• 7 Μαΐου, 2021

Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για Αγία Σοφία και ελληνοτουρκικά

 Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για Αγία Σοφία και ελληνοτουρκικά

Τις προηγούμενες εβδομάδες και μέρες -και ενώ ήταν στην κορύφωσή τους η Προκαταρκτική, οι συνομιλίες Μιωνή και, τελευταία, η υπόθεση Καλογρίτσα- βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν έκρυβαν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους τον προβληματισμό τους για το πού θα βγάλει αυτή η ιστορία, σκανδάλων και σκανδαλολογίας.

Στην επιχειρηματολογία τους δε, είχαν ένα βασικό ισχυρισμό: ότι με απλωμένο όλο αυτόν τον… τραχανά, κόβονται και οι τελευταίες γέφυρες συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γέφυρες που μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες στον πρωθυπουργό σε μια εθνική κρίση για παράδειγμα, σε μια περαιτέρω επιδείνωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων εν προκειμένω.

Οι συνέπειες της πολιτικής, «γαία πυρί μιχθήτω», φάνηκαν ήδη από χθες, στη σκιά της απόφασης του Ρ. Τ. Ερντογάν για την Αγία Σοφία. Γιατί, μπορεί οι πρώτες αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας την Παρασκευή βράδυ να ήταν στην ίδια κατεύθυνση, από χθες όμως η αξιωματική αντιπολίτευση άρχισε να αναζητεί ευθύνες και υπευθύνους…

Χωρίς να εστιάζει στην υπόθεση της Αγίας Σοφίας ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το «κάδρο» των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και υπενθύμισε, με ανακοίνωσή του, την υπογραφή του παράνομου μνημονίου Τουρκίας -Σάρατζ, την κατάθεση τουρκικού χάρτη συντεταγμένων στον ΟΗΕ, τις ανακοινώσεις για εξορύξεις έξω από την Κρήτη τον Σεπτέμβριο και μετά την παραβίαση της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, που οδήγησε, όπως αναφέρει, στην επικίνδυνη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο.

«Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τις διεκδίκησε, όχι μόνο αποδέχθηκε την εξαίρεσή της από τη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη, όχι μόνο αποδέχθηκε να μείνει εκτός της τηλεδιάσκεψης Γερμανίας-Γαλλίας-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο, αλλά κατάργησε και τους διμερείς διαύλους με τη γείτονα για μήνες.

Και την ίδια στιγμή, όχι μόνο υιοθέτησε το δόγμα του πιστού και προβλέψιμου συμμάχου, το οποίο απέτυχε παταγωδώς, όπως φάνηκε από τη στάση των ΗΠΑ, αλλά υπερηφανεύεται και από πάνω ότι κατήργησε την πολιτική άσκησης και απειλής βέτο που είχε η Ελλάδα στην Ε.Ε.», υποστηρίξε η Κουμουνδούρου.

Η κορύφωση όμως ακολουθεί: «Η “διπλωματία της ενημέρωσης και του δεδομένου συμμάχου”, του κ. Μητσοτάκη, έχει κοστίσει πολλά στη χώρα. Τώρα που θυμήθηκε τις κυρώσεις, είναι πολύ αργά. Δυστυχώς, η αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη συνέβαλε στην προκλητική απόφαση του Τούρκου Προέδρου για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος», με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλεί «την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να σοβαρευτεί και να επανέλθει στην ενεργητική εξωτερική πολιτική».

Στο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να απαντήσει ο Στέλιος Πέτσας. Χωρίς να υπεισέλθει στα γεγονότα που επικαλείτο η αξιωματική αντιπολίτευση, την κατηγόρησε κατ’ ουσίαν ότι είναι εκτός εθνικής γραμμής.

«Η Τουρκία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την βαθύτατη προσβολή και την ύβρη της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με όλο τον πολιτισμένο κόσμο, έχει άλλη άποψη. Ο πανικός του εξαιτίας των συνεχών, ανατριχιαστικών, αποκαλύψεων για τις παρακρατικές μεθοδεύσεις στη διάρκεια των κυβερνήσεων του κ. Τσίπρα, προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις. Σε βάρος πλέον της ίδιας της Πατρίδας μας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ματαιοπονούν, όμως», καταλήγει, «όσοι νομίζουν ότι κάνοντας μικροπολιτική στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς, μπορούν να διαρρήξουν την εθνική ενότητα που απαιτεί ο Ελληνισμός. Όσο για την ‘ενεργητική εξωτερική πολιτική’ τους, οι Έλληνες προτιμούν να την ξεχάσουν» (σ.σ. κομμάτια, πάντως, της ίδιας εξωτερικής πολιτικής π.χ. στο Μακεδονικό εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση…).

Ο… χαρτοπόλεμος έκλεισε, επί του παρόντος, με νέα ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Όσους υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά του ΣΥΡΙΖΑ κι αν επιστρατεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: γιατί δεν έχει θέσει θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και περισσότερους από οκτώ μήνες;», διερωτάται σε σχόλιό του.

Τα θέματα είναι σοβαρά, αλλά οι γέφυρες κομμένες…

Νίκος Παπαδημητρίου