• 25 Ιανουαρίου, 2021

Δένδιας: Η Τουρκία παρανομεί, κλιμακώνει, προκαλεί – Μάας: Είμαστε στο πλευρό σας

 Δένδιας: Η Τουρκία παρανομεί, κλιμακώνει, προκαλεί – Μάας: Είμαστε στο πλευρό σας

Το μήνυμα ότι η Τουρκία «συνεχίζει να παρανομεί, να κλιμακώνει, να προκαλεί» έστειλε ο Νίκος Δένδιας και ζήτησε την κατάρτιση καταλόγου κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν ο Νίκος Δένδιας και Χάικο Μάας, ύστερα από τη συνάντηση που είχαν.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε αρχικά στην κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα χαιρέτησε την κίνηση. Πρόσθεσε δε ότι η χώρα «συμβάλει ήδη στην ασφάλεια και ειρήνη στη Λιβύη με τη συμμετοχή στην “επιχείρηση Ειρήνη”», στην οποία -όπως είπε- πλέον συμμετέχει και η Γερμανία.

«Η Ελλάδα θα ήθελε να συμμετάσχει και στη συνέχιση της διαδικασίας του Βερολίνου και ζήτησα τη θερμή συνηγορία του Γερμανού ομολόγου μου» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Συνεχίζοντας ο κ. Δένδιας, αναφέρθηκε στην κλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σημειώνοντας ότι είχε μια «ειλικρινή συζήτηση» με τον Χάικο Μάας εν όψει και του άτυπου συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, στο Βερολίνο. «Εκεί θα συζητήσουμε το θέμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας» είπε ο Έλληνας υπουργός.

Ωστόσο, όπως τόνισε, την ίδια στιγμή, «η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί, να κλιμακώνει, να προκαλεί παρά τις παροτρύνσεις γειτόνων, εταίρων, συμμάχων».

«Εμμένει -παρά την αυτοσυγκράτηση και σύνεση της ελληνικής πλευράς- σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων. Αντί για αποκλιμάκωση, παρατηρούμε νέες προκλήσεις. Παρατηρούμε απόπειρα υλοποίησης επεκτατικών σχεδίων σε βάρος γειτόνων και συμμάχων, διατύπωση νέο-οθωμανικών ιδεολογημάτων επεκτατισμού και ελέγχου της Μεσόγειου, συνεχιζόμενη υπονόμευση σταθερότητας όλης της περιοχής με κραυγαλέες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου σε βάρος δύο κρατών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, «η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί στη δημιουργία δίκαιου» και «δεν οδηγεί πουθενά».

Αντίθετα, όπως είπε, «το διακύβευμα στην ανατολική Μεσόγειο υπερβαίνει τα όρια διμερών διαφορών, αφορά ολόκληρη την ΕΕ. Αφορά κυριαρχικά δικαιώματα της ΕΕ. Γι’ αυτό δεν χωρούν διπλά σταθμά».

«Εξέφρασα τη βεβαιότητα ότι υπό τη γερμανική προεδρία, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να πρεσβεύει προς πάσα κατεύθυνση τον απαράκλητο σεβασμό στο κράτος δικαίου, στο διεθνές δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας» επισήμανε, ακόμη, ο κ. Δένδιας.

Παρατήρησε, εξάλλου, ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο χρειάζεται υπεράσπιση είτε πρόκειται για την Τουρκία είτε αφορά τη Λευκορωσία.

Συνεχίζοντας, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα προσβλέπει σε κατάρτιση καταλόγου κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

«Προσβλέπουμε στην κατάρτιση καταλόγου κυρώσεων που έχει υποχρέωση να καταρτίσει ο κ. Μπορέλ και να παρουσιάσει στο επικείμενο άτυπο συμβούλιο, κυρώσεις που θα καταστήσουν σαφές ότι η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα εάν συνεχιστεί θα επιφέρει συνέπειες. Ότι η ΕΕ είναι έτοιμη και πρόθυμη να υπερασπιστεί τα σύνορά της» υπογράμμισε..

«Χωρίς αλαζονεία, απειλές, μεγαλοστομία, η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» πρόσθεσε.

Αναφερθείς στον διάλογο, ο κ. Δένδιας παρατήρησε ότι «η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη για διάλογο. Όμως δεν υφίσταται διάλογος υπό καθεστώς απειλών, προκλήσεων. Δεν νοείται διάλογος τη στιγμή που παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα. Ο βιασμός του δικαίου δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτραπεί να αποτελεί βάση διαλόγου».

«Εύχομαι αυτό να είναι κατανοητό στην Άγκυρα», επεσήμανε, ενώ καταλήγοντας τόνισε ότι «η συμπεριφορά της Τουρκίας και οι διαρκείς απειλές της είναι ενδεικτικές της λανθασμένης αντίληψης που έχει για την ανθρωπότητα του 21ου αιώνα».

Μάας: Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας

Κύριος σκοπός της επίσκεψής μου είναι η τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Είδαμε κλιμάκωση τις τελευταίες εβδομάδες και μας προκαλεί μεγάλες ανησυχίες και προβληματισμό. Θα συνεχίσω το ταξίδι μου στην Άγκυρα για να υπάρξει αποκλιμάκωση», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάϊκο Μάας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα: «Έχω 2 μηνύματα στις αποσκευές μου. Ότι η Γερμανία και όλη η ΕΕ ειναι στο πλευρό της Ελλάδας με αίσθημα αλληλεγγύης. Το δεύτερο, είναι ότι περιμένουμε ένα δείγμα αποκλιμάκωσης και μια πρόθεση για διάλογο υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το διεθνές δίκαιο. Η παρούσα κατάσταση είναι παιχνίδι με την φωτιά και η οποιαδήποτε σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή», είπε ακόμα.

Είπε επίσης ότι: «Κάθε καταστροφική δραστηριότητα θα πρέπει να σταματήσει το επόμενο διάστημα» και τόνισε ότι η Γερμανία υποστηρίζει την διαδικασία διαλόγου και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην συμβεί στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ εταίρων. Ζήτησε άμεσες συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με σοβαρότητα και πάντα στην βάση του διεθνούς δικαίου.