• 26 Ιανουαρίου, 2021

Πέντε μέτρα για την λειτουργία των σχολείων: Μάσκες, ξεχωριστά διαλείμματα, αερισμός, απολυμάνσεις, αντισηπτικά

 Πέντε μέτρα για την λειτουργία των σχολείων: Μάσκες, ξεχωριστά διαλείμματα, αερισμός, απολυμάνσεις, αντισηπτικά

Την απόφαση για το καθολικό άνοιγμα των σχολείων και την προσέλευση όλων των μαθητών, υπεραμύνθηκε o καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας επισημαίνοντας ότι «καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση όπως όλα τα κράτη της ΕΕ. Τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς παιδεία, ο φυσικός τους χώρος είναι εκεί». Είναι εντυπωσιακό πως ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής έσπευσε να ανακοινώσει εξειδικευμένα μέτρα για την λειτουργία των σχολείων, κάτι που δεν έπραξε ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς,ούτε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στην λιτή ανακοίνωσή της και παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες γονείς βρίσκονται “στο κενό” λόγω έλλειψης ενημέρωσης.

Μιλώντας στο Open ο κ. Σύψας ανέφερε ότι «τα παιδιά, και ιδίως εκείνα του δημοτικού, είναι η πιο ασφαλής ηλικιακή ομάδα όσον αφορά την επιδημία», επικαλούμενος επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι «δεν μεταδίδουν εύκολα» και δεν προσβάλλονται εύκολα από τον κορονοϊό, ενώ διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι ασφαλές από την ηλικία των τριών ετών και πάνω, η αρμόδια επιτροπή επιστημόνων δεν έχει λάβει ακόμα τη σχετική απόφαση από ποιες ηλικίες θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τα σχολεία, ο Νίκος Σύψας τόνισε ότι θα υπάρχει μέριμνα που δεν θα περιορίζεται στην υποχρεωτική χρήση των μασκών, και συμπλήρωσε ότι τα 5 ειδικά μέτρα που όπως όλα δείχνουν θα εφαρμοστούν στα σχολεία είναι: Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα ξεχωριστά διαλείμματα, ώστε να μην αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, τα αυστηρά μέτρα υγιεινής με καλό αερισμό, απολυμάνσεις, αντισηπτικά.

Ακόμα θα υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης κρούσματος στο σχολείο, ειδικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των κυλικείων με περιορισμό του αριθμού προσέλευσης, αλλά και σχεδιασμός για τυχόν κρούσματα σε αυτά.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα σε περίπτωση καταγραφής κρούσματος σε σχολείο, δεν θα κλείνει όλη η μονάδα, αλλά συγκεκριμένη τάξη ή τμήμα. «Θα ακολουθεί αυστηρή ιχνηλάτηση και απολύμανση των χώρων και το σχολείο θα συνεχίσει να λειτουργεί» είπε.

Για τα κυλικεία ανέφερε ότι η επιστημονική επιτροπή θα καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση μέχρι αύριο και τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι δυο: Είτε τα παιδιά να πηγαίνουν ένα – ένα στο κυλικείο, είτε το προσωπικό του κυλικείου να μοιράζει φαγητό στα παιδιά, είτε να μην ανοίξουν καθόλου.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι η έναρξη των σχολικών μονάδων έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου.


«Μετά από ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής, η επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει με όλους τους μαθητές στην τάξη αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας. Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για εκπαιδευτικούς και για μαθητές» σημείωσε για να προσθέσει.

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι από ποια ηλικία θα χρησιμοποιούν οι μαθητές τη μάσκα.

Η επιτροπή έχει επίσης αποφασίσει «διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμό των σχολείων και κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους και μετά το πέρας αυτής».

Ο ΕΟΔΥ θα επικαιροποιήσει τις οδηγίες που θα αποφασιστούν και θα πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια της παρουσίας στον σχολικό χώρο, ενώ θα βγουν και ειδικές οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας.

Απουσίες

Αναφερόμενη στις απουσίες, η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη να απέχουν οι μαθητές από τη διδασκαλία όταν νοσούν είτε οι ίδιοι, είτε κάποιος με τον οποίο μένουν μαζί.

Επιπλέον, αν κάποιος μαθητής ανήκει σε ευπαθή ομάδα θα μπορεί να απουσιάζει από την παράδοση των μαθημάτων στις σχολικές αίθουσες.

Μεταφορά

Η μεταφορά των μαθητών από και προς τι σχολικές μονάδες θα γίνεται αυστηρά με την χρήση μάσκας από όλους τους εμπλεκόμενους, δηλαδή από μαθητές, οδηγούς και συνοδούς.

«Όλα αυτά είναι στη βάση των τωρινών δεδομένων. Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ληφθούν νέα μέτρα».

Τηλεκπαίδευση υπό όρους

Όσον αφορά την τηλεκπαίδευση, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι το υπουργείο είναι καθόλα έτοιμο να εφαρμόσει την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία όταν και αν κριθεί απαραίτητο.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δε θα εφαρμοστεί η τηλεκπαίδευση για αυτούς που μπορούν κανονικά να βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες, αυτούς δηλαδή που δεν εντάσσονται σε κάποια κατηγορία που μπορούν να λείπουν δικαιολογημένα.

«Οι απουσίες θα είναι για συγκεκριμένο λόγο. Το υπουργείο είναι πλήρως έτοιμο για την τηλεκπαίδευση όπου και όταν αυτή χρειαστεί».
Η πρόβλεψη του υπουργείου Παιδείας για τα ειδικά σχολεία είναι ίδια με τα υπόλοιπα, με τις οδηγίες για την χρήση της μάσκας ωστόσο να αποσαφηνίζονται τις προσεχείς ημέρες.

Στα πανεπιστήμια, η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί όπως αυτή του Ιουνίου, με τις βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων να ανακοινώνονται στο τέλος Αυγούστου.

Υπό εξέταση είναι και το ζήτημα των κυλικείων, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: liberal.gr, tovima.gr