• 22 Ιουνίου, 2021

Μετέωρες κινήσεις χωρίς στοιχεία – Άγνωστη η επιδημιολογική εικόνα για εστίαση και Πάσχα

 Μετέωρες κινήσεις χωρίς στοιχεία – Άγνωστη η επιδημιολογική εικόνα για εστίαση και Πάσχα

Στην πορεία προς το καλοκαίρι προκύπτουν από πληροφορίες οι ημερομηνίες «κλειδιά» μέχρι τις 15 Μαΐου χωρίς να αποκλείονται πισωγυρίσματα στις διαρροές καθώς η επιδημιολογική εικόνα προβληματίζει τους ειδικούς.

Και είναι τουλάχιστον αντιφατικό, με την επιδημία να καλπάζει, η Κυβέρνηση να ανακοινώνει ευρύ άνοιγμα δραστηριοτήτων ταυτόχρονα με το άνοιγμα του τουρισμού. Με τους “σκληρούς δείκτες” δηλαδή αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων βρίσκονται ψηλά, το εγχείρημα δείχνει ιδιαίτερα δύσκολο.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες περισσότερα από 3400 νέα κρούσματα προκαλώντας προβληματισμό για την πορεία της πανδημίας ενόψει της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού της κινητικότητας του πληθυσμού.

Είναι γεγονός ότι χθες ανακοινώθηκε ρεκόρ τεστ, τα οποία ξεπέρασαν τις 80.000, όμως από αυτά , ποσοστό μεγαλύτερο του 4% ήταν θετικά. Αυτό σημαίνει πως σε έναν ευρύτατο έλεγχο του πληθυσμού εντοπίζονται χιλιάδες κρούσματα τα οποία συντηρούν τη δυναμική της επιδημίας.

Η εικόνα που έχουμε σήμερα αποτυπώνει την πορεία της επιδημίας μια εβδομάδα με 10 ημέρες πριν. Δηλαδή το διάστημα πριν από τις συγκεντρώσεις λόγω των διακοπών του Πάσχα και φυσικά πριν το άνοιγμα της εστίασης. Μένει λοιπόν να δούμε τι θα αποτυπωθεί στις επιδημιολογικές εκθέσεις μέσα στο επόμενο 7ήμερο.

Σάββατο 8 Μαΐου 2021

 • Μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
 • Επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

 • Επανέρχεται η δια ζώσης διδασκαλία σε όλες τις σχολικές βαθμίδες. Βασικό εργαλείο θα είναι τα self test για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Σε νηπιαγωγεία και δημοτικά η σχολική χρονιά θα παραταθεί και θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιουνίου, ενώ τα μαθήματα στα γυμνάσια και τα λύκεια θα τελειώσουν κανονικά στις 11 Ιουνίου, χωρίς προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.
 • Επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
 • Επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Σάββατο 15 Μαΐου

 • Πρεμιέρα του τουρισμού. Οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR τεστ πριν την άφιξη και rapid test με την αναχώρηση.
 • Απελευθερώνεται η μετακίνηση εκτός νομού.

Δευτέρα 17 Μαΐου

Επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια.
Επανέρχεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.
Οι ημερομηνίες-«κλειδιά» για άνοιγμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων
Οι λοιμωξιολόγοι συνεδριάζουν την Παρασκευή 7 Μαΐου και με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για να λάβουν αποφάσεις για το πότε και με ποιους όρους θα ανοίξουν μουσεία, θέατρα, θερινά σινεμά και συναυλίες. Την Παρασκευή θα γίνει και η συζήτηση για το άνοιγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Η κυβερνητική πρόταση για τον πολιτισμό περιλαμβάνει 3 φάσεις:

 • Στις 14 Μαΐου, επαναλειτουργία των μουσείων.
 • Στις 21 Μαΐου, να ανοίξουν τα θερινά σινεμά.
 • Στις 28 Μαΐου πιθανόν να επανελειτουργήσουν τα ανοιχτά θέατρα και οι συναυλιακοί χώροι.

Στους χώρους πολιτισμού θα προβλέπονται αυστηρά μέτρα προστασίας:

 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας
 • Συγκεκριμένος αριθμός θεατών ανάλογα το χώρο
 • Αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στους θεατές
 • Self Test για τους εργαζόμενους

Το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών παραπέμφθηκε για το μέλλον. Οι λοιμωξιολόγοι έκριναν ότι τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται στις άλλες εκπαιδευτικές δομές, όπως η χρήση μάσκας και η διενέργεια self tests δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε ηλικίες 0-4 ετών. Η επιτροπή θα εκτιμήσει τις επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων και θα επανεξετάσει την πιθανότητα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σε περίπου 10 ημέρες.

Επισήμως παραμένει άγνωστο παραμένει πότε θα καταργηθεί το SMS στο 13033 για την κυκλοφορία, αλλά οι περισσότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την 15η Μαΐου, μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού.

Παράλληλα, στο τραπέζι είναι η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας μετά τις 23.00 που σήμερα ισχύει για την απαγόρευση κυκλοφορίας.