Με κοροναϊό για 16 μήνες – Έσπασε όλα τα ρεκόρ

 Με κοροναϊό για 16 μήνες – Έσπασε όλα τα ρεκόρ

Η μεγαλύτερη μόλυνση από κορονοϊό διήρκεσε περισσότερο από 16 μήνες, σε ένα περιστατικό που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας

Οι γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν ότι έχουν τεκμηριώσει τη μεγαλύτερη λοίμωξη από τον Covid που έχει καταγραφεί ποτέ– έναν ασθενή που θεράπευσαν και είχε ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού για περισσότερους από 16 μήνες ή 505 ημέρες συνολικά. Το άτομο που δεν κατονομάζεται είχε άλλες υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και κατέληξε στο νοσοκομείο το 2021. Οι επίμονες λοιμώξεις όπως αυτή εξακολουθούν να είναι σπάνιες, λένε γιατροί στο Λονδίνο.

Μαριούπολη: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το Azovstal – Νέες απειλές προς ΗΠΑ: Θα στοχοποιήσουμε τις αμερικανικές δυνάμεις εάν στείλουν όπλα στην Ουκρανία

Οι περισσότεροι άνθρωποι «καθαρίζουν» φυσικά τον ιό, αλλά ο εν λόγω ασθενής είχε σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Χρόνιες λοιμώξεις όπως αυτές χρειάζονται μελέτη για να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για την Covid-19 και τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί, λένε οι ειδικοί.

Ο ασθενής κόλλησε για πρώτη φορά κορονοϊό στις αρχές του 2020. Είχε συμπτώματα και η μόλυνση επιβεβαιώθηκε με τεστ PCR. Μπήκε και βγήκε στο νοσοκομείο πολλές φορές τις επόμενες 72 εβδομάδες, τόσο για ελέγχους ρουτίνας όσο και γιαφροντίδα.

Σε κάθε περίπτωση -περίπου 50 συνολικά-έβγαινε θετιkός, που σημαίνει ότι εξακολουθούσαν να έχει κορονοϊό. Οι γιατροί, από το King’s College του Λονδίνου και το Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust, λένε ότι η λεπτομερής εργαστηριακή ανάλυση αποκάλυψε ότι ήταν η ίδια, επίμονη λοίμωξη, αντί για επαναλαμβανόμενες κρίσεις.

Ο ασθενής δεν κατάφερε να εξαλείψει τη μόλυνση, ακόμη και μετά τη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων. Αυτό είναι κάτι διαφορετικό από το «long covid» ,όπου ο ιός απομακρύνεται από το σώμα αλλά τα συμπτώματα επιμένουν. Ένας από τους γιατρούς που θα παρουσιάσουν τα ευρήματα σε ένα ιατρικό συνέδριο – το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων – είναι ο δρ Λιουκ Σνελ

«Ο ασθενής δεν είχε ποτέ αρνητικό τεστ. Και μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια συνεχής λοίμωξη επειδή η γενετική υπογραφή της – οι πληροφορίες που λάβαμε από τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του ιικού γονιδιώματος – ήταν μοναδικός και σταθερός σε αυτόν τον ασθενή» είπε στο BBC.

Οι παρατεταμένες λοιμώξεις είναι σπάνιες αλλά σημαντικές, λένε οι ερευνητές, επειδή μπορεί να προκαλέσουν νέες παραλλαγές κορονοϊού, αν και αυτό δεν συνέβη σε αυτήν την περίπτωση ή σε άλλες που μελέτησαν.

Ο δρ Σνελ είπε: «Ο ιός εξακολουθεί να προσαρμόζεται στον ανθρώπινο ξενιστή όταν οι άνθρωποι μολύνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να προσφέρει στην Covid-19 μια ευκαιρία να συγκεντρώσει νέες μεταλλάξεις. Μερικοί από τους ασθενείς που μελετήσαμε έχουν μεταλλάξεις που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες από τις παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία». Τόνισε ότι κανένας από τους εννέα ασθενείς που έλεγξαν δεν είχε γεννήσει νέα επικίνδυνη παραλλαγή. Κάποιος που έχει χρόνια λοίμωξη μπορεί να μην είναι μεταδοτικός στους άλλους, πρόσθεσε.

Ο δρ Ντέιβιντ Στρέιν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι κάθε φορά που ο ιός πολλαπλασιάζεται, πρέπει να αναπαράγει το RNA του – ισοδύναμο με τη χειροκίνητη αντιγραφή ενός βιβλίου. Γνωρίζουμε ότι αν μεταγράφαμε ένα ολόκληρο βιβλίο θα κάναμε λάθη, το ίδιο κάνει και ο ιός. Κάθε αντίγραφο παράγει μεταλλάξεις

Πηγή: tromaktiko.gr

Μανώλης Δράκος