Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Θα αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε αντεπίθεση στο Ιράν.

 Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Θα αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε αντεπίθεση στο Ιράν.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι οι ΗΠΑ δεν θα βοηθήσουν οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, όπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή (14/04), επικαλούμενα ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης. Το Axios και το CNN, ειδικότερα, αναφέρουν ότι το μήνυμα αυτό μεταβιβάστηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών.

Μάλιστα, το Axios αναφέρει ότι ο Τζο Μπάιντεν είπε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση. Από την πλευρά του, το CNN αναφέρει ότι ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα λάβουν μέρος σε οποιαδήποτε τέτοια αντεπίθεση.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να συναντηθεί με τους ηγέτες της G7, την Κυριακή (14/04), «για να συντονίσουν μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην θρασύτατη επίθεση του Ιράν», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

«Η ομάδα μου θα συνεργαστεί με τους ομολόγους τους σε όλη την περιοχή και θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους ηγέτες του Ισραήλ», αναφέρει η δήλωση του Μπάιντεν και προστίθεται: «Και ενώ δεν έχουμε δει επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ή των εγκαταστάσεών μας σήμερα, θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση για όλες τις απειλές και δεν θα διστάσουμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας».

Τα αμυντικά μέσα των ΗΠΑ μετακινήθηκαν στην περιοχή, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, και «βοήθησαν το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους», σύμφωνα με τη δήλωση.

  • Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε, επίσης, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την επίθεση του Σαββάτου (13/04), «για να επαναβεβαιώσει την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ».

«Του είπα ότι το Ισραήλ επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αμυνθεί και να νικήσει ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ», σημείωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

  • Το Ιράν προειδοποίησε, την Κυριακή (14/04), το Ισραήλ για μεγαλύτερη επίθεση στο έδαφός του σε περίπτωση που προβεί σε αντίποινα κατά της νυχτερινής επίθεσης της Τεχεράνης με μη επανδρωμένο αεροσκάφη και πυραύλους, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει – επίσης – προειδοποιηθεί να μην υποστηρίξει την ισραηλινή στρατιωτική δράση.

«Η απάντησή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αποψινή στρατιωτική δράση εάν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν, υποστράτηγος Μοχάμαντ Μπαγκερί, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι οποιαδήποτε υποστήριξη των ισραηλινών αντιποίνων θα έχει ως αποτέλεσμα να στοχοποιηθούν αμερικανικές βάσεις.

Ο διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, Χοσεΐν Σαλαμί, προειδοποίησε, σύμφωνα με τους Times of Israel, ότι η Τεχεράνη θα προβεί σε αντίποινα σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση κατά των συμφερόντων, των αξιωματούχων ή των πολιτών της.

Σχετικά Άρθρα