• 11 Απριλίου, 2021

Έντονο παρασκήνιο για αντικατάσταση της Πελώνη – Ποια ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι και πότε θα ανακοινωθεί

 Έντονο παρασκήνιο για αντικατάσταση της Πελώνη – Ποια ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι και πότε θα ανακοινωθεί

Φουντώνουν τα σενάρια τα τελευταία 24ωρα που θέλουν το Μαξίμου να βρίσκεται σε αναζήτηση κυβερνητικού εκπροσώπου. Η Αριστοτελία Πελώνη ως αναπληρώτρια  που ανέλαβε την θέση μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη, δεν έχει ακόμα ορκιστεί υφυπουργός παρά το γεγονός πως έχει περάσει ένας μήνας. Στο τραπέζι έχουν πέσει αρκετά ονόματα από τον δημοσιογραφικό και τον πολιτικό χώρο, ωστόσο όλες οι πληροφορίες δείχνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει πρόσωπο που βρίσκεται στον στενό κυβερνητικό πυρήνα.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται ολοένα και πιο έντονα το όνομα του Άκη Σκέρτσου για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Η Αριστοτελία Πελώνη πήρε το προσωρινό «βάπτισμα» αλλά δεν έπεισε, παρά τις προσπάθειες που εξακολουθεί να καταβάλει.

  • Η αντικατάσταση της φαντάζει ειλημμένη χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις της με τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες οι οποίοι δεν κρύβουν την εκτίμησή τους. 

Η έλευση του Θόδωρου Λιβάνιου στο Μαξίμου, έφερε και την ουσιαστική αναβάθμιση του Άκη Σκέρτσου που βγήκε μετά από καιρό στο προσκήνιο. Οι δυο τους φαίνεται να έχουν βρει τα πατήματα τους, η μέχρι τώρα η συνεργασία τους χαρακτηρίζεται άριστη, σε αυτό βοηθούν και οι έχουν κοινές πολιτικές καταβολές καθώς προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός αυτό προκαλεί γκρίνιες και συζητήσεις στην «γαλάζια» κοινοβουλευτική  ομάδα αλλά οι μετρήσεις που έχουν στο Μαξίμου δείχνουν πως θα πρέπει να γίνουν ανοίγματα προς το παραδοσιακό κέντρο.

  • Ένα ακόμη όνομα που έχει πέσει στο τραπέζι αν και δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες είναι ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου.

Πρόκειται για ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο που δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση και έχει αρκετές συμπάθειες τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα, όσο και το Μαξίμου. Μάλιστα στον τελευταίο ανασχηματισμό «έπαιξε» αρκετά για να αναλάβει θέση υφυπουργού αλλά τελικά έμεινε εκτός υπουργικού συμβουλίου. Ωστόσο η απειρία του και οι μονοδιάστατες πολιτικές του αναλύσεις καθώς αναφέρεται αποκλειστικά σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι δύο αρνητικοί παράγοντες που επισημαίνονται στις συζητήσεις που γίνονται στο Μαξίμου.

  • Ανάμεσα στα δύο πρόσωπα επικρατέστερος θεωρείται ο ήπιων τόνων Άκης Σκέρτσος καθώς εκτιμάται πως είναι πιο έτοιμος, με μεγαλύτερη πολιτική εμπειρία, ενώ ως συντονιστής του κυβερνητικού έργου έχει συνεχή επαφή με τους υπουργούς και γνωρίζει τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί. Στα μείον του είναι οι τυπικές έως ανύπαρκτες σχέσεις του με την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, αλλά και η έλλειψη τηλεοπτικής εμπειρίας καθώς δεν είναι από τα κυβερνητικά στελέχη που επιθυμούν να βγαίνουν στα τηλεπαράθυρα.

Το όνομα του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ είχε ακουστεί για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου όταν άρχισαν να κυκλοφορούν οι πληροφορίες περί μετακίνησης του Στέλιου Πέτσα. Η κριτική όμως που άσκησε για την αγόρευση της εισαγγελέως στην δίκη της υπόθεσης Τοπαλούδη προκάλεσαν αντιδράσεις  «φρενάροντας» απότομα τα όποια σενάρια. Η στενή συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς παραβρίσκεται σε όλες τις σημαντικές συσκέψεις και το θετικό πρόσημο που βάζει ο πρωθυπουργός στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, τον επανέφεραν στο προσκήνιο. Με αφορμή μάλιστα τα self – test ο Άκης Σκέρτσος δείχνει το τελευταίο διάστημα να κάνει «πρόβες» εκπροσώπου με συχνές εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης.

Στο Μαξίμου δείχνουν να αναζητούν τον κατάλληλο χρόνο προκειμένου να προχωρήσουν στην αλλαγή προσώπου στον τομέα της ενημέρωσης, χωρίς να «αδειάσουν» την Αριστοτελία Πελώνη που ανέλαβε να βγάλει τα «κάστανα από την φωτιά» μετά την αιφνίδια παραίτηση Ταραντίλη.