“Ναι” από ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση Ανδρουλάκη για Εξεταστική επιτροπή- Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία

 “Ναι” από ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση Ανδρουλάκη για Εξεταστική επιτροπή- Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία

Αύριο, Σάββατο, συνεδριάζει εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπό το φως των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, προκειμένου να συμφωνηθεί η στρατηγική μετά τις ηχηρές παραιτήσεις των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντα, κι ενώ, όπως εκτιμάται, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός βρίσκονται “στα σκοινιά”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του libre, η Κουμουνδούρου θα πει “ναι” στην πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για την συγκρότηση Εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το σκάνδαλο, όπως αποκαλείται, των παρακολουθήσεων.

Το ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ωστόσο πως 3 χρόνια πριν, τον Αύγουστο του 2019 κατήγγειλε μέσω του προέδρου του πως η τροπολογία με την οποία ο Παναγιώτης Κοντολέων τοποθετήθηκε επικεφαλής της ΕΥΠ προϊδεάζει για καθεστωτικές πρακτικές αδιαφάνειας και λειτουργία που παραπέμπει σε αντιδημοκρατικές καταστάσεις του παρελθόντος.

Ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα social media είχε τότε επισημάνει ότι διοριζόμενος διοικητής της ΕΥΠ «δεν διαθέτει πτυχίο και άρα δεν κάλυπτε τα προσόντα που έθετε ο νόμος για να γίνει Διοικητής» εγκαλώντας την Ν.Δ πως «κατά τα άλλα η ΝΔ υπερασπίζεται δήθεν την «αριστεία» και την «αξιοκρατία». Σημείωσε μάλιστα πως «για να το κάνει αυτό ο κ. Μητσοτάκης, άφησε σχεδόν 30 μέρες ακέφαλη την ΕΥΠ, διακινδυνεύοντας την εθνική ασφάλεια και εξευτελίζοντας τη χώρα και την Υπηρεσία διεθνώς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει από τότε τα σημαντικά ερωτήματα που ανέκυψαν και σήμερα φαίνεται να επιβεβαιώνονται από την πραγματικότητα. Είχε δηλώσει για τον πρωθυπουργό πως «ο καθένας μπορεί να υποθέσει ότι κάτι πολύ σοβαρό θα τον συνδέει, κάποια ισχυρή δέσμευση θα έχει με τον κ. Κοντολέοντα για να φθάνει σε αυτό το σημείο για χάρη του».

Επίσης πως η νομοθετική ρύθμιση «δίνει στον νέο Διοικητή ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες – τη δυνατότητα να τοποθετεί «συνδέσμους» της ΕΥΠ, χωρίς καμία ανακοίνωση, σε όποια δημόσια υπηρεσία επιθυμεί, υιοθετώντας καθεστωτικές πρακτικές που παραπέμπουν σε νοσηρές εποχές του παρελθόντος».

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τώρα εκφράσει το ερώτημα: «Ποιος αλήθεια είναι ο λόγος να δημιουργηθούν μυστικοί πυρήνες της ΕΥΠ μέσα σε όλες τις κρατικές δομές; Ποιον ακριβώς αισθάνεται την ανάγκη να ελέγχει μέσα στους δημόσιους οργανισμούς ή στα Υπουργεία με τοποτηρητές, ο νέος, κατά τα αλλά άριστος αλλά χωρίς πτυχίο Διοικητής;»

Τέλος τόνισε πως η Ν.Δ «με την τροπολογία αυτή αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της Δεξιάς και μετατρέπει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ξανά σε ΚΥΠ».

Σεραφείμ Κοτρώτσος