‘Ολες οι εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα της χώρας

 ‘Ολες οι εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα της χώρας

Τρία πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα Δευτέρα 4 Ιουλίου σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Συνεχίζεται η φωτιά στο Σχηματάρι και στην Άμφισσα, υπό έλεγχο στον Κάλαμο.

Αναφρορικά με το Σχηματάρι, η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 12:00 σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βρυσούλα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα και καίει χαμηλή βλάστηση, ενώ στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι και υπάρχουν κοντά διάσπαρτα σπίτια.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 106 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 22 οχήματα (επιχειρούν και Ρουμάνοι πυροσβέστες), 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Εξάλλου, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) μεταβαίνει στην περιοχή για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Λόγω των ισχυρών ανέμων η ανησυχία στις Αρχές ήταν μεγάλη γι’ αυτό και εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους των γύρω περιοχών, αλλά ο δήμος Τανάγρας είχε ήδη δώσει εντολή προληπτικής εκκένωσης για το Δήλεσι, όπου και κατευθύνεται η πυρκαγιά.

Αναζωπύρωση στην Ηλεία και εκκένωση οικισμών – Φωτιά και στη Ζάκυνθο
Παράλληλα, συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Αχαΐα, μετά την αναζωπύρωση στο ανατολικό μέτωπο της Βάλμης, ενώ αναμένεται να σταλεί μήνυμα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από το χωριό Λάττα.

Επιπλέον, φωτιά υπάρχει και στο Καμπι Ζακύνθου, όπου σπεύδουν επίγεια και εναέρια από Άραξο, Κεφαλονιά και Άκτιο.

Οι τελευταίες εξελίξεις για τη φωτιά στην Άμφισσα
Ιδιαίτερα κρίσιμες περιγράφει τις εξελίξεις για την φωτιά στην Άμφισσα ο Αντιπεριφερειάρχης κ Γιώργος Δελμούζος, όπου υπάρχει δυνατός αέρας και μεγάλος δείκτης δυσκολίας, ενώ έγινε προληπτική εκκένωση της Μονής Προφήτη Ηλία.

«Η φωτιά κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, ήδη έχουν δημιουργηθεί δύο μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται προς τον Προφήτη Ηλία και το δεύτερο προς την Ιτέα βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η φωτιά βρίσκεται μέσα στον ελαιώνα τον οποίο και καίει από την ώρα που εκδηλώθηκε. Από πολύ νωρίς μετακινήθηκαν στην περιοχή περισσότεροι από 50 άνδρες της πυροσβεστικής με 15 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ στην μάχη μετέχουν 3 πεζοπόρα τμήματα και 5 αεροσκάφη.

Η Περιφέρεια και οι Δήμοι έχουν διαθέσει μηχανήματα και υδροφόρες, ενώ έχουν κινητοποιηθεί και κάτοικοι της περιοχής που αντιμετωπίζουν τις φλόγες προσπαθώντας να σώσουν τα κτήματα τους.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο Αράχωβας-‘Αμφισσας έχει διακοπεί στο ύψος του Χρυσού, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει την περιοχή.

Η φωτιά ξεκίνησε περίπου στις 14:00 από το Σερνικάκι της Φωκίδας σε αγροτική έκταση και επεκτάθηκε μέσα στον ελαιώνα, χωρίς μέχρι στιγμής να απειλεί κατοικημένη περιοχή και εγκαταστάσεις.

Τέλος, υπό έλεγχο είναι η φωτιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Βλαστός Αγίων Αποστόλων στον Κάλαμο Αττικής.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε οικοπεδικούς χώρους και στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα.

Όθων Παπαδάκης