Γαλάζια “δίδυμα” στην Περιφέρεια Αττικής;-Τι αλλάζει με την υποψηφιότητα Πέτσα

 Γαλάζια “δίδυμα” στην Περιφέρεια Αττικής;-Τι αλλάζει με την υποψηφιότητα Πέτσα

Η Ν.Δ εκλέγει τέσσερις βουλευτές στην Περιφέρεια Αττικής, την πλέον “αχανή” εκλογική περιφέρεια με τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες που αποτελεί μήλον της έριδος για τα κόμματα.

Στην Ανατολική Αττική εξασφάλισαν την εκλογή τους οι Γ.Βλάχος, Μ. Βορίδης, Γεωργια Μαρτίνου και Β. Οικονόμου από τη ΝΔ, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Ν.Αθανασίου από τον ΣΥΡΙΖΑ (εδώ είναι και μία από τις έδρες του Αλέξη Τσίπρα), η Ελένη Γερασιμίδου από το ΚΚΕ, ο Α.Μυλωνάκης από το κόμμα Βελόπουλου και η Μαρία Απατζιδου από το κόμμα Βαρουφάκη. Στη Δυτική Αττκή εκλέγεται ο Γιώργος Τσίπρας και από την Νέα Δημοκρατία οι Γ.Κώτσηρας, Β.Λιάκος και Θ.Μπούρας.

Η υποψηφιότητα του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ωστόσο, φαίνεται πως μπορεί να προκαλέσει ανατροπές.

Στην πρώτη κάλπη με απλή αναλογική, η Ν.Δ εάν είναι πρώτο κόμμα θα εκλέξει πιθανότατα τρείς βουλευτές. Ένας εκ των σημερινών βουλευτών θα χάσει την έδρα του και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τι ακριβώς θα συμβεί στην δεύτερη κάλπη με τον νόμο ενισχυμένης αναλογικής (με κλιμακωτό μπόνους) που ψήφισε η κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Γιώργο Βλάχο (που θεωρείται “καραμανλικός”) να μην εκτίθεται σε νέα υποψηφιότητα, κάτι που ευνοεί εκ των πραγμάτων τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών. Ο κ. Πέτσας είναι πιθανό να συνεργαστεί και να συγκροτήσει “δίδυμο” με την Γεωργία Μαρτίνου, κόρη του εφιπλιστή Θανάση Μαρτίνου που έχει διοριστεί και διοικητής του Αγίου Όρους και διαθέτει ισχυρή επιρροή στον χώρο της Εκκλησίας αλλά και στο κυβερνών κόμμα.

Από την άλλη ο Βασίλης Οικονόμου -που διαθέτει επίσης επιρροή στον εκκλησιαστικό χώρο της περιοχής- φαίνεται πως προσεγγίζει τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και μπορεί να συγκροτήσουν το δικό του εκλογικό μέτωπο.

Η Γεωργία Μαρτίνου θεωρείται η πιο “σιωπηλή” εκ των βουλευτών της Ν.Δ. Οι παρεμβάσεις της στη Βουλή είναι εξαιρετικά σπάνιες, όπως και οι συμμετοχές της στην επιτροπή της Βουλή στην οποία μετέχει και της οποίας, συμπτωματικά, προεδρεύει ο Βασίλης Οικονόμου.

Ο Στέλιος Πέτσας διεκδικεί και είναι βέβαιο πως θα κερδίσει την έδρα, ιδιαίτερα εάν δεν κατέλθει ο Γιώργος Βλάχος. Ένα “δίδυμο” με την Γεωργία Μαρτίνου θα τον ενισχύσει, από την άλλη, όμως, ίσως προκαλέσει και “αντι-συσπειρώσεις” εκ μέρους του άλλου…διδύμου.

Σεραφείμ Κοτρώτσος