• 27 Ιανουαρίου, 2022

Πούτιν-Μπάιντεν: Συζήτηση δύο ωρών για την Ουκρανία- Κρίσιμη η κατάσταση

 Πούτιν-Μπάιντεν: Συζήτηση δύο ωρών για την Ουκρανία- Κρίσιμη η κατάσταση

Οι συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών που πραγματοποιήθηκαν, μέσω βιτνεοδιάσκεψης, ολοκληρώθηκαν περίπου στις 19.10 ώρα Ελλάδος, αφού κράτησαν περισσότερο από δύο ώρες, μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

Οι συνομιλίες άρχισαν στις 17.08 ώρα Ελλάδος, με τον Ρώσο πρόεδρο να βρίσκεται στο Σότσι και τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσιγκτον.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χαιρετισμούς, και ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα για μια συνάντησης δια ζώσης με τον Ρώσο πρόεδρο.

Όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα οι δύο ηγέτες θα συζητούσαν την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας, τις διμερείς σχέσεις καθώς και θέματα περιφερειακής ασφάλειας μεταξύ των οποίων και την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε με την χρήση προστατευμένης γραμμής βιντεοκλήσης, η προορίζεται για την επικοινωνία των δύο ηγετών και η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λευκού Οίκου για τη συζήτηση των δυο ηγετών, ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τις βαθιές ανησυχίες των ΗΠΑ, αλλά και των Ευρωπαίων Συμμάχων, για την κλιμάκωση από πλευράς Ρωσίας στο θέμα της Ουκρανίας.

«Έγινε σαφές ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας θα απαντήσουν με ισχυρά οικονομικά και άλλα μέτρα σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Παράλληλα, στην ενημέρωση τονίζεται πως ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξή του στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καλώντας για αποκλιμάκωση και επιστροφή στη διπλωματία.

«Οι δύο πρόεδροι ανέθεσαν στις ομάδες τους να συνεχίσουν και οι ΗΠΑ θα το κάνουν σε στενό συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους. Οι πρόεδροι συζήτησαν επίσης τον διάλογο ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Στρατηγική Σταθερότητα, έναν ξεχωριστό διάλογο για το ransomware, καθώς και την κοινή εργασία σε περιφερειακά ζητήματα όπως το Ιράν», καταλήγει η ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο.