Πέτσας για αυξήσεις μισθών: Ήταν μεγαλύτερες απ’ αυτές που ζητούσε η αντιπολίτευση

 Πέτσας για αυξήσεις μισθών: Ήταν μεγαλύτερες απ’ αυτές που ζητούσε η αντιπολίτευση

Συνέντευξη για τα ζητήματα που συνθέτουν την πολιτική επικαιρότητα παραχώρησε ο κ. Στέλιος Πέτσας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Ερωτηθείς για τις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι «το πρώτο μέλημα είναι η ανθρώπινη ζωή. Η πτώση του Canadair ήταν συγκλονιστική και την είδαν όλοι οι Έλληνες. Συλλυπητήρια στους οικείους των πιλότων μας που έπεσαν στη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και του φυσικού μας πλούτου. Είδαμε όλοι με τραγικό τρόπο πόσο δύσκολο είναι να πετά κανείς τόσες ώρες, μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες.

​Φέτος έχουμε τα περισσότερα πτητικά μέσα που είχαμε ποτέ. Έχουμε 89 πτητικά μέσα. Πριν από λίγα χρόνια, το 2019, είχαμε 61 πτητικά μέσα. Και υπάρχουν τρομερές δυσκολίες στην προμήθεια πτητικών μέσων. Το 2019, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος ήταν επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κινήσαμε τη διαδικασία του rescEU, για να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία συνδρομής αλλά και ένας ικανός αριθμός παραγγελιών ώστε η γαλλική εταιρεία να ξεκινήσει εκ νέου την παραγωγή των Canadair. Και έχουμε κάνει ήδη παραγγελία για επτά καινούργια, όταν αυτά θα αρχίσουν να βγαίνουν.

​ Και σε προσωπικό, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Είναι πάνω από 16.000 οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής, εκ των οποίων 14.040 στην πυρόσβεση. Φέτος προσεγγίζουμε για πρώτη φορά τους 10.000 Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας και Εθελοντές Πυροσβέστες. Έχουμε λοιπόν φέτος τα περισσότερα μέσα και προσωπικό από ποτέ.

​ Αναφερόμενος στην έκταση των πυρκαγιών και των καταστροφών, ο κ. Πέτσας είπε ότι «ο απολογισμός γίνεται στο τέλος. Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες, ιδίως όταν μιλάμε για παρατεταμένο καύσωνα όπως αυτόν που ζήσαμε το τελευταίο 10ήμερο. Η συνεργασία έχει βελτιωθεί, αλλά ακόμη απαιτούνται βήματα ιδίως σε πρόληψη και συντονισμό όλων των εμπλεκομένων».

​ Ως προς την αξιοποίηση των χρημάτων που δόθηκαν για πυροπροστασία, ο κύριος Στέλιος Πέτσας ανέφερε: «Τα χρήματα που δίνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση δίνονται σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας και την ΚΕΔΕ. Τα κονδύλια έχουν αυξηθεί κατά 36% φέτος σε σχέση με το 2021. Επιπλέον καθιερώσαμε από πέρυσι τη διαδικασία του απολογισμού. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει μια τάση να δίνει έμφαση στην πρόληψη εποχικού προσωπικού ενώ μπορεί να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις δράσεις πρόληψης, όπως στους καθαρισμούς των ιδιωτικών και δημοσίων οικοπέδων, καθώς και στη μίσθωση περισσότερο ευέλικτων μηχανημάτων, ούτως ώστε να επιχειρούν άμεσα για την πρώτη προσβολή της φωτιάς. Σίγουρα χρειάζεται μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη».

​Ως προς την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Πέτσας επισήμανε: «Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση φέρνει μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές που ζητεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Αντί όμως να επαινείται, εγκαλείται. Οι αυξήσεις κυμαίνονται στο 10,5% αντί για 10% που ζητούσε  για παράδειγμα ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι ένα νομοσχέδιο που ξεπαγώνει τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, αλλά δεν ψηφίστηκε επί της αρχής από το ΠΑΣΟΚ. Οι πολίτες κρίνουν».

Σχετικά Άρθρα