Καναδάς: Απολίθωμα αποκάλυψε το τελευταίο γεύμα νεαρού τυραννόσαυρου

 Καναδάς: Απολίθωμα αποκάλυψε το τελευταίο γεύμα νεαρού τυραννόσαυρου

Το τελευταίο γεύμα ενός τυραννόσαυρου ηλικίας 75 εκατομμυρίων ετών ήταν δύο μωρά δεινοσαύρων. Αυτό αποκάλυψε ένα απολίθωμα που ανακαλύφθηκε στον Καναδά. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται απολίθωμα τυραννόσαυρου με διατηρημένο το περιεχόμενο του στομάχου του.

Οι τυραννόσαυροι ήταν από τους πιο τρομακτικούς δεινόσαυρους που περιπλανήθηκαν στον πλανήτη. Οι ενήλικες είχαν ογκώδη σώματα, τεράστια κεφάλια και δόντια που έσπαγαν οστά. Οι νεαροί, ωστόσο, ήταν μάλλον πιο μικροσκοπικοί, με μακριά, κοκαλιάρικα πόδια, δόντια σαν λεπίδες και στενά κρανία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μετάλλαξη αυτή συνδέεται με μια αλλαγή στη διατροφή, καθώς οι τυραννόσαυροι ωρίμαζαν και απαιτούσαν περισσότερη ενέργεια. Ενώ ευρήματα που περιλαμβάνουν σημάδια δαγκώματος στα οστά υποδεικνύουν ότι οι ενήλικες κυνηγούσαν και έτρωγαν τεράστια φυτοφάγα ζώα, οι νεαροί δεν είχαν τα κατάλληλα δόντια για να αντιμετωπίσουν τέτοια θηράματα. Ωστόσο τι ακριβώς έτρωγαν τα νεαρά ζώα ήταν ένα μυστήριο. Τώρα, το απολίθωμα προσφέρει νέα στοιχεία για τη διατροφή τους.

Το απολίθωμα του νεαρού Gorgosaurus libratus, το οποίο χρονολογείται πριν από περίπου 75 εκατομμύρια χρόνια, ανακαλύφθηκε το 2009 από έναν τεχνικό που εργαζόταν στο Royal Tyrrell Museum of Palaeontology, στις κακοτράχαλες περιοχές του Dinosaur Provincial Park του Καναδά.

Ο νεαρός τυραννόσαυρος ζύγιζε περίπου 350 κιλά, ενώ η ανάλυση των δακτυλίων ανάπτυξης στα απολιθωμένα οστά υποδηλώνει ότι πέθανε νέος, σε ηλικία πέντε έως επτά ετών. Ωστόσο δεν πέθανε πεινασμένος.

«Κατά τη διαδικασία προετοιμασίας στα τέλη του 2010 ο Ντάρεν παρατήρησε μικρά οστά αρθρώσεων που προεξείχαν από το θώρακα του τυραννόσαυρου», δήλωσε ο Δρ. Φρανσουά Τεριέν, επιμελητής της παλαιοοικολογίας δεινοσαύρων στο Royal Tyrrell Museum και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances», η ομάδα αναφέρει ότι μέσα στον θώρακα ανακάλυψε τα λείψανα δύο ανήλικων ζώων σε μέγεθος γαλοπούλας με κεφάλι που έμοιαζε με παπαγάλο που εικάζεται ότι έτρεχαν γρήγορα. Οι διαφορές στην έκταση της βλάβης το οξέος του στομάχου υποδηλώνουν ότι τα ζώα καταναλώθηκαν σε δύο ξεχωριστά γεύματα. Ωστόσο, τα υπολείμματα περιορίζονταν σε μεγάλο βαθμό στα πίσω πόδια, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο νεαρός τυραννόσαυρος δεν έφαγε όλο το θήραμά του. Η ομάδα εικάζει ότι ο τυραννόσαυρος πέθανε μέσα σε μια εβδομάδα από το τελευταίο του γεύμα.

Ο καθηγητής Στίβεν Μπρουσάτε, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι το απολίθωμα αποτελεί άμεση απόδειξη του τι έτρωγε ένας τυραννόσαυρος.

«Δεν πρόκειται για εικασίες ή υποθέσεις που βασίζονται στην ερμηνεία σημαδιών δαγκώματος ή κοπρολίθων – απολιθωμένων περιττωμάτων – αλλά πραγματικές άμεσες αποδείξεις μέσα στο έντερο», είπε. «Αυτό ήταν το τελευταίο γεύμα ενός τυραννόσαυρου», πρόσθεσε.

Ο Μπρουσάτε είπε ότι το απολίθωμα υποστηρίζει τη θεωρία ότι οι τυραννόσαυροι άλλαζαν τη διατροφή τους καθώς μεγάλωναν, μεταβαίνοντας από μικρά σε τεράστια θηράματα. Επίσης, οι νεαροί τυραννόσαυροι μπορεί να έτρωγαν θηράματα που είχαν σκοτώσει οι ενήλικες, σύμφωνα με τον ερευνητή.

«Αλλά αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει εδώ – οι μικροί τυραννόσαυροι έτρωγαν μικρά θηράματα, οπότε πιθανότατα κυνηγούσαν τη δική τους τροφή και καθώς μεγάλωναν κυνηγούσαν μεγαλύτερα θηράματα», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι οι τυραννόσαυροι είχαν διαφορετικούς ρόλους στο τροφικό ιστό καθώς μεγάλωναν, πράγμα που είναι πολύ ωραίο», κατέληξε ο ερευνητής.

Σχετικά Άρθρα