• 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Η κραυγή Μπουτάρη για τα αρχαία της Βενιζέλου: “Να διορθώσει το λάθος ο Μητσοτάκης”- Αποκάλεσε “καραχωριάτη” τον βουλευτή Σιμόπουλο (vid)

 Η κραυγή Μπουτάρη για τα αρχαία της Βενιζέλου: “Να διορθώσει το λάθος ο Μητσοτάκης”- Αποκάλεσε “καραχωριάτη” τον βουλευτή Σιμόπουλο (vid)

Με τη λέξη “ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΑ” σχηματισμένη μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου, μέλη της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς διαμαρτύρονται για μία ακόμα φορά για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Τα μέλη της κίνησης έχουν τοποθετήσει στον χώρο μπροστά από το άγαλμα αντίγραφο της μακέτας με το βυζαντινό σταυροδρόμι που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στον σταθμό και πλακάτ με το σύνθημα “σας βλέπουμε”, ενώ κρατούν στα χέρια πανό όπου αναγράφεται η φράση “Έγκλημα στη Βενιζέλου”.

Σε δηλώσεις του ο συντονιστής της εκτελεστικής γραμματείας της Κίνησης Πολιτών, Φωκίων Δεληγιάννης, στόχος της συγκέντρωσης είναι να ενημερωθούν οι Θεσσαλονικείς ότι η διατήρηση των αρχαιοτήτων κατά χώραν, που όπως είπε αναίτια ακυρώθηκε, είναι η ασφαλέστερη και οικονομικότερη λύση για την κατασκευή του μετρό. “Δεν χωρούνε πείσματα ή μικροπολιτικές επιδιώξεις”, είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν υποδεικνύει στην κυβέρνηση ποια λύση θα επιλέξει.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και η Δέσποινα Κουτσούμπα, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος πραγματοποιεί 24ωρη απεργία, ενώ οργάνωσε ανάλογη συγκέντρωση το πρωί. Η κ. Κουτσούμπα ανέφερε ότι η κυβέρνηση αρνείται να δώσει χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση του μετρό, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι για την ολοκλήρωση του έργου θα χρειαστούν 48 μήνες.

Το παρών έδωσε και ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος σημείωσε ότι είναι μία εκδήλωση που εκφράζει το συναίσθημα των Θεσσαλονικέων και τόνισε ότι η απόσπαση συνιστά ξήλωμα της ιστορίας της πόλης.

«Απευθύνω έκκληση στον Μητσοτάκη σαν ένας πολίτης της Θεσσαλονίκης πια, να έχει τη γενναιότητα να πει “έκανα λάθος”, δεν είναι ντροπή να πει “έκανα λάθος”. Ίσα – ίσα είναι πάρα πολύ ανθρώπινο» επισήμανε μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σχολιάζοντας την απόφαση να αποσπαστούν οι αρχαιότητες του βυζαντινού δρόμου της Μέσης Οδού, που αποκαλύφθηκε κατά τη διάνοιξη των σηράγγων του Μετρό στο ύψος του σταθμού «Βενιζέλος».

Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στις ευθύνες του πρωθυπουργού, και το λάθος της απόφασης για την απόσπαση των αρχαιοτήτων είναι κάτι που επισημαίνουν ακόμα και διεθνείς φορείς, όπως η UNESCO που υποστηρίζει ότι αν μεταφερθούν τα αρχαία χάνουν την αυθεντικότητά τους και διαγράφονται από τη λίστα της UNESCO.

Ο πρώην δήμαρχος τόνισε ότι οι αρχαιότητες διατηρήθηκαν π.χ. στο Μοναστηράκι στο κέντρο της Αθήνας, και μάλιστα έκαναν τέσσερα χρόνια για να παραδώσουν τον σταθμό, αντίστοιχα αρχαιότητες διατηρήθηκαν στο Μιλάνο και στη Ρώμη της Ιταλίας, στη Σόφια της Βουλγαρίας και αναρωτήθηκε γιατί αυτό δεν μπορούσε να γίνει και στη Θεσσαλονίκη.

Σημείωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να διατηρηθούν οι αρχαιότητες εκεί και να λειτουργήσει το Μετρό ενώ με τη μεταφορά τους χαλάει η αυθεντικότητα τους.

Θύμισε πως όταν ο ίδιος επέμενε για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων εκεί πολλοί τον έβριζαν ενώ το μόνο που έκανε ήταν να υπερασπίζεται τον πλούτο της πόλης. Εκανε, δε, σκληρή επίθεση στον βουλευτή της Ν.Δ Στρ. Σιμόπουλο για τις προκλητικές δηλώσεις του σχετικά με τα αρχαία, αποκαλώντας τον “αμμόρφωτο” και “καραχωριάτη”.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι κομμάτων και δημοτικών παρατάξεων.

Τη διαμαρτυρία πλαισιώνει ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, μέλη του οποίου σε λίγο θα ερμηνεύσουν το τραγούδι “Ο εφιάλτης της Περσεφόνης” του Μάνου Χατζιδάκι σε ποίηση Νίκου Γκάτσου. “Με αυτόν τον τρόπο απαντούμε στη βαρβαρότητα της απόσπασης”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του συλλόγου, Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο οποίος τόνισε πως ο καλλιτεχνικός κόσμος της πόλης δεν θα μπορούσε να λείψει.

Πηγή:voria.gr, tvxs.gr

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.