• 21 Απριλίου, 2021

Νοσοκομεία: Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση με τα νέα μέτρα – Μιλούν στο libre Παγώνη, Κουτσούκου – Βαρύτερα τα περιστατικά Covid στις ΜΕΘ

 Νοσοκομεία: Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση με τα νέα μέτρα – Μιλούν στο libre Παγώνη, Κουτσούκου – Βαρύτερα τα περιστατικά Covid στις ΜΕΘ

Τρεις ημέρες μετά την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων στα νοσοκομεία για την καλύτερη αντιμετώπιση τόσο των γενικών περιστατικών όσο και των Covid περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας, το libre ρώτησε την πρόεδρο νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας–Πειραιά, κα Ματίνα Παγώνη, σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών, αλλά και για το πόσο σύντομα θα μπορεί να γίνει μία πρώτη διαπίστωση εάν ο νέος τρόπος λειτουργίας των νοσοκομείων αποδίδει.

Ρούλας Σκουρογιάννη

  • «Τώρα ξεκινούν να γίνονται μεταφορές των ασθενών. Δεν ξέρουμε τίποτα ακόμα. Αν θα ομαλοποιηθούν τα πράγματα, θα το γνωρίζουμε αρχές με μέσα της επόμενης εβδομάδας», ανέφερε η κα Παγώνη.

Η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας- Εντατικής Θεραπείας και διευθύντρια της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, Αντωνία Κουτσούκου, σχετικά με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και το πόσο άμεσα μπορούν να αποσυμπιέσουν το σύστημα Υγείας και την κατάσταση στα νοσοκομεία, δήλωσε στο libre:

  • «Αν υποτίθεται ότι έχουμε καινούργια μέτρα -γιατί εμείς δεν τα καταλάβαμε- είναι πολύ πρόσφατα ακόμα για να μας δώσουν κάποιο αποτέλεσμα. Αποτελέσματα περιμένουμε να δούμε, σε μία εβδομάδα, το συντομότερο. Μεταφορές ασθενών από το δικό μας νοσοκομείο («Η ΣΩΤΗΡΙΑ») δεν γίνονται προς τον ιδιωτικό τομέα, επειδή είμαστε σε λίγο καλύτερη κατάσταση. Γενικά, αυτή τη στιγμή, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πίεση το σύστημα. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που νοσηλεύονται πλέον είναι λίγο μικρότερος, συγκριτικά με το Νοέμβριο, είναι συνήθως από 75 και κάτω, σύμφωνα με ό,τι παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό μπορεί να οφείλεται και στον εμβολιασμό των ατόμων μεγάλης ηλικίας».

Απαντώντας στο αν η κατάσταση των ασθενών που νοσηλεύονται είναι λιγότερο κρίσιμη (μία ερώτηση που βασίζεται στην παρατήρηση ότι σε ανάλογα υψηλό αριθμό κρουσμάτων τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε τριπλάσιο αριθμό θανάτων ημερησίως), η κυρία Κουτσούκου εξήγησε ότι: 

  • «Η αίσθηση που έχουμε, τώρα στο τρίτο κύμα, είναι ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι πιο βαριά. Από την καθημερινή μας παρατήρηση, βλέπουμε ότι διεθνώς έχει μειωθεί ο αριθμός των θανάτων καθημερινά, ωστόσο, τα περιστατικά που φτάνουν στη μονάδα έχουν πολύ βαριά υποξυγοναιμία και είναι πολύ δύσκολη η κατάστασή τους».

Σύμφωνη με την παρατήρηση αυτή της κας Αντωνίας Κουτσούκου είναι και η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ που, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι:

  • «Οι συνάδελφοι των ΜΕΘ μας λένε ότι είναι πολλοί οι θάνατοι εντός των ΜΕΘ, επειδή τα περιστατικά, όταν διακομίζονται  στις Μονάδες είναι σε βαριά κατάσταση. Υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ, βαριά περιστατικά, που θα είχαν καλύτερη τύχη εάν νοσηλεύονταν μη διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Διασωληνωμένα περιστατικά βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, όχι επειδή δεν υπάρχει κενή κλίνη σε άλλο νοσοκομείο, αλλά επειδή δεν επιτρέπει η κατάστασή τους διακομιδή. Για άλλη μία φορά, στο Ασκληπιείο, είχαμε, το πρωί (Σάββατο) διασωληνωμένο ασθενή εκτός ΜΕΘ.

Κατάσταση σήμερα στις ΜΕΘ Αττικής:

·         ΚΑΤ:  24 κλίνες κατειλημμένες στις 28

·         ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ:  9 κλίνες κατειλημμένες στις 9

·         ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ:  14 κλίνες κατειλημμένες στις 14

·         ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ:  16 κλίνες κατειλημμένες στις 16

·         ΕΛΠΙΣ:  6 κλίνες κατειλημμένες στις 6 

·         ΝΙΜΙΤΣ:  5 κλίνες κατειλημμένες στις 6

·         ΣΩΤΗΡΙΑ:  74 κλίνες κατειλημμένες στις 84

·         ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ:  47 κλίνες κατειλημμένες στις 58. Άνοιξαν, σήμερα εππλέον κλίνες

·         ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ:  6 κλίνες κατειλημμένες στις 7

·         ΕΡΥΘΡΟΣ:  13 κλίνες κατειλημμένες στις 14

·         ΘΡΙΑΣΙΟ:  16 κλίνες κατειλημμένες στις 17

·         ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ:  12 κλίνες κατειλημμένες στις 12

·         ΑΤΤΙΚΟΝ:  40 κλίνες κατειλημμένες στις 43

            Κενές κλίνες συνολικά: 32.