Οι ήπιοι τόνοι της Κουμουνδούρου για τον Έβρο σημαίνουν κάτι;

 Οι ήπιοι τόνοι της Κουμουνδούρου για τον Έβρο σημαίνουν κάτι;

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις με την πρόκληση των Τούρκων στον Έβρο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου αλλά προβλήθηκε και από μεγάλα διεθνή ΜΜΕ εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ. Όχι, όμως, πολύ αργά. Υπό την έννοια πως μια τόσο σοβαρή εξέλιξη, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο που, κατά ορισμένους, μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις, προσελκύει το ενδιαφέρον ενός κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ που άμεσα ή έμμεσα το στηρίζουν.

Μάταια, ωστόσο, αναζητούσαν κάποιοι το θέμα με τις εξελίξεις στον Έβρο στην πρώτη σελίδα της “Αυγής”. Ούτε σημείο στίξης. Μαθαίνουμε πως αυτό οφείλεται στο ότι το φύλο του Σαββάτου (όπως τα περισσότερα Σαββατιάτικα φύλα) κλείνει νωρίς και ίσως να μην πρόλαβαν να αξιοποιήσουν την ανακοίνωση Δρίτσα-Κατρούγκαλου. Από την άλλη, όμως, η εφημερίδα είναι βέβαιο πως έχει άμεση και έγκυρη πληροφόρηση για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις ανακοινώσεις του πριν οιονδήποτε άλλον. Άρα, ίσως θα μπορούσε να είχε προβλέψει…

Όλα βεβαίως θα φανούν στα επόμενα φύλα και τις επόμενες ώρες. Πάντως, σημειώνει κανείς πως από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ η λέξη “εισβολή” απουσιάζει. Η Κουμουνδούρου δεν υιοθετεί αυτή την πληροφορία που υπάρχει σε πολλά ΜΜΕ, ούτε ως ερώτημα προς την κυβέρνηση. Τα σημειώνουμε αυτά διότι οι καλές προθέσεις σχετικά με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής συνεχίζονται, ενίοτε με ισχυρές δόσεις “αυτοσυγκράτησης”. Εάν αυτό είναι για το καλό ή όχι του ΣΥΡΙΖΑ, θα δούμε. Η κυβέρνηση, πάντως, δεν απέσυρε ποτέ -παρά τις “καλές προθέσεις”- τον χαρακτηρισμό “δούρειος ιππος” του Ερντογάν για τον Αλέξη Τσίπρα.

Κοινή δήλωση τομεαρχών Εθνικής Αμυνας Θοδωρή Δρίτσα και Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τα γεγονότα στον Έβρο

Η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει. 

Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή.

Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση;

Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού;

Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα;

Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο. 

Αυγή
Το πρωτοσέλιδο της Αυγής

Σχετικά Άρθρα