• 21 Ιουνίου, 2021

Παρασκήνιο: Ποιοι υπουργοί συζητούνται ενόψει… ανασχηματισμού

 Παρασκήνιο: Ποιοι υπουργοί συζητούνται  ενόψει… ανασχηματισμού

Όπως ακούγεται στο παρασκήνιο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Επίσης οι υπουργοί Παιδείας Νίκη Κεραμέως και υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Μέλος της κυβέρνησης, υφυπουργός, από εκείνους που δεν φαίνονται πολύ στο προσκήνιο, αλλά έχει αλάνθαστο πολιτικό αισθητήριο, διασώθηκε στους δύο τελευταίους μίνι ανασχηματισμούς με την στήριξη του κ. Γεραπετρίτη με τον οποίο ήταν σε διαρκή επικοινωνία. Το συγκεκριμένο μέλος της κυβέρνησης έχει αλλάξει ρότα εσχάτως.

Δεν έχει πλέον τόσο τακτική επικοινωνία με τον Γ.Γεραπετρίτη και επικοινωνεί διαρκώς με τον διευθυντή του γραφείου πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος θεωρείται αναβαθμισμένος. Άγνωστο αν αυτή του η αλλαγή στην συμπεριφορά θα τον σώσει σε αυτόν τον ανασχηματισμό. Ωστόσο ο «υφυπουργός θερμόμετρο» αποτυπώνει με την συμπεριφορά του άριστα τις μετοχές ενός εκάστου εντός του κυβερνητικού χρηματιστηρίου.

Ερωτάται λοιπόν, ιδού το πρώτο μέγα ερώτημα του ανασχηματισμού: Θα παραμείνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου; Αν μετακινηθεί γιατί θα μετακινηθεί; Και αν μετακινηθεί προς τα που θα μετακινηθεί;

Δεν αποκλείεται παρά τα προβλήματα ο υπουργός Επικρατείας να μείνει στο Μαξίμου αλλά αν επρόκειτο να μετακινηθεί και υπήρχε κενό βεβαίως, ο κ. Γεραπετρίτης θα ήθελε να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Για το οποίο ενδιαφέρονται και άλλοι.

Ο Νίκος Δένδιας με άριστες διεθνείς συμμαχίες και τεράστιες εκκρεμότητες ανοικτές εμφανίζεται αμετακίνητος. Στον θαυμαστό κόσμο του διαδικτύου όμως κάνουν την εμφάνιση τους δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Μητσοτάκη να δέχεται εισηγήσεις από συνεργάτες του να μετακινήσει τον κ. Δένδια στο πρωτοκλασάτο υπουργείο Οικονομικών αφού οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα έχουν μπει οριστικά σε ήρεμα νερά.

Με τα σημερινά δεδομένα πάντως κάτι τέτοιο φαίνεται μακρινό και απίθανο. Εκείνη την εποχή άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ για την νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Που θρυλείται ότι περιέχει σημαντικά ανταλλάγματα για την Ελλάδα στην Θράκη.

Όσον αφορά τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο. Μόλις άρχισε να ψιθυρίζεται στο παρασκήνιο ότι μπορεί να επανέλθει στην κυβέρνηση.