• 1 Αυγούστου, 2021

Καναδάς: Σε 500 υπολογίζονται οι νεκροί απο τον καύσωνα

 Καναδάς: Σε 500 υπολογίζονται οι νεκροί απο τον καύσωνα


Περίπου 500 άνθρωποι μπορεί να έχουν πεθάνει, λόγω του ακραίου καύσωνα που έπληξε τη δυτικότερη επαρχία του Καναδά, καθώς αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο θλιβερός απολογισμός θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω. Την Παρασκευή, ο επικεφαλής ιατροδικαστής της Βρετανικής Κολομβίας δήλωσε ότι 719 «ξαφνικοί και απροσδόκητοι θάνατοι» αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αριθμός τριπλάσιος αναφορικά με μια παρόμοια περίοδο σε ένα τυπικό έτος.

«Κάνουμε γνωστές αυτές τις πληροφορίες, καθώς πιστεύεται ότι ο ακραίος καιρός που βίωσε η Βρετανική Κολομβία την προηγούμενη εβδομάδα, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στον αυξημένο αριθμό θανάτων», ανέφερε η επικεφαλής ιατροδικαστίνα Λίζα Λαπουάντ.

Το γραφείο του ιατροδικαστή είπε ότι συνήθως αναμένει περίπου 230 θανάτους σε παρόμοια περίοδο.

Το σύνολο των θυμάτων πιθανότατα θα αυξηθεί αφότου περισσότερες κοινότητες δώσουν στοιχεία, αλλά η ιατροδικαστίνα είπε ότι η επαρχία έχει δει μια πτωτική τάση τις τελευταίες ημέρες, καθώς το κύμα καύσωνα υποχωρεί και μετατοπίζεται προς τα ανατολικά.

Αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι πιθανόν θα χρειαστούν μήνες για να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία θανάτου για εκατοντάδες κατοίκους αλλά λένε ότι η ζέστη έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αύξηση των θανάτων, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων στην επαρχία.

«Πολλοί από τους θανάτους που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ήταν μεταξύ ηλικιωμένων ατόμων, που ζούσαν μόνοι σε ιδιωτικές κατοικίες με ελάχιστο αερισμό», ανέφερε μεταξύ άλλων η ιατροδικαστίνα.

130 πυρκαγιές από κεραυνούς Στο μεταξύ, περισσότερες από 130 πυρκαγιές – που ξεσπούν από κεραυνούς – μαίνονται σε ολόκληρο τον δυτικό Καναδά μετά το ρεκόρ θερμοκρασιών που έφτασαν στους 50 βαθμούς Κελσίου.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά είπε ότι θα στείλει στρατιωτικά αεροσκάφη, για να βοηθήσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στη Βρετανική Κολομβία, που μάχονται για τον έλεγχο των πυρκαγιών.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι άνθρωποι έπρεπε να εγκαταλείψουν το χωριό Λίτον, το οποίο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς.

Την Παρασκευή, η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Βρετανικής Κολομβίας ανακοίνωσε ότι 136 πυρκαγιές ήταν ενεργές σε ολόκληρη την επαρχία και ότι είχαν καταγραφεί περίπου 12.000 κεραυνοί την προηγούμενη ημέρα.