• 28 Ιανουαρίου, 2022

Μαγιορκίνης: Γιατί δεν χρειάζεται lockdown – Μόσιαλος: Θέμα χρόνου να επικρατήσει η Όμικρον, δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα για τα συμπτώματα (vid)

 Μαγιορκίνης: Γιατί δεν χρειάζεται lockdown – Μόσιαλος: Θέμα χρόνου να επικρατήσει η Όμικρον, δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα για τα συμπτώματα (vid)

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, είπε στον ΣΚΑΙ «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε χώρα που να έχει πιεστεί εξαιτίας της Όμικρον…». Και εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή το παρακολουθούμε. Εμείς σε σχέση με άλλες χώρες έχουμε αρκετά περισσότερα μέτρα που λειτουργούν και για την Όμικρον. Όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες… Το πραγματικό νούμερο για το πόσο καλύπτουν οι 2 δόσεις (εμβολίου) είναι τουλάχιστον 70%» είπε μεταξύ άλλων.

Διευκρίνισε ότι το ποσοστό αυτό, για την μετάλλαξη «Όμικρον» ίσως να πέφτει κατά 30%…

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ αν δε δούμε το σύστημα υγείας να πιέζεται δε θα δούμε νέα μέτρα. «Υπάρχει χρόνος αντανακλαστικών. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ούτε το 1/10 από τα μέτρα που έχουμε εμείς».

Κλείνοντας, ο κύριος Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι μέτρα κατά του κορονοϊού δεν αποκλείονται απλώς τώρα είμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο.

Όσο για τη χρονιά που έρχεται; «Το ’22 θα είναι πιο διαχειρίσιμη η επιδημία και σύντομα θα έχουμε και φάρμακο».

Θέμα χρόνου είναι να επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη η μετάλλαξη Όμικρον του κοροναϊού, σύμφωνα με όσα είπε ο Ηλίας Μόσιαλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑLPHA. Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) τόνισε πως θα πρέπει να είναι και η Ελλάδα προετοιμασμένη για την επικράτηση της Όμικρον μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Όπως είπε, είναι δεδομένο ότι η νέα μετάλλαξη του κορονaϊού μεταδίδεται πιο γρήγορα, ωστόσο αναφορικά με τα συμπτώματα το… τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα.

Ο κ. Μόσιαλος επικαλέστηκε μία πρόσφατη μελέτη, η οποία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον, ωστόσο ο ίδιος εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, φαίνεται πως πολύ περισσότεροι θα κολλήσουν τη μετάλλαξη Όμικρον, ακόμα και κάποιοι που έχουν νοσήσει από κορονοϊό, αλλά θα την περάσουν ήπια.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, στην Ελλάδα υπάρχει ανησυχία διότι έχουμε μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων πολιτών και μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων άνω των 50 ετών.

“Στη χώρα μας πεθαίνουν αρκετοί άνθρωποι από τη Δέλτα”, είπε χαρακτηριστικά, καλώντας στη συνέχεια τις επιχειρήσεις να λάβουν μέτρα.

“Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φορούν ενισχυμένες μάσκες και στους κλειστούς χώρους να γίνεται καλός εξαερισμός”, τόνισε.