2024: Παραδείγματα με τις αυξήσεις στους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – Ποιους αφορά το “ξεπάγωμα” των τριετιών

 2024: Παραδείγματα με τις αυξήσεις στους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – Ποιους αφορά το “ξεπάγωμα” των τριετιών

Αυξήσεις στους μισθούς τους θα δουν οι εργαζόμενοι τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα το 2024, οι οποίες θα φθάσουν το 30%. Οι αυξήσεις αφορούν στο ενιαίο και ειδικό μισθολόγιο του Δημοσίου, το ξεπάγωμα των τριετιών και την άνοδο του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Οι αυξήσεις αυτές συμπαρασύρουν, σύμφωνα με Τα Νέα, σειρά επιδομάτων που εξαρτώνται από τον βασικό μισθό ή τον μισθό κλιμακίου. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι βασικοί μισθοί όλων των δημοσίων υπαλλήλων, ανεξαρτήτως επιπέδου εκπαίδευσης, ετών προϋπηρεσίας και οικογενειακής κατάστασης αυξάνονται κατά 70 ευρώ.

  • Ωστόσο, οι δημόσιοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης καθώς και εκείνοι με παιδιά θα δουν επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματός τους κατά 30%. Η οικογενειακή παροχή αυξάνεται σε 70 ευρώ για ένα παιδί, 120 ευρώ για δύο παιδιά, 170 ευρώ για τρία παιδιά, 220 ευρώ για τέσσερα παιδιά και 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Το επίδομα θέσης ευθύνης λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και οι ένστολοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι ερευνητές, οι προϊστάμενοι εκπαίδευσης κ.λπ.

Παραδείγματα στο Δημόσιο

Οι νέοι μισθοί για νεοεισερχόμενους, χωρίς παιδί

Υποχρεωτικής εκπαίδευσης

780 έως 850 ευρώ

Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

858 ευρώ έως 928 ευρώ

Τεχνολογικής εκπαίδευσης

1.037 έως 1.107 ευρώ

Τι ισχύει με τις τριετίες

Aπό την 1η Ιανουαρίου 2024, ως γνωστόν, ξεπαγώνουν οι τριετίες και για τις αυξήσεις που θα δουν οι εργαζόμενοι στους μισθούς τους, μίλησε στο Open ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς.

«Το ξεπάγωμα τριετιών αφορά εκείνους που αμείβονται με ποσό αναφοράς τον κατώτατο μισθό. Αυτό σημαίνει ότι ο εισαγωγικός μισθός είναι 780 ευρώ, με μία τριετία είναι 858 ευρώ, με δύο τριετίες είναι 936 ευρώ και τρεις τριετίες είναι 1.014 ευρώ μικτά. Όλα αυτά τα ποσά είναι μικτά. Όποιος παίρνει πάνω από αυτά δεν τον αφορά αυτή η κουβέντα», επεσήμανε ο κ. Τσουκαλάς. Και συνέχισε: «Όποιος όμως αμείβεται με ποσό αναφοράς τον κατώτατο μισθό, ξέρει ότι οι τριετίες του ήταν παγωμένες από τον Φεβρουάριο του 2012. Αν ένας εργαζόμενος είχε τον Φεβρουάριο του 2012 προϋπηρεσία πέντε χρόνια και εννέα μήνες, δηλαδή δεν είχε κλείσει τη δεύτερη τριετία για ένα τρίμηνο, το σύστημα καταμέτρησης ξεπαγώνει από τον Ιανουάριο του 2024. Τον Μάρτιο του 2024 πιάνει τη δεύτερη τριετία και ο μισθός του από 858 ευρώ θα αυξηθεί στα 956 ευρώ μικτά».

Ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι «δεν περιμένουμε αυξήσεις τη 1η Ιανουαρίου. Απλά από αυτή την ημερομηνία ξεπαγώνει το να τρέχει η προϋπηρεσία και να μετράνε οι τριετίες. Οι 300.000 περίπου εργαζόμενοι από τους 600.000 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, επειδή μπήκαν στην αγορά εργασίας από το 2012 και μετά, δεν έχουν καμία τριετία, άρα τον Ιανουάριο του 2027 θα δουν αύξηση στο μισθό τους λόγω τριετίας».

Συμπλήρωσε επίσης ότι «η συμπληρωμένη τριετία δεν χρειάζεται να είναι στον ίδιο εργοδότη. Αν ένας εργαζόμενος βρίσκει δουλειά τώρα, πρέπει να προσκομίζει τις συμπληρωμένες τριετίες του στο νέο εργοδότη του και με ένα e-mail για να μπορεί να αποδείξει ότι ενημέρωσε τον εργοδότη του για τα ένσημα που έχει. Στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ υπάρχει η δυνατότητα να δει κανείς τα ένσημά του από το 2002 και μετά και με τις καρτέλες για τα ένσημα πριν το 2002».

Σχετικά Άρθρα