Θύελλα από τις προκλητικές αυξήσεις μισθών έως 45% στους Δ/τες νοσοκομείων και ΥΠΕ – Παπανικολάου στο libre: Πολύ συχνά σαμποτάρουν τη λειτουργία των νοσοκομείων

 Θύελλα από τις προκλητικές αυξήσεις μισθών έως 45% στους Δ/τες νοσοκομείων και ΥΠΕ – Παπανικολάου στο libre: Πολύ συχνά σαμποτάρουν τη λειτουργία των νοσοκομείων

Έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες προκάλεσε η κυβέρνηση με την πρόσφατη ΚΥΑ, που υπέγραψαν οι υπουργοί Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς και Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η οποία ορίζει ότι οι μηνιαίες αποδοχές για τους νέους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων θα κυμαίνονται από 3.548,7 έως 5.121 ευρώ, ανάλογα με τη θέση και τον αριθμό των κλινών του νοσοκομείου, έναντι 2.647,8 έως 3.524,7 που είναι σήμερα.  

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει αυξήσεις και για τους Διοικητές των ΥΠΕ. Συγκεκριμένα, θα αμείβονται με 5.121 ευρώ μεικτά, έναντι 4.254,5 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα, και οι αναπληρωτές διοικητές ΥΠΕ 4.608,9 ευρώ μεικτά από 3.524,7.

Αναμενόμενες, άμεσες και έντονες ήταν οι αντιδράσεις των εργαζόμενων υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας (γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού), για τις εκρηκτικές αυτές μισθολογικές αυξήσεις των νέων διοικητών και ΥΠΕαρχών, την ώρα που γιατροί και νοσηλευτές βιοπορίζονται με «εξευτελιστικά χαμηλούς μισθούς», εργαζόμενοι σε «τραγικές συνθήκες λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό στα νοσοκομεία».

ΟΕΝΓΕ: Πρόκληση η κυβέρνηση να χρυσοπληρώνει κομματοδιορισμένους διοικητές που προωθούν την ιδιωτικοποίηση ως «γκόλντεν μπόϊς»

«Οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών παραμένουν καθηλωμένοι σε εξευτελιστικά επίπεδα, το αίτημα για αυξήσεις απορρίφθηκε άλλη μια φορά ‘πανηγυρικά’ από την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, η ίδια κυβέρνηση θέλει να χρυσοπληρώνει κομματοδιορισμένους διοικητές, οι οποίοι πολύ συχνά σαμποτάρουν την λειτουργία των ίδιων τους των νοσοκομείων εκτελώντας κυβερνητικές εντολές λιτότητας στην περίθαλψη του λαού, διοχετεύουν πακτωλούς δημόσιου χρήματος προς συγκεκριμένους ιδιώτες “επιχειρηματίες” με σκοτεινούς τρόπους, προωθούν την ιδιωτικοποίηση ως “γκόλντεν μπόϊς”, συμπεριφέρονται αυταρχικά και έκνομα ενάντια σε ασθενείς και υγειονομικούς, κρύβονται για να μην αναλαμβάνουν ευθύνες που πηγάζουν ακριβώς από την ιδιότητα του διοικητή κλπ, κλπ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή της ΚΥΑ και κάνει λόγο για πανελλαδικό απεργιακό αγώνα διαρκείας με πρώτο αίτημα το μισθολογικό των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών.

Τι υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ακόμα μία πρόκληση δέχτηκαν όμως οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων μας από όσα ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Εδώ και λίγο παραπάνω από τέσσερα χρόνια, έχοντας δει σίγουρα το γεγονός ότι μετά τα πολύ δύσκολα χρόνια της κρίσης έπεσαν πολύ οι μισθοί των ανθρώπων του ΕΣΥ, των γιατρών, των νοσηλευτών, έχουμε προβεί σε μια σειρά από κινήσεις, ούτως ώστε να επανέλθουν σταδιακά οι μισθοί των ανθρώπων αυτών και όσων μπαίνουν με τους αρκετούς διορισμούς που θα γίνουν αυτά τα χρόνια στο ΕΣΥ, στα λογικά επίπεδα, σε μεγαλύτερα επίπεδα», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης και έδωσε 2 παραδείγματα ενδεικτικά της αύξησης μισθών των γιατρών του ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια:

1ο παράδειγμα: Συντονιστής διευθυντής κλάδου ΕΣΥ, εκτός ΜΕΘ, που ασκεί καθήκοντα προϊσταμένου τμήματος Ιατρικής υπηρεσίας, με δύο τέκνα, έπαιρνε με το προηγούμενο μισθολόγιο 2.954 ευρώ. Τώρα παίρνει 3.228 ευρώ και από 01/01/2024, λόγω των αυξήσεων συνολικά, θα παίρνει, χωρίς εφημερίες, 3.387 ευρώ. Δηλαδή, θα έχει αύξηση σε σχέση με πριν, με τις δύο ενέργειες που κάναμε, 15%. Και με εφημερίες οι απολαβές του θα φτάσουν τα 4.355 ευρώ.

2ο παράδειγμα: Επιμελητής Α’ ΕΣΥ σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με ένα παιδί έπαιρνε 2.359 ευρώ. Τώρα παίρνει 2.983 ευρώ. Και από 01/01/2024 θα παίρνει χωρίς εφημερίες 3.073 ευρώ. Θα έχει, δηλαδή, συνολική αύξηση περίπου 30%. Και με εφημερίες, προφανώς, αυτό θα φτάσει στις 4.097 ευρώ.

Αντιδράσεις προκάλεσε και η υπουργός Εσωτερικών υπερασπιζόμενη την ΚΥΑ και τις αυξήσεις που έδωσε η κυβέρνηση στις νέες διοικήσεις που διορίζει στα νοσοκομεία, είπε σε τηλεοπτική της εμφάνιση: «Όταν υπηρετεί κάποιος στο δημόσιο προφανώς πρέπει να ζει, πρέπει να έχει μια αξιοπρεπή διαβίωση. Εννοείται αυτό. Υπάρχει και ένα άλλο σημείο που δεν είναι αμελητέο βέβαια. Είναι η μοναδική εμπειρία που παίρνει κανείς από το δημόσιο!».

Πάνος Παπανικολάου: Ψευδείς οι κυβερνητικές δηλώσεις

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου, μιλώντας στο libre, ήταν λάβρος σχετικά με τη δικαιολόγηση της ΚΥΑ:

«Δεν ξέρω ποιο από τα δύο είναι χειρότερο: τα σημερινά (Παρασκευή) γελοία ψέματα του κυβερνητικού εκπροσώπου, που έδωσε νούμερα για δήθεν μισθούς που είναι τελείως εκτός πραγματικότητας ή η χθεσινή (Πέμπτη) πικρή αλήθεια που είπε μέσα στα μούτρα μας με χυδαίο τρόπο η κυρία Κεραμέως ό,τι μπορεί μεν να είναι εξευτελιστικά χαμηλοί οι μισθοί το νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών αλλά … κερδίζουν εμπειρία!!!

Όσον αφορά στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, τον ενημερώνω, αν δεν το ξέρει, ότι, σύμφωνα με το δικό μου επίσημο μηχανογραφικό μισθοδοσίας μηνός Ιανουαρίου 2024, που κατά σύμπτωση έλαβα σήμερα το μεσημέρι, το σύνολο των αποδοχών μου είναι 2108 ευρώ και 44 λεπτά, όντας με βαθμό διευθυντή, με επίδομα διδακτορικής διατριβής και με 27 χρόνια από την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας, εκ των οποίων η προϋπηρεσία μου είναι 7 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα μετά την ειδικότητα και 20 χρόνια στο ΕΣΥ…

Τον καλώ να ανακαλέσει τα ψέματα και τα fake news που είπε στην επίσημη ενημέρωση.
Όσον αφορά τις δηλώσεις της κυρίας Κεραμέωςτην καλώ να δώσει το καλό παράδειγμα και … να μείνει άμισθη ως υπουργός, αφού και αυτή κερδίζει από εμπειρία στο δημόσιο! Γιατί προφανώς, η κα Κεραμέως, από πολύ μικρή ηλικία δεν είχε βρεθεί ποτέ στην ανάγκη να πάει να ψωνίσει η ίδια στο σούπερ μάρκετ, να πρέπει να πληρώνει η ίδια τους λογαριασμούς ρεύματος, να πρέπει να πληρώνει η ίδια τα έξοδα των παιδιών… Οπότε, ας το δοκιμάσει! Ας πάει, από Δευτέρα, στο σούπερ μάρκετ να πει ότι θέλει να αγοράσει βασικά αγαθά … ‘με εμπειρία και όχι με χρήματα’, να δούμε τι θα της απαντήσουν!».

ΠΟΕΔΗΝ: Προκαλούν οι ιλιγγιώδεις αυξήσεις των μισθών των Διοικητών Νοσοκομείων

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), που αναφέρεται σε «Άδικη και άνιση μεταχείριση για άλλη μία φορά, που προκαλεί» και τονίζει ότι «Ένας από τους βασικούς λόγους μαζικής φυγής Υγειονομικών από το Σύστημα είναι οι χαμηλότατοι μισθοί που σε πολλές περιπτώσεις είναι χαμηλότεροι των μισθών του ανειδίκευτου εργάτη».

«Την ώρα που στον υπό ψήφιση Προϋπολογισμό, οι υγειονομικοί λαμβάνουν αυξήσεις λιγότερες των 50 ευρώ καθαρά το μήνα, οι μισθοί των διοικητών από 3.524 έως 2.647 που είναι σήμερα ανεβαίνουν στις 5.121 έως 3.584 ευρώ. Πάνω από 1.000 ευρώ καθαρά το μήνα!

Στον υπό ψήφιση Προϋπολογισμό, παραμένει ο μισθός του γιατρού στα 1.850 ευρώ το μήνα, του Νοσηλευτή, Διασώστη στα 800 ευρώ το μήνα, του Τραυματιοφορέα στα 700 ευρώ το μήνα. Υποψήφιους και ενδιαφερόμενους Διοικητές έχουμε πάρα πολλούς. Από Υγειονομικούς πάσχουμε που αποχωρούν μαζικά από το σύστημα λόγω έλλειψης κινήτρων..», αναφέρει η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, με τον πρόεδρό της, Μιχάλη Γιαννάκο να τονίζει μιλώντας στο libre:

«Δεν είναι δυνατόν οι υγειονομικοί που πολεμήσαμε στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, που χάσαμε 30 συναδέλφους, που τότε χειροκροτηθήκαμε και ακούσαμε πολύ παχιά λόγια συμπαράστασης και ευγνωμοσύνης, να μην παίρνουμε καμία αύξηση και οι μισθοί μας να είναι, σε πολλές περιπτώσεις, χαμηλότεροι από τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη και η κυβέρνηση να χορηγεί 2 χιλιάδες και πλέον αύξηση το μήνα στους Διοικητές… Προκαλεί, επίσης, και το μπόνους που προβλέπεται 20% επί του μισθού για την επίτευξη στόχων, τους οποίους δεν επιτυγχάνουν οι Διοικητές αλλά καθημερινά οι λιγοστοί Υγειονομικοί ευρισκόμενοι νυχθημερόν στα Νοσοκομεία σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης. Αν καταφέρνει κάτι ένα νοσοκομείο αυτό οφείλεται στην ηρωική προσπάθεια και την αυτοθυσία του προσωπικού και όχι στους διοικητές που κάθονται στα γραφεία…!!! Αυτή τη στιγμή, έχουμε διοικητές νοσοκομείων που δεν είναι άξιοι να διοικήσουν ούτε περίπτερο!!! Ξοδεύουν τα λεφτά σε εργολαβίες σε αναθέσεις διώχνουν το προσωπικό στις υπηρεσίες στήριξης και φέρνουν εργολάβους που στοιχίζουν τριπλά λεφτά…Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλοι διοικητές που είναι καλοί! Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο μισθός αλλά να μη γίνεται η επιλογή των διοικητών με κομματικά κριτήρια, να μην τοποθετούν στη θέση του διοικητή ενός νοσοκομείου τους κομματάρχες του κάθε τοπικού βουλευτή… Υπάρχουν ικανότατα στελέχη που θέλουν να έρθουν να εργαστούν στο σύστημα, με αυτές τις αποδοχές, αλλά δεν κάνουν αίτηση γιατί δεν έχουν ‘μπάρμπα στην Κορώνη’…

Είναι πρόκληση αυτές οι αυξήσεις, όταν έχουμε τραυματιοφορείς που παίρνουν 695€ τον μήνα, έχουμε νοσηλευτές που παίρνουν 800€ το μήνα, όταν έχουμε γιατρούς που παίρνουν 1850€ το μήνα, δεν είναι δυνατόν τώρα να δίνει 2.000€ αύξηση στους διοικητές!!! Εμείς την αύξηση και μόνο των διοικητών να παίρναμε ως κανονικό μισθό, θα είμασταν  υπέρ ικανοποιημένοι!», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

Σχετικά Άρθρα