Μητσοτάκης Πούτιν: Δηλώσεις για ελληνορωσικές σχέσεις με βασικό μενού ΝΑΤΟ και ενέργεια – Η “προβοκατόρικη ερώτηση” για επίθεση στην Ουκρανία (vid)

 Μητσοτάκης Πούτιν: Δηλώσεις για ελληνορωσικές σχέσεις με βασικό μενού ΝΑΤΟ και ενέργεια – Η “προβοκατόρικη ερώτηση” για επίθεση στην Ουκρανία (vid)

Οι ελληνορωσικές σχέσεις αλλά και οι σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ κυριάρχησαν στη συνέντευξη τύπου του Βλάντιμιρ Πούτιν και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την κατ’ιδίαν συνάντησή τους στο Σότσι, με τον Ρώσο Προεδρο να στέλνει μετά και τη χθεσινή του τηλεδιάσκεψη με το Τζο Μπάιντεν εκ νέου μήνυμα στις ΗΠΑ και τη Συμμαχία για την Ουκρανία.

Υπήρξαν μηνύματα και στην Άγκυρα ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την προμήθεια φυσικου αερίου από τη Ρωσία στην Ελλάδα, με τον κ.Μητσοτάκη να ζητά να μην αυξήσει η Gazprom την τιμή πώλησης στη ΔΕΠΑ. Εντύπωση προκάλεσε και η απάντηση του Ρώσου προέδρου σε ερώτηση για την Ουκρανία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δέχτηκε ερώτηση από δημοσιογράφο σχετικά με το εάν η Ρωσία σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία και απάντησε στην «προκλητική ερώτηση», όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε.

«Είναι μία προκλητική ερώτηση. Η Ρωσία ακολουθεί φιλειρηνική πολιτική αλλά δικαιούται να διατηρήσει την ασφάλεια της. Τα θέματα ασφαλείας τα συζητάμε με τους εταίρους μας. Δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί η προοπτική της προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Γιατί θα ακολουθήσει ανάπτυξη βάσεων και εκεί. Οι ανησυχίες μας ελπίζουμε να εισακουστούν αυτήν τη φορά. Οι υποδομές του ΝΑΤΟ πλησίαζαν τα σύνορά μας» δήλωσε ο κ. Πούτιν.

«Έχουμε σοβαρές υποψίες ότι το ίδιο θα συμβεί στην Ουκρανία. Πώς να μην το σκεφτούμε; Θα ήταν μια εγκληματική αδράνεια. Πρέπει να παρακολουθούμε τι γίνεται. Συμφωνήσαμε ότι θα συσταθεί μία επιτροπή που θα δει λεπτομερειακά το θέμα και θα κάνει τις προτάσεις. Αυτή η ιδέα ήταν του Αμερικανού προέδρου. Εγώ τη δέχθηκα συμφώνησα και είπα ότι θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας. Μέχρι να διαμορφωθούν οι θέσεις μας είναι λίγο νωρίς να τις ανακοινώσω. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα το κάνουμε δημόσια» κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στην θέση της χώρας μας είπε: «Η Ελλάδα είναι μέλος μιας στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ και μιας εμπορικής και οικονομικής ένωσης, της ΕΕ. Η Ελλάδα ήταν πάντα στο μέτρο του εφικτού υπέρ μιας ισορροπημένης στάσης απέναντι στην Ρωσία και την ΕΕ».

Και συνέχισε: «Το ΝΑΤΟ είναι ένα στρατιωτικό μπλοκ και ακολουθεί συγκρουσιακή γραμμή απέναντι στην Ρωσία. Φαίνονται να είναι τεχνικά ζητήματα αλλά οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών μας οδήγησαν να κάνουμε το ίδιο. Είναι εχθρική συμπεριφορά. Θεωρούν την Ρωσία εχθρό τους».

Ο έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι μία διαρκής διαδρομή και έχουν μέλλον. Χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση «μία ευκαιρία και μία γέφυρα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, πάντα στη βάση του σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος», ενώ επσήμανε «τον θετικό ρόλο της Ρωσίας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821».

«Στο πλαίσιο αυτό νοούνται και πρωτοβουλίες όπως η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Συνεργασίας. Με τον κ. Πρόεδρο υιοθετήσαμε και το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-4 που προσδιορίζει τους κοινούς τομείς ενδιαφέροντος. Μπορούμε να συγκλίνουμε και σε άλλους τομείς. Οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού έφεραν δραματικά το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτό το σημείο ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Πούτιν που απέστειλε δυνάμεις πυρόσβεσης την ώρα που και η Ρωσία δοκιμάζονταν από μεγάλες πυρκαγιές.

Σχετικά με τις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών σημείωσε:

«Η Ρωσία έχει διαχρονικά αποδειχθεί αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου καθώς και ότι η Ελλάδα έχει αποδειχτεί αξιόπιστος εταίρος. Είναι σημαντικό οι όποιες μεταβολές να μην παρεκκλίνουν των όρων της συμφωνίας».

Προσέθεσε ότι οι δυο ηγέτες συζήτησαν για επενδύσεις και τουρισμό, «έχουμε καταλήξει σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης» είπε.

Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις δήλωσε πως στη συζήτηση με τον Ρώσο Πρόεδρος «ήμουν σαφής ότι η Τουρκία όχι μόνο κάνει εμπρηστική ρητορική, αλλά ασκεί και επιθετικότητα, που προκαλεί αποσταθεροποίηση. Η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».

Για το Κυπριακό επανέλαβε τον στόχο για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας. «Οποιαδήποτε συζήτηση περί λύσης δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται αμέσως» τόνισε.

Για τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, είπε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση της έντασης στην Ουκρανία. Δεν θα υπάρξει κανένας νικητής. Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή του Ντονμπάς, γιατί υπάρχουν και πολλοί Έλληνες εκεί».

Για τη Λιβύη συμφώνησαν πως πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

«Κλείνω λέγοντας πως οι σχέσεις μας ελπίζω να ενισχυθούν όπως γίνεται πολλά χρόνια τώρα. Η Ελλάδα είναι παρούσα στην Ρωσία. Πολλοί Έλληνες Πόντιοι διακρίνονται, ιδίως στη Νότιο Ρωσία. Οι σχέσεις μας είναι μία διαρκής διαδρομή και έχει μέλλον», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βλ. Πούτιν: Οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά

«Είναι χαρά να υποδεχόμαστε στη Ρωσία τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι συμβολικό πως η επίσκεψη συμπίπτει με την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Θα θυμίσω πως η Ρωσία υποστήριξε εξ αρχής την ελληνική επανάσταση και πρώτη αναγνώρισε το ελληνικό κράτος» τόνισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, στις κοινές δηλώσεις μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Σότσι της Ρωσίας.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό περιεκτικές και αποτελεσματικές και σημείωσε ότι υιοθέτησαν το πολυσύνθετο σχέδιο δράσης Ελλάδος-Ρωσίας για το 2022 -2024 και αυτό αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεων, όπως υπογράμμισε.

Περαιτέρω, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά. «Το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%» ανέφερε ενδεικτικά. Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές, επισήμανε.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να στηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ρωσίας για τη Διεθνή Έκθεση ΕΧPO 2030.

Εν συνεχεία, υποστήριξε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου» προσέθεσε.

Υπενθύμισε ότι η Ρωσία συνέλαβε το καλοκαίρι με την αποστολή πυροσβεστικών μέσων στην Ελλάδα για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.

Επιπροσθέτως, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας «να παραδώσουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων των Ναζί που είχαν βρεθεί στη Μόσχα».

Ακόμα, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδος και Ρωσίας.

Σημείωσε πως με τον κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ, στα Βαλκάνια, και στην Ανατολική Mεσόγειο.

Για το κυπριακό, ο Ρώσος Πρόεδρος διαμήνυσε πως «υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Σχετικά Άρθρα