ΕΛΤΑ: “Πολύ σοβαρό ζήτημα η κυβερνοεπίθεση – Η κυβέρνηση τα έχει αφήσει αθωράκιστα” – Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

 ΕΛΤΑ: “Πολύ σοβαρό ζήτημα η κυβερνοεπίθεση – Η κυβέρνηση τα έχει αφήσει αθωράκιστα” – Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

 «Το περιστατικό της κυβερνοεπίθεσης στα πληροφοριακά συστήματα των ΕΛΤΑ και η αναστολή λειτουργίας του Data Center τους είναι εξόχως σοβαρό ζήτημα, καθότι είναι ο πάροχος καθολικής υπηρεσίας στη χώρα», υπογραμμίζει σε δήλωση του για την κυβερνοεπίθεση στα ΕΛΤΑ ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μάριος Κάτσης.

«Τα συναρμόδια υπουργεία, το Οικονομικών δηλαδή που τα χρηματοδοτεί, και το Ψηφιακής Διακυβέρνησης που είναι υπεύθυνο για την παροχή της καθολικής υπηρεσίας, όχι μόνο απαξίωσαν τα ΕΛΤΑ με το κλείσιμο καταστημάτων και τη μείωση προσωπικού προς όφελος των ιδιωτών ανταγωνιστών τους, αλλά τα άφησαν αθωράκιστα και σε κακόβουλες επιθέσεις. Η περίφημη «επιχειρησιακή αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ» που διατυμπάνιζε η κυβέρνηση δεν περιελάμβανε την αναβάθμιση των απαρχαιωμένων πληροφοριακών συστημάτων τους όπως είχε εξαγγελθεί, παρά μόνο τον κυβερνητικό έλεγχό τους, και τη μετατροπή του σε κομματικό λάφυρο», σημειώνει, τονίζοντας ότι «οφείλει τάχιστα να διερευνηθεί σε βάθος το περιστατικό με ανάλυση ρίσκου, και να αποκατασταθεί η λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων, να δημοσιοποιηθεί η οικονομική ζημία που υπέστησαν τα ΕΛΤΑ, και προφανώς να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων και των λογαριασμών των πολιτών».

Παραδοχή σοκ από Μπάιντεν για Ουκρανία – “Αν δεν απολυθεί ο εισαγγελέας δεν παίρνεις το δάνειο του ενός δισ.” (vid)

Αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων

«Το περιστατικό αυτό της κυβερνοεπίθεσης σε δομές του κράτους δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό αλλά ούτε και το τελευταίο. Βλέποντας τέτοιου είδους επιθέσεις να πυκνώνουν, έχουμε επισημάνει εγκαίρως την αναγκαιότητα να αναβαθμιστούν τα πληροφοριακά συστήματα των κρίσιμων υποδομών του Δημοσίου, αλλά και επιχειρήσεων του Δημοσίου, και να θωρακιστούν με σύγχρονα συστήματα κυβερνοασφάλειας για την ελαχιστοποίηση των απειλών», συνεχίζει και καταλήγει:

«Ταυτόχρονα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα όλες οι διαδικασίες που περιγράφει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία (ν.4577/2018), καθώς και η Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας που πρώτη ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και επικαιροποίησε η σημερινή. Δυστυχώς αυτή δεν έχει εφαρμοστεί, παρά μόνο στις περιπτώσεις που πρόκειται για απευθείας αναθέσεις κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων. Η κυβερνοασφάλεια της χώρας απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο και διαρκή εγρήγορση απέναντι στις νέες προκλήσεις».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μανώλης Δράκος