Συγκεντρώσεις στο κέντρο-Σε απεργιακό κλοιό η χώρα για συλλογικές συμβάσεις, ακρίβεια, αυξήσεις μισθών

 Συγκεντρώσεις στο κέντρο-Σε απεργιακό κλοιό η χώρα για συλλογικές συμβάσεις, ακρίβεια, αυξήσεις μισθών

Σε εξέλιξη οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των συγκεντρώσεων και πορείας διαμαρτυρίας σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και άλλων συλλογικοτήτων. Συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ.  Στην απεργία μετέχουν επίσης πανεπιστημιακοί και διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων, γιατροί και υγειονομικοί, σύλλογοι εκπαιδευτικών και εργαζομένων σε υπουργεία κ.ά.

«Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις, θέλουμε πίσω τις συλλογικές μας μας συμβάσεις… και τα θέλουμε τώρα». Αυτό αναφέρει ξεκάθαρα η σχετική αφίσα της ΓΣΕΕ, αποτυπώνοντας το μήνυμα που διεκδικούν οι εργαζόμενοι και δεν είναι άλλο από αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. 

Εκτός από αύξηση μισθών και επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η ΓΣΕΕ ζητά πάταξη της κερδοσκοπίας, αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους, έκτακτη φορολογία επί των κερδών  σε μεγάλες επιχειρήσεις, μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη, τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών κ.ά.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ:

  • Στις 9:00 έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Πανεπιστημίου: συγκέντρωση από τις ομοσπονδίες και τα σωματεία των συνταξιούχων.
  • Στις 9:30: προσυγκεντρώσεις στην Πλατεία Κάνιγγος (Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα), Ομόνοια (Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής), Προπύλαια (Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, Σύλλογοι Φοιτητών, Σύλλογοι στην επαγγελματική κατάρτιση).
  • Στις 10.30 στο Σύνταγμα: οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδος, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Λογιστών. Επίσης, τα συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος, Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής, ΟΤΑ Αττικής καθώς και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
  • Στις 10.30 στο Σύνταγμα: η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
  • Στις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος: το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ.
  • Στις 11 στα Προπύλαια: η Ταξική Πορεία και η Ταξική Κίνηση Εργατικής Χειραφέτησης
  • Στις 11.30: ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής
  • Στις 5 το απόγευμα, στο Πεδίον του Άρεως: συγκέντρωση και μοτοπορεία των διανομέων.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Νεκρώνει το λιμάνι του Πειραιά –επιβατικό και εμπορικό– την Τετάρτη 17 Απριλίου, αλλά και τα λιμάνια όλης της χώρας, καθώς ναυτεργάτες, λιμενεργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτά απεργούν. Τα σωματεία τους συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ.

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ. Ειδικότερα, τα αστικά λεωφορεία στην Αθήνα αναμένεται να κινηθούν από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ. Η στάση εργασίας θα διαρκέσει από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας.

Στάσεις εργασίας και από την Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ: από την έναρξη βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Με καθολική απεργία συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (Hellenic Train και Προαστιακό) και Μέσων Σταθερής Τροχιάς (τρένα, μετρό και τραμ) στην 24ωρη κινητοποίηση της ΓΣΕΕ. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η Hellenic Train, θα πραγματοποιηθούν κάποια δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας. 

Ωστόσο, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η Hellenic Train θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:

  • Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 52,53,56 και 57.
  • Στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισας: 1591,1592,2593,2594,1597 και 1598
  • Στο τμήμα Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς: 1300,1305,1318,1323,1326 και 2301
  • Στο τμήμα Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Πειραιάς: 1206,1207,1222,1223,1230 και 1231
  • Στο τμήμα Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα: 1532,1535,1550,1553,2530 και 2533

Στην 24ωρη γενική απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη, 17 Απριλίου, θα συμμετέχει το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΘ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κινητοποίηση θα αρχίσει από την έναρξη της πρωινής βάρδιας, τα ξημερώματα της Τετάρτης, και θα διαρκέσει μέχρι τη λήξη της νυχτερινής βάρδιας.

Το Συνδικάτο θα διαθέσει προσωπικό ασφαλείας για την κυκλοφορία 50 λεωφορείων.

Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

Πώς θα κινηθούν τα ταξί

Στο χορό των κινητοποιήσεων και οδηγοί των ταξί που αποφάσισαν να συμμετέχουν με στάση εργασίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου τους, οι ιδιοκτήτες ταξί θα προβούν σε στάση εργασίας την Τετάρτη 17 Απριλίου από τις 5 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ έχουν προγραμματίσει και συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΑΤΑ στις 10 το πρωί.

Την ίδια ώρα, τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια για 24 ώρες λόγω συμμετοχής της ΠΝΟ στην απεργία.

Σε απεργιακούς ρυθμούς και οι τραπεζικοί της ΟΤΟΕ, γιατροί και νοσοκομειακοί της ΕΙΝΑΠ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ διοργανώνουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 05:30 το πρωί στον ΗΣΑΠ του Πειραιά.

Τρίωρες στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσει η ΟΛΜΕ.

Απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισε, επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, που θα συμμετέχει στην απεργία της ΓΣΕΕ στις 17 Απριλίου, αλλά και στη μεγάλη απεργία της Πρωτομαγιάς.

«Η μεγάλη απεργία στις 28 Φλεβάρη εξέφρασε τη γενικευμένη αγανάκτηση που υπάρχει μέσα στα σπίτια μας, αλλά και την οργή για την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών που κάνουν όλα τα αστικά κόμματα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ για το έγκλημα στα Τέμπη. Έστειλε αγωνιστικό μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση, ότι η ζωή μας αξίζει!

Ότι δεν ανεχόμαστε να θυσιάζονται οι ανάγκες των εργαζόμενων, της νεολαίας, του λαού, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! Συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη ορμή την κλιμάκωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς του κλάδου. Προετοιμάζουμε τις πανελλαδικές – πανεργατικές απεργίες στις 17 Απρίλη και 1 Μάη», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω της απεργίας θα υπάρξουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τις 09:30 το πρωί της Τετάρτης (17.4.24) στο κέντρο της Αθήνας, για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας λόγω πραγματοποίησης συγκεντρώσεων στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ.

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και κατά περίπτωση -όπου είναι απαραίτητο και ανάλογα με την κίνηση των διαδηλωτών- σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Ομονοίας (Πατησίων, Αιόλου κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Όθωνος, Λεωφόρους Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και στους οδικούς άξονες της Πανεπιστημίου και της Σταδίου.

Οι οδηγοί παρακαλούνται από την Αστυνομία να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους συγκεκριμένους οδικούς άξονες μέχρι την ολοκλήρωση της απεργιακής κινητοποίησης.

Σχετικά Άρθρα