Lockdown όλο το Μάρτιο: Αλλάζουν τα δεδομένα νέες μεταλλάξεις και αύξηση κρουσμάτων – Έρχονται 200.000 λουκέτα

 Lockdown όλο το Μάρτιο: Αλλάζουν τα δεδομένα νέες μεταλλάξεις και αύξηση κρουσμάτων – Έρχονται 200.000 λουκέτα

Αύξηση κρουσμάτων και μεταλλάξεις προκαλούν νέα δεδομένα και απομακρύνει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων ενώ παράλληλα εντείνεται η αγωνία για το πότε θα καταστεί δυνατή η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ζημιά του lockdown στον κρατικό προϋπολογισμό αγγίζει το 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ έως τις 16 Μαρτίου, με τα 520 εκατομμύρια να αφορούν μόνο το λιανεμπόριο.

Την ίδια ώρα όπως αναφέρθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Open, κρούσματα των δύο νέων μεταλλάξεων εντοπίστηκαν στην Αττική και καταγράφηκαν από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών. Πρόκειται για δύο κρούσματα που περιέχουν την ίδια μετάλλαξη, η οποία περιλαμβάνεται στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό της επιστημονικής κοινότητας, καθώς η συγκεκριμένη μετάλλαξη φαίνεται να είναι πιο ανθεκτική στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με το Open, σχετικά με τα δύο κρούσματα των δύο μεταλλάξεων βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση ιχνηλάτησης.

Έντονη ανησυχία προκαλεί και το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, με τις νέες μολύνσεις να παραμένουν πάνω 2.000, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε χθες, 2.301 νέα κρούσματα.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 41 θάνατοι, φτάνοντας τους 6.664 συνολικά από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα, ενώ σε 452 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η Αττική παραμένει στο «κόκκινο» με 1.153 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων τα 130 στην Ανατολική Αττική, 155 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, 186 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, 288 στο Κέντρο της Αθήνας και 199 στον Πειραιά.

Τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη ανέρχονται σε 247, 106 στην Αχαΐα, 45 στο Ηράκλειο, 72 στη Λάρισα, όσα και στη Φθιώτιδα.

Μέσα σε αυτό το «σκηνικό» τα χρονοδιαγράμματα για σταδιακή άρση των μέτρων έχουν αλλάξει. Οι επόμενες κινήσεις και εφόσον η νέα δέσμη μέτρων που έχει τεθεί σε ισχύ, αποδώσει, περιλαμβάνουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου και πιθανόν της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης περί τα τέλη Μαρτίου.

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, η επαναλειτουργία θα γίνει με αυστηρούς κανόνες. Με την αποστολή sms στον νέο αριθμό 13032 που θα δίνει περιθώριο τριών ωρών για αγορές και ενδεχομένως μόνο στα καταστήματα εντός του δήμου κατοικίας ή στο όριο των 2 χλμ. Επίσης, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα αποστολής ενός μόνο sms στο 13032 μέσα στην ημέρα.

  • Σε επόμενη φάση αναμένεται η επανεκκίνηση της εστίασης σε ανοιχτούς χώρους τον Απρίλιο και συγκεκριμένα το δεκαήμερο μεταξύ 10 με 20 Απριλίου. Άλλωστε και οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν δεχτεί πολύ ισχυρό πλήγμα καθώς παραμένουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα και πολλές εξ αυτών δεν πρόκειται να ξανανοίξουν.

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί και ο τουρισμός, με τις επισκέψεις από το επιδημιολογικά ασφαλές Ισραήλ, να τοποθετούνται κατά το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ρεαλιστική μπορεί να θεωρείται η προσδοκία της οριστικής άρσης των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία από το Πάσχα και μετά.

Πάσχα

«Παράθυρο» ελπίδας ανοίγουν πολλοί ειδικοί για το Πάσχα και συγκεκριμένα ότι ίσως εφέτος γιορτάσουμε υπό «πιο κανονικές» συνθήκες σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι ίσως επιτραπούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μετακινήσεις εκτός νομού και τα ταξίδια στα χωριά. Όλα αυτά βέβαια με δεδομένο να βαίνουν όλα καλώς στην επιδημιολογική εξέλιξη.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «από τις 11 Φεβρουαρίου θεωρώ ότι θα εορταστεί κανονικά» ενώ η εκτίμησή του αυτή, πηγάζει από το γεγονός ότι σε αυτό το τρίτο κύμα δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση, οι αρχές κινήθηκαν γρήγορα “γιατί και ο ιός κινείται γρήγορα”, αλλά και επειδή προχωρούν οι εμβολιασμοί.

Βέβαια υπάρχουν και οι πιο επιφυλακτικοί. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όσοι λένε ότι και το Πάσχα εφέτος θα είναι «περιορισμένο» και ότι θα πρέπει να εορταστεί το πολύ με δύο οικογένειες – τηρώντας τις «κοινωνικές φούσκες»- ενώ είναι αντίθετοι στο να επιτραπούν οι μετακινήσεις προς την επαρχία.

Προς 200.000 λουκέτα

Οι καταστηματάρχες είναι στα… κάγκελα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΑ, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου «αν δεν έρθουν άμεσα μέτρα, το επόμενο διάστημα θα έχουμε 200.000 λουκέτα στην αγορά».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να τονώσει τους πληγέντες κλάδους από τα απανωτά lockdown και για τον Απρίλη το οικονομικό επιτελείο έχει εκπονήσει σχέδιο ενίσχυσης ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το «πακέτο» θα περιλαμβάνει:

  • Την Επιστρεπτέα 7 ύψους 1 δισ.
  • την επιδότηση παγίων δαπανών 500 εκατ.
  • και το Γέφυρα 2 για τις δόσεις επιχειρηματικών δανείων

Εξάλλου, η επιδότηση παγίων δαπανών θα έχει και τη μορφή voucher κουπονιών για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων

Η ενίσχυση στους πληγέντες κλάδους θα δοθεί με αυστηρά κριτήρια και κόφτες για να τα πάρουν όσοι πραγματικά τα έχουν ανάγκη

Το 2020 ο πλούτος της χώρας, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ (-8,2%) φτάνοντας τα 168,5 δισ. ευρώ το 2020, σε αντίθεση με το 2019 που ήταν 183,6 δισ. ευρώ.

Η ελληνική οικονομία για το 2020

  • Κατανάλωση νοικοκυριών -5,2% ή -6,5 δισ. ευρώ
  • Επενδύσεις +4,9% ή +1,1 δισ.€
  • Εξαγωγές αγαθών +13,6%
  • Εξαγωγές υπηρεσιών (Τουρισμός): -55,4%
  • Ταμείο ανάκαμψης ελπίδα για το «αύριο»

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εναποτίθεται σε μεγάλο βαθμό στο πακέτο των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης με επιχορηγήσεις από κρατικό κι ευρωπαϊκό χρήμα ύψους 19,5 δισ. € για να γίνουν τα προγράμματα-δράσεις στο Εξοικονομώ – Αυτονομώ, στην ενέργεια, το περιβάλλον, το δημόσιο, τις αλλαγές στα δίκτυα, τις υποδομές.

Το 2021 ξεκινά ναι μεν «στραβά», αλλά με λιγότερα βάρη και με την ελπίδα ότι δεν θα γυρίσει και πάλι «τούμπα» η κατάσταση με τον κορονοϊό, η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να επανακάμπτει.

Σχετικά Άρθρα