Σύσκεψη των λοιμωξιολόγων: Στο τραπέζι η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6 και τις καθημερινές – “Κλείνουν” Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο, Θεσσαλονίκη

 Σύσκεψη των λοιμωξιολόγων: Στο τραπέζι η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6 και τις καθημερινές – “Κλείνουν” Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο, Θεσσαλονίκη

Η πρώτη μέρα του νέου lockdown έφερε σε πολλές περιοχές κίνηση στους δρόμους και μάλιστα διπλάσια από την αντίστοιχη πρώτη ημέρα της καραντίνας τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από χθες το βράδυ συζητείται έντονα η επέκταση του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 18:00 και τις καθημερινές.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία και πιθανώς αύξηση διασωλημένων στις ΜΕΘ, ενώ η βρετανική μετάλλαξη φαίνεται να «καλπάζει».

Πολλοί ειδικοί, μάλιστα, θεωρούν πιθανό να χρειαστεί παράταση του lockdown για 2 εβδομάδες. Η τελική απόφαση θα ληφθεί προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, όταν και θα υπάρχει σαφής εικόνα των αποτελεσμάτων από το αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε από χτες στην Αττική.

Tο Eυρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καθώς εντάσσει το λεκανοπέδιο στις κόκκινες περιοχές. Εφόσον χρωματίζεται με «κόκκινο», σημαίνει ότι τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού είναι ίσα ή πάνω από 150.

Ο χάρτης αποτυπώνει τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο 4 έως 11 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να συνεδριάσουν το πρωί σήμερα στις 10:00, εξετάζοντας τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Οι 4 παραπάνω περιοχές καθώς και το ενδεχόμενο λήψης ή μη περαιτέρω μέτρων θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης.

Είναι ενδεικτικό πως η Αχαΐα στην τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 93 νέα κρούσματα κορωνοϊού και η Εύβοια 35. Την Τετάρτη, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε καταγράψει ακόμη περισσότερες μολύνσεις (112) και η Εύβοια 57. Θυμίζουμε πως σκληρό lockdown έχει επιβληθεί ήδη μόνο στην πόλη της Πάτρας, στην Αχαΐα.

Όσο για το Ρέθυμνο, στην περιφέρεια της Κρήτης εντοπίστηκαν την Τετάρτη 42 νέες μολύνσεις, ενώ το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν ακόμη 12. Η Κρήτη εμφανίζει τάσεις επιδείνωσης της επιδημίας του κορωνοϊού, με το Ηράκλειο να καταγράφει και αυτό 24 κρούσματα τόσο χθες όσο και σήμερα.

Την ίδια ώρα, τηρουμένων των αναλογιών, η Θεσσαλονίκη φαίνεται να παρουσιάζει βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα. Ωστόσο, υπάρχουν λοιμωξιολόγοι που προτείνουν να ληφθούν αμέσως πιο αυστηρά μέτρα αλλά και συνάδελφοί τους που είναι υπέρ της αναμονής.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, πάντως, η συμπρωτεύουσα επέστρεψε στον τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων, με 101 μολύνσεις την Τετάρτη και 129 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Στα ίδια αυξημένα επίπεδα συγκέντρωσης παρέμεινε το ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα λύματα της πόλης, με βάση τις δύο τελευταίες μετρήσεις, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Εκείνο που θα βαρύνει υπέρ της μίας ή της άλλης πρότασης είναι και η εικόνα του συστήματος υγείας στη Θεσσαλονίκη, στοιχεία για την οποία θα παρουσιάσει, το υπουργείο Υγείας στους λοιμωξιολόγους.

Μεταξύ των επιστημόνων για τη Θεσσαλονίκη καταγράφονται δύο προσεγγίσεις:

  • Η μία προτείνει να ληφθούν μέτρα εδώ και τώρα, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος «εκτροχιασμού» τόσο σε επίπεδο αριθμού κρουσμάτων, όσο και σε σχέση με την κατάσταση στα νοσοκομεία.
  • Η δεύτερη προσέγγιση είναι ότι… «η Θεσσαλονίκη αντέχει ακόμη» και αν δεν υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη, θα μπορούσε να επαναξιολογηθεί σε μία εβδομάδα από σήμερα.

Σχετικά Άρθρα