• 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Ινδία: Το πρώτο εμβόλιο DNA κατά του Covid- Πήρε άδεια για επείγουσα χρήση

 Ινδία: Το πρώτο εμβόλιο DNA κατά του Covid- Πήρε άδεια για επείγουσα χρήση

Φωτό EPA, πηγή BBCNews

Η ινδική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο DNA στον κόσμο κατά του Covid-19 για επείγουσα χρήση.

Το εμβόλιο ZyCoV-D τριών δόσεων απέτρεψε, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBCnews στην Ινδία, τη συμπτωματική ασθένεια στο 66% των εμβολιασμένων, σύμφωνα με μια ενδιάμεση μελέτη που παραθέτει ο κατασκευαστής εμβολίων Cadila Healthcare.

Η εταιρεία σχεδιάζει να κάνει έως και 120 εκατομμύρια δόσεις του δεύτερου εγχώριου εμβολίου της Ινδίας κάθε χρόνο.

Τα προηγούμενα εμβόλια DNA λειτούργησαν καλά σε ζώα αλλά όχι σε ανθρώπους.

Η Ινδία έχει δώσει μέχρι τώρα περισσότερες από 570 εκατομμύρια δόσεις τριών προηγουμένως εγκεκριμένων εμβολίων – Covishield, Covaxin και Sputnik V.

Περίπου το 13% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 47% έχει λάβει τουλάχιστον ένα εμβόλιο από την αρχή της οδήγησης τον Ιανουάριο.


Η Cadila Healthcare δήλωσε ότι έχει πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη κλινική δοκιμή για το εμβόλιο στην Ινδία μέχρι τώρα, στην οποία συμμετείχαν 28.000 εθελοντές σε περισσότερα από 50 κέντρα.

Αυτή είναι επίσης η πρώτη φορά, όπως ισχυρίστηκε η εταιρεία, ένα εμβόλιο Covid-19 είχε δοκιμαστεί σε νέους στην Ινδία-1.000 άτομα που ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 12-18 ετών

Εμβόλιο Zydus Cadilla

Οι εμβολιασμοί στην Ινδία

Η Ινδία έχει αυξήσει την παραγωγή εμβολίων για τον κορωνοϊό εν μέσω προειδοποιήσεων για τρίτο κύμα.

Έχει εγκρίνει το εμβόλιο μονής δόσης Johnson & Johnson για επείγουσα χρήση.

Το εμβόλιο, το οποίο έχει δείξει αποτελεσματικότητα 85%, θα εισαχθεί στην Ινδία μέσω συμφωνίας προμήθειας με τον εγχώριο κατασκευαστή εμβολίων Biological E.

Είναι ακόμα ασαφές πότε το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο για χρήση στην Ινδία – η Johnson & Johnson είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα παράδοσης.

Η Ινδία έχει δώσει μέχρι τώρα περισσότερες από 500 εκατομμύρια δόσεις τριών εγκεκριμένων εμβολίων – Covishield, Covaxin και Russian Sputnik V.

Το Johnson & Johnson είναι το δεύτερο ξένο εμβόλιο στο οποίο χορηγήθηκε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στην Ινδία. Αυτό ισχύει βάσει μιας νέας πολιτικής που δεν απαιτεί από τους κατασκευαστές να διεξάγουν τοπικές κλινικές δοκιμές εάν το εμβόλιο έχει ήδη εγκριθεί από τον ΠΟΥ ή τις ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία.

Πηγή: BBC