• 3 Δεκεμβρίου, 2020

“Φάρος” λογικής” ο Αλεξανδρουπόλεως κατά αρνητών και μισαλλόδοξων ιεραρχών:”Η εωσφορική τους έπαρση σκοτώνει συνανθρώπους μας”- Το συγκλονιστικό μήνυμα

 “Φάρος” λογικής” ο Αλεξανδρουπόλεως κατά αρνητών και μισαλλόδοξων ιεραρχών:”Η εωσφορική τους έπαρση σκοτώνει συνανθρώπους μας”- Το συγκλονιστικό μήνυμα

Την εκτίμηση ότι λαός έδειξε και συνεχίζει να δείχνει, ίσως από κόπωση, ελλιπή ευθύνη στο θέμα του κορονοϊού, την αναγκαιότητα συμμόρφωσης με τα μέτρα της κυβέρνησης και την ευθύνη όσων πίστεψαν ότι είναι υπεράνθρωποι και άτρωτοι και όσων με «τα εγκληματικά τους κηρύγματα, που άρδευαν αλλοφροσύνη από την εωσφορική τους έπαρση, που τελικά σκότωσε συνανθρώπους τους…», εκφράζει σε άρθρο του, επ’ ευκαιρία των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. ‘Ανθιμος.

Το μήνυμα του Αλεξανδρουπόλεως είναι ιδιαίτερα σκληρό -με εκκλησιαστικούς όρους- επειδή κάνει λόγο για “εωσφορική έπαρση” και απευθύνεται πρωτίστως και κυρίως στους ίδιους τους ιεράρχες, μέλη, όπως και ο ίδιος, της Ιεράς Συνόδου που μερικές φορές ακόμα και με μισαλλόδοξα κηρύμγτα είτε αρνήθηκαν τον κοροναϊό, είτε επιδόθηκαν σε επιθέσεις κατά της πολιτικής. Θα μπορούσε κανείς να δει στα λόγια του τη “φωτογραφία” αρκετών μητροπολιτών, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος αλλά και αρκετοί ιερείς που ακόμα και στις μέρες μας παραβαίνουν τα μέτρα.

Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος για τις εθνικές εκλογές 2015 και τη  Θράκη | Pontos News

Την ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ο Αλβανίας Ιερώνυμος και Αναστάσιος βρίσκονται ακόμα νοσούντες στον Ευαγγελισμό, την ώρα που η Εκκλησία θρηνεί ήδη τον Λαγκαδά και αρκετοί ακόμα βρίσκονται θετικοί στον κοροναϊό σε καραντίνα, ή ακόμα και την ώρα που ο Πατριάρχης Σερβίας κηδεύτηκε μόλις χθες έχοντας νοσησει και χάσει τη μάχη ακριβώς επειδή παρασύρθηκε στην εμμονική αντίληψη ότι ο …ιός δεν κολλάει όσους έχουν την θεϊκή προστασία, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως αρθρώνει έναν γενναίο λόγο. Και επιπροσθέτως χρήσιμο στις μέρες που θα έρθουν καθώς δεν αποκλείεται στο εσωτερικό της Εκκλησίας να βρεθούν πολλοί που θα προσφέρουν “ασυλία” σε ακραίες απόψεις του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Γράφει συγκεκριμένα ο Αλεξανδρουπόλεως:

«…Πιστέψαμε ότι είμαστε υπεράνθρωποι, κρύψαμε την προσβολή μας από τον ιό και οδηγηθήκαμε στον τάφο, αντί να ομολογήσουμε το λάθος μας και να σαλπίσουμε το ορθό. Δεν είναι ταπεινωτικό να παραδεχθείς ότι ως άνθρωπος κι εσύ πάσχεις. Αλαζονικό είναι να το κρύψεις, μόνο και μόνο για να μη διαψευστεί δημόσια ο εγωισμός σου. Όταν επικρέμεται θάνατος, τότε, καλά ειπώθηκε, “μαγκιές” δεν επιτρέπονται. Οι ευλαβείς εγωισμοί… σκοτώνουν!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζει την ανάγκη «όλοι μας να εισέλθουμε κάποτε στο Ναό του Θεού», διευκρινίζοντας όμως ότι «δεν εννοώ να ανοίξουν τα οικοδομήματα των ναών για να εισέλθουμε, που πολύ καλά έκανε η κυβέρνηση και τα έκλεισε, αφού ο λαός μας έδειξε και γενικά συνεχίζει να δείχνει (ίσως από κόπωση) ελλιπή ευθύνη πάνω στο θέμα. Εννοώ ότι και πριν την πανδημία, πριν τη λήψη των απαγορευτικών μέτρων, οι χριστιανοί δεν ερχόμασταν στους ναούς, ακόμα κι όταν εκκλησιαζόμασταν, κληρικοί και λαϊκοί, κάθε Κυριακή, ίσως και κάθε μέρα…

Πιστέψαμε ότι συν-κυβερνούμε το κράτος μας, οι θρησκευόμενοι χριστιανοί, ακόμα και πολλοί κληρικοί μας, όπως αποδείχτηκε ότι πολύ καλύτερα το κυβερνούν οι πολιτικοί, επειδή εμείς δεν μπορούμε να κατευθύνουμε τελικά ούτε το ποίμνιό μας. Η ευσεβιστική αλλοφροσύνη μετέτρεψε τα λογικά πρόβατα σε απρόβλεπτα ερίφια που θέλησαν να υποκαταστήσουν τους ποιμένες. Ενώ ο ίδιος ο Θεός μας διδάσκει να υπακούμε ακόμα και στην κοσμική εξουσία (που στο κάτω-κάτω στις μέρες μας είναι από το λαό μας δημοκρατικά εκλεγμένη), πολλοί χριστιανοί μας κίνησαν επανάσταση ενάντια στην Εκκλησία τους, που δεν ξέρω αν φέρει ανάσταση, πάντως μέχρι τώρα σπέρνει θανάτους. Πιστέψαμε ότι εμάς, λόγω της πίστεώς μας, υποχρεούται ο Θεός να μας σώσει (τους άλλους όχι), και κάναμε επίδειξη αυτής της πίστεώς μας. Όμως αυτή η πίστη μας αποδείχθηκε λίγη, φτωχή, μικρή πίστη που όχι μόνο βουνά δεν μπορεί να μετακινήσει, αλλά ούτε καν τον απειροελάχιστο ιό…».