Μαύρες προβλέψεις: “Ο πόλεμος θα διαρκέσει όλο το 2022” – Ανοίγουν νέα μέτωπα

 Μαύρες προβλέψεις: “Ο πόλεμος θα διαρκέσει όλο το 2022” – Ανοίγουν νέα μέτωπα

Το Κίεβο εκφράζει φόβους ότι ο πόλεμος θα μείνει όλο το έτος, ενώ ανησυχία επικρατεί και για ένα πιθανό νέο μέτωπο. Χαρακτηριστικά, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς δήλωσε πως ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου ίσως συνεχιστεί όλη τη χρονιά. Ωστόσο, ταυτόχρονα είπε ότι τα όπλα που παρέλαβαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν «σοβαρό αντίκτυπο» στην πορεία του πολέμου από τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πόλεμος πιθανόν θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμη: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μακρά σύρραξη».

Ακόμη και αν σταματήσουν οι μάχες στο Ντονμπάς που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό δεν θα σημάνει το τέλος του πολέμου, κατέληξε ο κ. Αρεστόβιτς.

Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί στη Μολδαβία για την πιθανότητα «επέκτασης» του πολέμου στα εδάφη της.

Το παραπάνω προκύπτει καθώς στην Υπερδνειστερία έχει σημειωθεί σειρά επιθέσεων τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές: Στοχοποιήθηκε στρατιωτική μονάδα, εκρήξεις κατέστρεψαν το αρχηγείο κρατικής ασφάλειας και δύο εκρήξεις κατέστρεψαν κεραίες ραδιοφώνου.

Για τις παραπάνω επιθέσεις, το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα πως προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Υπερδνειστερία, ενώ ο ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής κατηγορεί την Ουκρανία ως υπαίτια για τις εκρήξεις.

  • Μάλιστα, δήλωση του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Αντρέι Ρουμπένκο, εντείνει περισσότερο την ανησυχία. Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Μόσχα ο Ρουμπένκο εξέφρασε «ανησυχία» για τη σειρά εκρήξεων στην πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας, Τιράσπολ, δηλώνοντας πως η Ρωσία «θα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο» κατά το οποίο θα έπρεπε να επέμβει.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι εκρήξεις που έχουν σημειωθεί υποδεικνύουν ότι «συγκεκριμένες δυνάμεις» που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις επιχειρούν να δημιουργήσει άλλο ένα «θερμό μέτωπο έντασης στην Ευρώπη».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι οι στόχοι της Ρωσίας πάνε πολύ παραπέρα από τον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου.

«Σε τελευταία ανάλυση στόχος της ηγεσίας της Ρωσίας δεν είναι απλώς να καταλάβει την επικράτεια της Ουκρανίας, αλλά να διαμελίσει ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να καταφέρει πλήγμα στη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο», υποστήριξε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του.

Στον «ελεύθερο κόσμο» πρακτικά οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι παρά η αρχή, υπογράμμισε έπειτα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις, στην Οδησσό (νότια), στο Ντονμπάς (ανατολικά), το μόνο που θα φέρουν στη Ρωσία είναι «και άλλες απώλειες», είπε στη συνέχεια ο Ουκρανός πρόεδρος. Μάλιστα, προειδοποίησε πως θα φέρουν επίσης νέες κυρώσεις της ΕΕ και περισσότερους περιορισμούς στο εμπόριο.

Η πλειονότητα των Ρώσων θα πληρώσει για την επιθετική πολιτική της κυβέρνησης καθώς θα καταδικαστεί στη φτώχεια, υποστήριξε ακόμη ο κ. Ζελένσκι.

  • Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε την Τρίτη πως κατέγραψε εδαφικά κέρδη στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, ιδίως καταλαμβάνοντας την περιφέρεια της Χερσώνας.

«Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο ολόκληρης της περιφέρειας της Χερσώνας, τμημάτων των περιφερειών του Χαρκόβου, της Ζαπορίζιας και του Μικολάιβ, καθώς και μεγάλων τμημάτων των (σ.σ. αυτοανακηρυγμένων) Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ», δήλωσε ο υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

Η ομαλότητα αποκαθίσταται στις περιοχές που καταλήφθηκαν, επιδιορθώνονται υποδομές και άρχισε σπορά, σύμφωνα με τον ίδιο Ρώσο ανώτερο αξιωματικό.

Τον ισχυρισμό της Μόσχας για την Χερσώνα, ωστόσο, διέψευσε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή: κατ’ αυτόν, γραμμές άμυνας συνεχίζουν να βρίσκονται μέσα στην περιφέρεια και οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να τις διασπάσουν.

Υπογραμμίζεται πως είναι αδύνατο οι ισχυρισμοί των αντιμαχόμενων πλευρών να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Σειρά εκρήξεων σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στη ρωσική πόλη Μπελγκορόντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, διευκρινίζοντας ότι ξέσπασε φωτιά σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην πόλη.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, δεν τραυματίστηκε κανείς άμαχος εξαιτίας των εκρήξεων και της πυρκαγιάς στο χωριό Στάραγια Νελίντοφκα. Ωστόσο, ο κ. Γκλάντκοφ δεν διευκρίνισε εάν οι εκρήξεις και η πυρκαγιά οφείλονταν σε ουκρανική επιδρομή.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ταραγμένη νύχτα στην περιοχή. Το προηγούμενο βράδυ ανακοινώθηκε πως ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν δύο χωριά, με δύο άμαχους να τραυματίζονται στο ένα από αυτά.

Η περιφέρεια Μπελγκορόντ γειτονεύει με τις περιφέρειες Λουγκάνσκ, Σούμι και Χάρκοβο της Ουκρανίας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες.

Παναγιώτης Δρίβας