Opinion Poll: Οργή στον ΣΥΡΙΖΑ για το… “σωσίβιο” στην κυβέρνηση – Καταγγέλλουν περίεργες αναθέσεις σε συνδεδεμένη εταιρεία

 Opinion Poll: Οργή στον ΣΥΡΙΖΑ για το… “σωσίβιο” στην κυβέρνηση – Καταγγέλλουν περίεργες αναθέσεις σε συνδεδεμένη εταιρεία

Η “κατά παραγγελία δημοσκόπηση” με τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ να εκτοξεύεται στις 14 μονάδες μετά το φιάσκο του ανασχηματισμού και τον καταστροφικό Αύγουστο με τις πυρκαγιές σε Εύβοια, Ηλεία και Αρκαδία είναι όχι μόνο σε απόλυτη αναντιστοιχία με το κλίμα στην κοινωνία αλλά και με τα ευρήματα του ευρωβαρόμετρου που αναδεικνύουν μια εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα για το κλίμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Το κλίμα μετά το φιάσκο του ανασχηματισμού βάρυνε σε επικίνδυνο βαθμό στο Μέγαρο Μαξίμου με τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη να αφυδατώνονται επικοινωνιακά πριν ακόμη ανέβει στη Θεσσαλονίκη για να εκφωνήσει την ομιλία του στο Βελλίδειο.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ διαβάζοντας την δημοσκόπηση της opinion poll και βλέποντας τη χαοτική διαφορά που παρουσίαζε από τη ΝΔ αλλά πολύ περισσότερο αυτής του κ. Μητσοτάκη από τον Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλόλητα για πρωθυπουργός πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση.

Ήταν η δεύτερη φορά που χτύπησε η συγκεκριμένη εταιρεία με την Κουμουνδούρου να επαναφέρει το αίτημά της στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τη “σκανδαλωδώς προκλητική και εξαντλεί τα όρια της θεσμικής υπευθυνότητας που επιδείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα” όπως παρατηρούσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης.

Μάνα εξ ουρανού

Κι αυτό την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο με το κύμα ακρίβειας και τη απώλεια ελέγχου του τέταρτου κύματος της πανδημίας να ρίχνουν επιπλέον βάρη και προβλήματα στις πλάτες των πολιτών.

  • Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση ήταν “το μάνα εξ ουρανού” για τον Πρωθυπουργό όμως πίσω από το περιτύλιγμα η συγκεκριμένη εταιρεία έχει βαρύ παρελθόν.

Από τον περασμένο Ιούνιο η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει το θέμα της συγκεκριμένης εταιρείας στη Βουλή ζητώντας την ενεργοποίηση του νόμου Ρουσόπουλου προκειμένου να ελεγχθούν τα ευρήματα της “περίεργης” δημοσκόπησης του περασμένου της 31ης Μαΐου 2021 ζητώντας να προσκομιστούν από τη δημοκοπική εταιρία τα πρωτογενή δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με το κόστος, τον τρόπο και μέθοδο διενέργειας της δημοσκόπησης και εξαγωγής αποτελεσμάτων.

Στο payroll

Η κυβερνητική πλειοψηφία έκανε σύμφωνα με τον κ. Κάτση τα πάντα για να αποφύγει το έλεγχο κάνοντας λόγο για αβάσιμε υπόνοιες και αιτιάσεις για τη διαφάνεια της έρευνας με το επιτελείο να βουτά στα άδυτα του ΓΕΜΗ και στο μητρώο του ΕΣΡ για να φτάσει στην πραγματική αποκάλυψη πίσω απο τα νούμερα της τελευταίας έρευνας.

  • Πρόκειται για εταιρεία συνδεδεμένη με την REPOSITION STRATEGY LTD στην οποία πέρσι το Ιούλιο το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενέκρινε απευθείας αναθέσεις για 2 μήνες κόστους 60.000 και 15.000 ευρώ και “δεν δικαιολογείται τόση αθωότητα στις μέρες μας” επισήμανε ο κ. Κάτσης.

Το καίριο ερώτημα ήταν και εκείνο που με βάση τα στοιχεία και τα όσα έχουν προηγηθεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο από την ΝΔ προκειμένου να μην εφαρμοστεί η νομοθεσία για τον έλεγχο της εταιρείας είναι αν αυτή βρίσκεται ουσιαστικά στο payroll του Μεγάρου Μαξίμου.

Το ευρωβαρόμετρο

Η απάντηση σε όλα αυτά σε επίπεδο αποτύπωσης της πραγματικής εικόνας πίσω απο τις αλχημείες ήρθε μέσω του ευρωβαρόμετρου. Και το βασικό θέμα της δημοσκόπησης της ΕΕ ήταν και καταλυτικό σε σχέση με το κλίμα που διαμορφώνεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες λίγο πριν ανοίξουν οι κρουνοί των χρηματοδοτήσεων από το ταμείο Ανάκαμψης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

  • Η ελληνική κυβέρνηση υπολείπεται σαφώς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο κλίμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας για την ορθή χρήση και αξιοποίηση αυτών των πόρων με το 53% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα να αμφισβητούν την ικανότητα της κυβέρνησης τους να κάνει ορθή χρήση των πόρων του NextGenerationEU. Στην ΕΕ το ποσοστό αυτό πέφτει στο 41%.

Μάλιστα η ασφυκτική πίεση του Αλέξη Τσίπρα στον κ. Μητσοτάκη οτι απο την έως τώρα πολιτική αποδεικνύεται η προσήλωσή του στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματιών και φίλων του φαίνεται να αποτυπώνεται και στην απάντηση που δίνουν οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα με το 89% να ζητά διαφάνεια κια λογοδοσία για τη διάχυση των πόρων στην οικονομία.

Σχετικά Άρθρα