Η Ν.Δ καταγγέλλει στο ΕΛΚ το κόμμα Ερντογάν (AKP) με το οποίο η Μέρκελ (ισχυρότερη ηγέτης του ΕΛΚ) την παροτρύνει να ανοίξει απευθείας διάλογο!!!

 Η Ν.Δ καταγγέλλει στο ΕΛΚ το κόμμα Ερντογάν (AKP) με το οποίο η Μέρκελ (ισχυρότερη ηγέτης του ΕΛΚ) την παροτρύνει να ανοίξει απευθείας διάλογο!!!

Επιστολή προς την ηγεσία και τα κόμματα-μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναφορικά με την Αγία Σοφία και τις τουρκικές προκλήσεις, απέστειλε ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Ν.Δ. και Βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου.

Κι εδώ αρχίζουν οι αντιφάσεις:

Η Ν.Δ καταγγέλει στο ΕΛΚ τον Ταγίπ Ερντογάν ότι παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο. Ισχυρότερο κόμμα στο ΕΛΚ είναι το CDU της Άνγκελα Μέρκελ, με την διαμεσολάβηση της οποίας η κυβέρνηση της Ν.Δ ωθείται σε απευθείας διάλογο με την κυβέρνηση Ερντογάν επί μιας ευρείας αν και απροσδιόριστης ατζέντας. Συνδεδεμένο με το ΕΛΚ είναι και το AKP του Τούρκου προέδρου. Άρα, η Ν.Δ καταγγέλει στο ΕΛΚ ένα κόμμα (έμμεσα μέλος του) με το οποίο το κόμμα της Μέρκελ της ζητά να μπει σε απευθείας διάλογο!!!

Στην επιστολή, που αποτυπώνει τις θέσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογραμμίζεται ότι η απόφαση του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος προσβάλλει ευθέως την ευρωπαϊκή ιστορία και τις κοινές αξίες όλου του δημοκρατικού κόσμου. Επιπλέον, τονίζεται ότι η εργαλειοποίηση ενός τέτοιου μνημείου, για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων στην Τουρκία, αποτελεί θλιβερή απόδειξη της έλλειψης σεβασμού της γειτονικής χώρας προς την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία.

«Η Τουρκία για άλλη μια φορά παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες και επιλέγει την πολιτιστική της απομόνωση», προσθέτει ο κ. Χατζηβασιλείου, ο οποίος αναφέρει ότι η πρόσφατη απόφαση ήρθε να προστεθεί στην απόπειρα παραβίασης των ελληνικών συνόρων στον Έβρο, στην παράνομη ανάμειξη της Τουρκίας στον λιβυκό εμφύλιο και στις διακηρυχθείσες απειλές του κ. Ερντογάν για έρευνες υδρογονανθράκων σε ελληνικές θαλάσσιες ζώνες.

«Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ακράδαντα ότι η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος είναι απαράδεκτη. Καλούμε όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς να προστατεύσουν τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και να υπερασπιστούν τις αρχές της ανεκτικότητας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Συμφωνιών», καταλήγει ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Ν.Δ.

Σεραφείμ Κοτρώτσος