• 26 Ιανουαρίου, 2021

Όταν η ΝΔ έλεγε ότι η επέκταση στα 12 ν.μ. είναι “έλλειψη σοβαρότητας και πρωτοφανής επιπολαιότητα” (vid)

 Όταν η ΝΔ έλεγε ότι η επέκταση στα 12 ν.μ. είναι “έλλειψη σοβαρότητας και πρωτοφανής επιπολαιότητα” (vid)

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή εξαπέλυσε πυρά εναντίον της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι προσαρμόζει την εξωτερική πολιτική της ανάλογα με τις… ανάγκες της δηλ. άλλα έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση και άλλα τώρα που είναι κυβέρνηση.

Υπενθύμισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση δια του τότε τομεάρχη εξωτερικών υποθέσεων Γιώργου Κουμουτσάκου χαρακτήριζε πρωτοφανή επιπολαιότητα την προαναγγελία επέκτασης μόνο στο Ιόνιο, καθώς, όπως είχε πει αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να λέει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως στο Αιγαίο και έτσι καλούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μην το κάνει.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, κατηγορούσε τον Νίκο Κοτζιά για «έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης» με αφορμή την προαναγγελία εκ μέρους του απελθόντος υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας από τα 6 στα 12 μίλια.

Ο Γ. Κουμουτσάκος κατηγορούσε τότε για “τέτοια ενέργεια τμηματικής επέκτασης θα υπέσκαπτε «τις θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής» και θα «έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι το Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι είναι ειδική περίπτωση».

Όμως δεν ήταν μόνο ο κ. Κουμουτσάκος που κατέκρινε τότε την εξαγγελία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι κύριοι Κικίλιας, Συρίγος, Γεωργιάδης και Πλεύρης:

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 21 Οκτωβρίου 2018 ανέφερε:

«Η υπεροπτική και υπερφίαλη αντιμετώπιση τόσο σοβαρών θεμάτων από έναν δημόσιο λειτουργό, οδηγεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Στην παραλαβή-παράδοση του ΥΠΕΞ, ένας σοβαρός πολιτικός, κατά τα δικά του λεγόμενα, αποφάσισε κατά την αποχώρησή του να προαναγγείλει την αποσπασματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια και χειρισμούς στα θέματα της ΑΟΖ. Δεν γίνεται έτσι σοβαρή εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας τετελεσμένα κατ’ αποκοπή και προσχωρώντας στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας, που μιλάει για ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο». 

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ 3:26 ΛΕΠΤΟ:

Άδωνις Γεωργιάδης 26/10/18: Μεγάλη ζημιά που ξεχώρισε ο Κοτζιάς το Ιόνιο από το Αιγαίο για τα 12 μίλια

– Ο Άγγελος Συρίγος σε άρθρο του στο slpress επίσης στις 21 Οκτωβρίου την ίδια περίοδο έλεγε:

“Λάθος η εξαίρεση του Αιγαίου από την επέκταση των χωρικών υδάτων  …. Έχοντας αυτά τα δεδομένα κατά νου, η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι κατ’ αρχήν καλοδεχούμενη. Πρέπει, όμως, να γίνει σωστά. Η πρόταση για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σταδιακά, ξεκινώντας ως πρώτο βήμα το Ιόνιο (από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα) είναι λανθασμένη. Επιβεβαιώνει ότι στο Αιγαίο ισχύουν οι «ειδικές περιστάσεις» των Τούρκων. Ούτε είναι σωστή η αντίληψη ότι σε πρώτο βήμα θα προχωρήσουμε στο Ιόνιο και σε δεύτερο βήμα θα πάμε και στο Αιγαίο. Λόγω των τουρκικών αντιδράσεων και πιέσεων, θα είναι δύσκολο να προχωρήσουμε μετά την πρώτη επέκταση στο Ιόνιο, σε άλλες επεκτάσεις σε άλλες περιοχές”. 

Α. Συρίγος στο One Channel: Η επέκταση των υδάτων μόνο στο Ιόνιο επιβεβαιώνει την τουρκική θέση….

Θάνος Πλεύρης 22/10/18: Αποδέχονται ότι το Αιγαίο είναι μια ειδική περίπτωση