Εργασιακή και οικονομική “καταιγίδα”: Μείωση μισθών, αναστολές συμβάσεων και στο βάθος άρση μέτρων στήριξης και απολύσεις

 Εργασιακή και οικονομική “καταιγίδα”: Μείωση μισθών, αναστολές συμβάσεων και στο βάθος άρση μέτρων στήριξης και απολύσεις

Οι εξελίξεις στο εργασιακό τοπίο προοιωνίζονται δυσοίωνες έως τραγικές, και σε συνδυασμό με τις βαριές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης όλα δείχνουν βαθιά οικονομική κρίση. Ήδη αρνητικές οικονομικές και εργασιακές επιπτώσεις καταγράφονται στον ιδιωτικό τομέα σε έρευνα κοινής γνώμης που διενήργησε η ALCO για λογαριασμό της ΓΣΕΕ.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα ασταθές περιβάλλον, είναι αντιμέτωποι με νέα μείωση του εισοδήματός τους κυρίως λόγω των αναστολών συμβάσεων.

Τα στοιχεία της έρευνας που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι αποδεικτικά της επίδρασης που έχει η πανδημία στην οικονομική κατάσταση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα:

  • Το 56% των εργαζομένων αναφέρει ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά τους κατά την διάρκεια της πανδημίας.
  • Από αυτούς το 22% δηλώνει απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, ενώ το 14% δηλώνει απώλεια εισοδήματος από 21 – 30%.
  • Το 48% των εργαζομένων που αναφέρουν μείωση εισοδημάτων, δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της αμοιβής τους για το επόμενο 6μηνο.
  • «Όσο η εργασία και οι εργαζόμενοι δε λαμβάνουν την υποστήριξη και την ενδυνάμωση που τους αναλογεί, οι σοβαρές στρεβλώσεις, ο κατακερματισμός και οι ανισότητες στην αγορά εργασίας θα εντείνονται» αναφέρει η ΓΣΕΕ έχοντας μελετήσει τα στοιχεία της έρευνας.

Η έρευνα προσφέρει και μια πρώτη αποτύπωση της τηλεργασίας. Σύμφωνα με αυτή το 40% των εργαζομένων δηλώνουν ότι έχουν εργαστεί από το σπίτι τους στην διάρκεια της πανδημίας.

Παράλληλα, εμφανίζονται να αξιολογούν αρνητικά την ταχεία ανάπτυξη της τηλεργασίας σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους, την εξέλιξη της αμοιβής τους, τις ώρες εργασίας τους, τα εργασιακά δικαιώματά τους, την προσωπική ζωή τους και την ψυχική ισορροπία τους.

Συγκεκριμένα:

  • Το 65% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τις ώρες εργασίας τους
  • Το 54% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματά τους
  • Το 54% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την ψυχική ισορροπία τους
  • Το 52% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την προσωπική ζωή τους
  • Το 40% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την εξέλιξη της αμοιβής τους
  • Το 40% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους

Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ανάλογες απόψεις με αυτή του Οκτωβρίου του 2020.

Συγκεκριμένα:

  • Το 56% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται (+4% σε σχέση με τον Οκτώβριο).
  • Το 58% δηλώνουν απαισιόδοξοι σε σχέση με την εξέλιξη των αμοιβών τους για το επόμενο 6μηνο (+1% σε σχέση με τον Οκτώβριο).
  • Το 39% των εργαζομένων δηλώνουν απαισιόδοξοι για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους (+1% σε σχέση με τον Οκτώβριο) και το 53% δηλώνουν αντίστοιχα αισιόδοξοι (-1% σε σχέση με τον Οκτώβριο).

Προς απόσυρση των μέτρων στήριξης

Στο μεταξύ, μετά το δημοσιονομικά στοιχεία με το έλλειμμα 18,5 δισ. το 2020 και πρόβλεψη για ύφεση 10,4% το πρώτο τρίμηνο του 2021, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για ταχύτερη απόσυρση των μέτρων στήριξης.

Το σενάριο επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα  με ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας, ο Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού στην αγορά εργασίας, τόνισε ότι

  • «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια τους επόμενους μήνες ώστε η μετάβαση στην “εργασιακή κανονικότητα” (μετά την σταδιακή άρση των προστατευτικών μέτρων όπως οι αναστολές συμβάσεων) να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση.  Σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή θα διαδραματίσουν και  τα ευρωπαϊκά κονδύλια, με τον Κ. Χατζηδάκη να αναδεικνύει ως προτεραιότητα την  βέλτιστη αξιοποίησή τους για δράσεις κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων, ώστε να “πιάσουν τόπο”».

Αν λοιπόν η κυβέρνηση κάνει πράξη την προαναγγελία της, τότε η αγορά εργασίας θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο τσουνάμι λουκέτων και απολύσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή εντός Δεκεμβρίου δεν έχουν λάβει ακόμα το δεύτερο τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων που δικαιούνται από το κράτος.

ΣΥΡΙΖΑ: Μη γίνει το άνοιγμα της αγοράς πρόσχημα για περικοπή ακόμα και των ανεπαρκών μέτρων

«Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σωρευμένα χρέη και υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 9 δις μόνο τον τελευταίο χρόνο.

Αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης, τα λουκέτα σύντομα θα είναι οριστικά και οι χιλιάδες απολύσεις νέα ζοφερή πραγματικότητα» επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος.

Όπως σημειώνει, «η κυβέρνηση, αφού αρνήθηκε την ουσιαστική στήριξη με αποτέλεσμα την έκρηξη της ύφεσης, τώρα διαρρέει την περικοπή ακόμα και των ανεπαρκών μέτρων ενίσχυσης με πρόσχημα το άνοιγμα της αγοράς. Αντί να αποσύρεται ανέμελη, οφείλει σήμερα κιόλας να πάρει μέτρα για να αποτρέψει την καταστροφή. Δεν είναι πολυτέλεια αλλά προϋπόθεση επιβίωσης».

  • Να μετατρέψει το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση.
  • Να θεσμοθετήσει την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown.
  • Να προχωρήσει σε ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, με πρόβλεψη  για διαγραφή μέρους και της βασικής οφειλής.
  • Να αποσύρει τον πτωχευτικό νόμο, ο οποίος το μόνο που διασφαλίζει είναι πλειστηριασμοί και αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών».

Σχετικά Άρθρα