Γεωργιάδης: Θα κλείσουν τα ναυπηγεία Ελευσίνας αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίσουν το νομοσχέδιο εξυγίανσης

 Γεωργιάδης: Θα κλείσουν τα ναυπηγεία Ελευσίνας αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίσουν το νομοσχέδιο εξυγίανσης

Την κρισιμότητα του νομοσχεδίου για τα ναυπηγεία Ελευσίνας επισήμανε από το βήμα της Βουλής ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης πρέπει να υπάρχει ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ακυρωθούν τα επενδυτικά σχέδια.

«Το νομοσχέδιο παρέχει εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης να εκπροσωπήσει το Δημόσιο στο δικαστήριο το οποίο θα αποφασίσει για την έγκριση ή μη του σχεδίου εξυγίανσης. Αν δεν ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ εγώ δεν θα πάω στο δικαστήριο. Θα οδηγηθούμε σε βίαιη ρευστοποίηση και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Αν δεν ψηφίσει «ΝΑΙ» να ξέρουν οι εργαζόμενοι ότι το ναυπηγείο θα κλείσει. Θα απολυθούν και δεν θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους παρά μόνο 2 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει βίαιη ρευστοποίηση και στην συνέχεια διαγωνισμός για την εξαγορά. Τα εύκολα παιχνίδια σε εμένα δεν θα τα επιτρέψω. Πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες μου σε αυτό το σχέδιο που για να γίνει ξεπεράστηκαν θηριώδη εμπόδια δεν θα τα επιτρέψω» ανέφερε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στις προβλέψεις του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων λέγοντας πως «το ΕΦΚΑ έναντι οφειλής 80 εκατ. ευρώ θα εισπράξει περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ, περίπου 1,7 εκατ ευρώ περισσότερα από όσα θα έπαιρνε αν η εταιρεία οδηγούνταν σε βίαιη ρευστοποίηση. Το Δημόσιο για οφειλές 27,4 εκατ. ευρώ θα λάβει περίπου 1,9 εκατ. ευρώ την στιγμή που θα εισέπραττε 1,3 εκατ. ευρώ σε περίπτωση πτώχευσης. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν το σύνολο των οφειλών που ανέρχονται σε 40,4 εκατ. ευρώ (θα λάμβαναν 2 εκατ. ευρώ με βίαιη ρευστοποίηση)».

Πολλές ήταν οι αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για εκβιασμό. «Απαράδεκτο. Απειλείτε και εκβιάζετε τα κόμματα. Ο τρόπος που κλείσατε την ομιλία σας είναι αντικοινοβουλευτικός και αντιδημοκρατικός» τόνισε ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νεκτάριος Σαντορινιός. Με την σειρά της η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε πως… «Είναι απαράδεκτη και ανάρμοστη η δήλωσή σας».

Άμεση ήταν η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά. «Κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας του σχεδίου είναι η ευρύτερη πολιτική στήριξη. Αν κρίνει η αντιπολίτευση ότι δεν είναι καλό το σχέδιο εγώ θα προσχωρήσω στην δική τους γνώμη και δεν θα το στηρίξω. Πως γίνεται να είναι εκβιασμός αυτό; Δεν υπάρχει κανένας εκβιασμός. Υπάρχουν καθαρές κουβέντες ώστε και ο επενδυτής να γνωρίζει ότι την επόμενη ημέρα δεν θα αντιμετωπίσει «δολιοφθορείς».

Μανώλης Δράκος