν είναι πολύ ακριβά στις Κυκλάδες. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει στέγη σ’ αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από το κέντρο κι έρχονται στα μικρά νησάκια μας να εργαστούν. Ναι, οι γιατροί είναι λειτουργοί αλλά πρέπει να ζήσουν. Άλλο κίνητρο είναι η πρόσληψη γιατρών, η στελέχωση των νοσοκομείων ώστε οι νέοι γιατροί να θέλουν να μπουν να εργαστούν με ανθρώπινες συνθήκες».

Η Πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Πάρου, Μαρία Κουτσονικολή, μιλώντας στο libre, θα πει πως «σε Πάρο και Αντίπαρο είμαστε σχετικά καλά συγκριτικά με άλλα νησιά». Όταν τη ρωτήσαμε τι σημαίνει αυτό, απάντησε πως «στην Πάρο έχουμε τέσσερις γενικούς γιατρούς, παθολόγους και στην Αντίπαρο έναν παθολόγο κι έναν ειδικό, οπότε είναι καλυμμένη η Αντίπαρος και οι εφημερίες στην Πάρο. Στην Πάρο έχουμε σχεδόν όσα προβλέπει ο Οργανισμός, δηλαδή έχουμε ορθοπεδικό, καρδιολόγο, παιδίατρο κι ακτινολόγο, αλλά δεν έχουμε μικροβιολόγο, χειρουργό και γυναικολόγο».

Η πίεση το καλοκαίρι αυξάνεται γιατί αυξάνεται και ο πληθυσμός και τα περιστατικά. «Το καλοκαίρι από 20.000 θα γίνουμε πάνω από 120.000 άνθρωποι και φυσικά αυτοί οι γιατροί δε φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού. Είναι λάθος η δομή του συστήματος ολόκληρου. Οι θέσεις είναι με το οργανόγραμμα του 1985!» υπογραμμίζει.

Να μην ξεχνάμε, όπως επισημαίνει, πως «δεν είναι μόνο οι γιατροί». «Είναι διάφορες ειδικότητες που χρειάζονται: νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, καθαριστές… Πολλές ειδικότητες, όπως και προσωπικό για τα ασθενοφόρα. Ασθενοφόρα για παράδειγμα εδώ έχουμε όλο το 24ωρο, έχουμε δηλαδή οχήματα, αλλά για να λειτουργήσουν θέλουν προσωπικό. Το καθένα χρειάζεται δύο άτομα, άρα για να βγουν ταυτόχρονα δύο οχήματα, χρειάζεται να έχεις τέσσερα άτομα/βάρδια, άρα 12 άτομα/μέρα. Δεν υπάρχει αυτό».

Και καταλήγει σχολιάζοντας τα ‘’κίνητρα’’ που η κυβέρνηση διαφημίζει. «Δεν είναι μόνο το οικονομικό το κίνητρο. Τα νησιά είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Εδώ εφημερεύουμε κάθε μέρα, σκεφτείτε πίεση, και ειδικά το καλοκαίρι. Επίσης, νιώθεις απομονωμένος. Και είσαι κάποιες φορές, για παράδειγμα χθες είχε απαγορευτικό. Αισθάνονται απομονωμένοι κι ότι δεν μπορούν να εξελίξουν την επιστήμη τους».

Σχετικά Άρθρα